16.5 C
Athens

Παναθηναϊκός: Το τρίτο «6-1-0» της δεκαετίας

Για τρίτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια ο Παναθηναϊκός ξεκινά το πρωτάθλημα με έξι νίκες και μία ισοπαλία στα επτά πρώτα παιχνίδια του

Το «τρένο» του Παναθηναϊκού του Γιώργου Δώνη επανήλθε στις νίκες ύστερα από την ισοπαλία στην Τρίπολη και άρχισε να θυμίζει ξανά τη χρονιά του τελευταίου τίτλου πρωταθλητή που κατέκτησε ο σύλλογος.

Το 2009-10, όταν με προπονητή τον Χενκ Τεν Κάτε, είχε ξεκινήσει με έξι νίκες στα ισάριθμα πρώτα ματς, μέχρι που… σκόνταψε στην Καβάλα. Στη μακεδονική πόλη, μάλιστα, είχε απειληθεί σοβαρά με ήττα, μια και έχανε 2-0 από το πρώτο ημίχρονο με δύο γκολ του Μπεν Ονουάτσι. Ομως, έφτασε στην ισοφάριση με σκόρερ τους Κώστα Κατσουράνη (56′) και Τζιμπρίλ Σισέ (90’+). Ακολούθησαν άλλες τρεις νίκες και μία ισοπαλία, μέχρι την ήττα με 2-0 από τον Ολυμπιακό με τις… πιστολιές του Κώστα Μήτρογλου, η οποία οδήγησε στην έξοδο τον Τεν Κάτε -τη θέση του πήρε ο Νίκος Νιόπλιας, υπό την καθοδήγηση του οποίου κατακτήθηκε το νταμπλ.

Υπάρχει ωστόσο και μεταγενέστερη χρονιά κατά την οποία ο Παναθηναϊκός είχε απολογισμό «6-1-0», όπως φέτος. Το 2011-12, με προπονητή τον Ζεσουάλντο Φερέιρα. Η ισοπαλία είχε έρθει στο τρίτο παιχνίδι: ήταν το 1-1 με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, στο περίφημο ματς με την αποβολή του Ορέστη Καρνέζη στο 4′, το ντεμπούτο του 17χρονου Στέφανου Καπίνο και την ισοφάριση από τον Σεμπαστιάν Λέτο στο 86ο λεπτό. Ακολούθησαν τέσσερις νίκες, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες ήταν επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα (3-1) και επί της ΑΕΚ στην κοινή έδρα του ΟΑΚΑ (3-2). Το σερί νικών έσπασε με το 1-1 με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη (Τζεμπούρ/17′ Ζέκα).

Το (ακατάρριπτο και φέτος) ρεκόρ καλύτερης εκκίνησης για τον Παναθηναϊκό στην Α’ Εθνική είναι αυτό του 1994-95, όταν με ποδοσφαιριστή τον Γιώργο Δώνη (και προπονητή τον Χουάν Ρότσα), είχε εννέα νίκες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια του, παρέμεινε αήττητος μέχρι την 24η αγωνιστική (2-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα) και κατέκτησε τον τίτλο με ρεκόρ διαφοράς μέχρι εκείνη τη χρονιά (+9, αργότερα το ξεπέρασε αρκετές φορές ο Ολυμπιακός).

Άξιο αναφοράς είναι και το ότι ο φετινός Παναθηναϊκός έχει πραγματοποιήσει καλύτερο ξεκίνημα κι από το 1963-64, όταν υπό την καθοδήγηση του Στέπαν Μπόμπεκ κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα! Δεν επιχειρούμε συγκρίσεις φυσικά (για να προλάβουμε τις αντιδράσεις περί… ιεροσυλίας!), απλώς επισημαίνουμε ότι το «τριφύλλι» είχε τότε πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες στα επτά πρώτα παιχνίδια του. Ο τελικός απολογισμός, βέβαια, είναι απλησίαστος (24 νίκες, 6 ισοπαλίες).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς