16.7 C
Athens

Σκηνές ντροπής: Αστυνομικός βρίζει χυδαία ηλικιωμένη πρόσφυγα στη Μόρια (video)

Της φωνάζει, την βρίζει, ενώ αρπάζει και πετάει το μπαστούνι στο οποίο στηρίζεται • Διατάχθηκε ΕΔΕ • Οι συνάδελφοί του παρακολουθούν χωρίς να αντιδρούν

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ένα στιγμιότυπο από ένα βίντεο του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI 2 από το hot spot της Μόρια, που παρουσιάζει έναν Ελληνα αστυνομικό με πολιτικά να φωνάζει σε μια ηλικιωμένη πρόσφυγα, υβρίζοντάς τη με χυδαίες εκφράσεις και στο τέλος να της πετάει το μπαστούνι στο οποίο στηρίζεται.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην ουρά όπου η ηλικιωμένη γυναίκα περίμενε για φαγητό και οι μερίδες τελείωσαν χωρίς να προλάβει να πάρει.

«Άι γ@μήσου! Άι γ@μήσου! Σκατόγρια! Φύγε από δω. Σαύρα, ε, σαύρα. Θα σου το βάλω στον κ@λο αυτό, το κατάλαβες; Σκατόγρια!», ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων το «όργανο της τάξης», χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ο λόγος της έκρηξής του.

Οση ώρα ο αστυνομικός εξύβριζε τη γυναίκα οι συνάδελφοί του παρακολουθούσαν απαθείς, χωρίς να αντιδρούν.

Το επίμαχο απόσπασμα στο 0:32′:

Σε ό,τι αφορά τη διανομή του φαγητού, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες υποχρεώνονται κάθε μέρα να στέκονται δύο με τρεις ώρες σε αυτές τις ουρές για να πάρουν πρωινό, το οποίο ίσα-ίσα προλαβαίνουν να φάνε και ξαναστήνονται στην ουρά για το μεσημεριανό, ενώ μόλις φάνε την τελευταία μπουκιά ξαναστήνονται στην ουρά για άλλες δυο-τρεις ώρες προκειμένου να περιμένουν το βραδινό. Η αναμονή γίνεται σε έναν χώρο που μοιάζει με κλουβί.

Το βίντεο αποτελεί μέρος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi για την ιταλική δημόσια τηλεόραση.

Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμφανίζονται στο βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, να επιδεικνύουν απρεπή συμπεριφορά σε βάρος ηλικιωμένης αλλοδαπής, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου, ανακαλούνται άμεσα στις Υπηρεσίες τους, σε Αττική, Ιωάννινα και Έδεσσα, με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου, Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Παράλληλα, σε βάρος των συγκεκριμένων αστυνομικών διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, στην οποία θα διερευνηθεί εάν η συμπεριφορά τους ενέχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο ένας από τους αστυνομικούς, που εμφανίζεται να εξυβρίζει την αλλοδαπή, τίθεται σε διαθεσιμότητα, ενώ το αν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι άλλοι τρεις θα εξεταστεί, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, άμεσα στο πλαίσιο της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Ανακοίνωση από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο αναφέρει:

Με αφορμή το βίντεο του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI 2 όπου άνδρας με πολιτικά παρουσία ενστόλων ακούγεται να καθυβρίζει χυδαία ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφυγες, ως Διεθνής Αμνηστία απαιτούμε άμεσα την τοποθέτηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη διεξαγωγή έρευνας τυχόν ευθυνών αστυνομικού προσωπικού και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στην αήθη αυτή λεκτική επίθεση.

Δεν αρκούν οι άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στην Μόρια, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίζουν και την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς