22.4 C
Athens

Τώρα κατάλαβαν οι πάντες τι συμβαίνει. . .

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τη σπουδαία νίκη της ΑΕΚ επί του Απόλλωνα στη γειτονιά και την επόμενη μέρα κόντρα σε Θεούς και δαίμονες

Πάντα η επόμενη μέρα μετά από μία νίκη είναι όμορφη. Ειδικά όταν γίνεται κάτω από συνθήκες όπως αυτή που καταγράφηκε χθες στη Ριζούπολη κόντρα στον Απόλλωνα. Με διαιτησία βγαλμένη από τις εφιαλτικές μέρες των… εξειδικευμένων χειρουργείων.

Για τον Γρατσάνη από τα Τρίκαλα δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να γράψω ότι ήταν στημένος. Ό,τι πήγε στο γήπεδο του Απόλλωνα όντας σε «υπηρεσία» να μην επιτρέψει στην ΑΕΚ να πάρει το τρίποντο. Μπορεί αυτό να ακουγόταν χθες παντού, αλλά εγώ δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το πω και να το γράψω. Διότι πολύ απλά δεν μπορώ να αποδείξω κάτι τέτοιο.

Ωστόσο μπορώ να πω ξεκάθαρα, ότι αυτός ο κύριος που ορίστηκε να σφυρίξει παιχνίδι της Super League με ιδιαίτερο βάρος (μετά την απόφαση της Δευτεροβάθμιας επιτροπής για αφαίρεση βαθμών από την ΑΕΚ), είναι ανεπαρκής. Έχει άγνοια των κανονισμών και δεν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για να διευθύνει αγώνες.

Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και καθορίσει αποτελέσματα με ανάλογες αποφάσεις, να πάει στο σπιτάκι του. Να παρακολουθεί το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα στη ζωή από τον καναπέ του. Διότι αν συνεχίσει να… σφυρίζει με τον τρόπο που το έκανε στη Ριζούπολη, τότε δε θα αργήσει η μέρα που θα προκαλέσει χοντρά επεισόδια!

Και να ήταν μόνος αυτός; Από κοντά και οι βοηθοί – συνεργάτες του. Πολύ θα ήθελα να μάθω το βαθμό που πήραν από τον παρατηρητή. Ξέρετε ένας διαιτητής μπορεί να κάνει λάθος διότι η οπτική του γωνία να είναι τέτοια που ενδεχομένως να τον ξεγελάσει. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Όπως έχουμε δει και επιστήμονες να καθορίζουν αποτελέσματα.

Εγώ να διαγράψω όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Το γεγονός ότι μόνο ένας παίκτης του Απόλλωνα πήρε κίτρινη κάρτα και πήρε και ο Λιβάια επειδή επιχειρούσε να απεγκλωβίσει το πόδι του από το κράτημα του αντιπάλου. Η φάση που δείχνει ότι ο Θεσσαλός ρέφερι δεν κάνει είναι η φάση των καθυστερήσεων με πρωταγωνιστή τον Γκονζάλες και τον Μάνταλο.

Και άντε να δεχθώ ότι ο διαιτητής είχε πλάτη και δεν είδε. Συμβαίνει! Ο επόπτης που είχε το μυαλό του και τα μάτια του; Ο τέταρτος τι παρακολουθούσε; Όλοι μαζί τι λόγο ύπαρξης έχουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αν δεν μπορούν να χωρίσουν δύο γαϊδουριών άχυρα; Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να σχολιάσω φάουλ που δεν καταλογίστηκαν στη μεσαία γραμμή για να βγουν οι γηπεδούχοι στην κόντρα ή το πλεονέκτημα στον Μάνταλο που έγινε φάουλ…

Η ΑΕΚ λοιπόν, λίγα 24ωρα πριν από το μεγαλύτερο ματς της χρονιάς κόντρα στη Μπάγερν, μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση της διατήρησης της καμπάνας από τη Δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ για αφαίρεση τριών βαθμών και δύο ματς κεκλεισμένων των θυρών, συν το πρόστιμο, κόντρα σε μία διαιτησία που θύμισε παλιές καλές εποχές και κόντρα σε μία ομάδα όπου έψαχνε μία σανίδα σωτηρίας για να αποφύγει τον πνιγμό, κατάφερε παρότι δεν πραγματοποίησε καλή εμφάνιση να πάρει το «τρίποντο».

Η ΑΕΚ φώναξε μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής και μέσα στο γήπεδο ότι είναι εδώ. Ότι όχι μόνο δε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια, αλλά θα επιδιώξει να τους σκίσει το σενάριο. Μπορώ να δεχθώ οποιαδήποτε κουβέντα για το ρόστερ. Όμως η φετινή ομάδα έχει μία πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με την περσινή. Δεν μπουκώνει, δεν αγχώνεται και δεν επηρεάζεται από το άγχος του προπονητή της.

Έβλεπες στη Ριζούπολη μία ομάδα που δεν ήταν σε καλή μέρα. Όμως προσπαθούσε να παίξει ορθολογικό ποδόσφαιρο. Να παίξει κάθετα, από τα πλάγια, να πάει σε προσωπικές ενέργειες. Με μία τέτοια άνοιξε το σκορ και συνέχισε στο ίδιο τέμπο. Να ψάξει και το δεύτερο. Όχι να γυρίσει να κρατήσει το αποτέλεσμα, όπως έκανε για παράδειγμα ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ.

Και παρότι ο Απόλλωνας έπαιζε πολλά, όχι μόνο δεν κινδύνευσε, αλλά βρήκε και το δεύτερο γκολ. Θα μπορούσε να το είχε βρει νωρίτερα, θα έπρεπε για να μην έχει άγχος, αλλά υπήρχαν άλλοι παράγοντες που φρόντισαν να μη συμβεί αυτό. Και οι τυφλοί είδαν στη Ριζούπολη πως δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος «έγκλημα».

Δε θα σταθώ σε περισσότερες αναλύσεις για το χθεσινό παιχνίδι. Άλλωστε ανήκει στο παρελθόν και μπροστά μας έχουμε τη μεγαλύτερη φετινή πρόκληση. Αυτή της Μπάγερν. Σε ένα κατάμεστο και κατακίτρινο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ έχει την υποχρέωση να ψάξει για την υπέρβαση. Το έχει κάνει τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Άλλη μία δε θα αποτελέσει έκπληξη. Αλλά όπως και να έχει, αν ο κόσμος δει προσπάθεια θα χειροκροτήσει. Και αυτό είναι που έχει σημασία. Να τα δίνεις όλα για να πετύχεις. Μέσα στο γήπεδο και όχι με… πατερίτσες.

ΥΓ: Είναι τουλάχιστον γελοίο, να γράφονται στη Θεσσαλονίκη για απεργίες στην «Αγιά Σοφιά», όταν το Συνδικάτο Οικοδόμων στην Αθήνα κάνει ενημερώσεις σε εργοτάξια όλης της Αττικής και ετοιμάζεται για τη γενική απεργία του Νοέμβρη. Το έχουμε εμπεδώσει ότι κάποιοι με προβοκατόρικες ειδήσεις επιδιώκουν να κάνουν το άσπρο μαύρο, αλλά ρε παιδιά και η ανοησία έχει όρια. Είναι κρίμα να ξεφτιλίζεστε με αυτόν τον τρόπο. Σε απλά ελληνικά είναι γραμμένη η ανακοίνωση. Να το πάμε λέξη – λέξη;

ΥΓ 2: Αρκεί να ακούσει κάποιος τα λόγια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ, την ευλογία του οποίου πήραν σήμερα το πρωί αρκετοί «κιτρινόμαυροι». «Σημασία έχει τι ιστορία φέρνει πάνω της αυτή η ομάδα»! Είναι πολύ δύσκολο για κάποιους να κατανοήσουν το μεγαλείο της και τη διαφορετικότητά της!

ΥΓ 3: Ξεκινάει λοιπόν και η κατασκευή του τέταρτου πυλώνα. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα σιγά – σιγά. Η «Αγιά Σοφιά» το έχουμε γράψει ότι με το που θα ολοκληρωθεί θα ισούται με δέκα πρωταθλήματα στη σειρά. Η επιστροφή της ΑΕΚ στα «ιερά χώματα» σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο θα την εκτοξεύσει. Και μόνο το ότι πήρε το περσινό πρωτάθλημα αγωνιζόμενη στο ΟΑΚΑ ήταν τεράστια υπόθεση.

ΥΓ 4: Φανταστείτε μετά την αφαίρεση βαθμών να έβγαιναν όλοι στην ΑΕΚ και να μιλούσαν για βαθμούς περισσότερους και ματς… λιγότερα. Να έλεγε ο Ουζουνίδης για τον Χίτλερ και να έπαιρνε σβάρνα τα κανάλια να λέει κάθε μέρα τα ίδια. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη έχουν πιει το αμίλητο νερό. Αλλά ξέχασα. Έχουν το ντέρμπι με τον Άρη απόψε και δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν.

ΥΓ 5: Όλα αυτά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει και ένα μεγάλο καλό. Έχουν συσπειρώσει τον κόσμο της ΑΕΚ. Πλέον και οι τυφλοί έχουν δει πως πάει να παιχτεί το έργο. Χρειάστηκε ένα έγκλημα εκ των έσω (διότι ήταν απαράδεκτη η ενέργεια να βγει κόσμος έξω από το γήπεδο για να την πέσει στην αστυνομία), αλλά όλοι κατάλαβαν πως πάνε να θέσουν την «Ένωση» εκτός τίτλου. Δε θα τους περάσει όμως!

ΥΓ 6: Για τα θέματα των ανανεώσεων και των μεταγραφών έχουμε ήδη πει πολλά. Τις επόμενες μέρες θα πούμε περισσότερα, γιατί κάποια πράγματα έχουν πολύ ζουμί…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς