19.8 C
Athens

Η τελευταία ήττα της ΑΕΚ στη Ριζούπολη (vid)

Τρεις δεκαετίες κοντεύει να συμπληρώσει η Ένωση χωρίς ήττα στο γήπεδο του Απόλλωνα -και όχι μόνο από τον σημερινό της αντίπαλο

Κοντινό γήπεδο ήταν ανέκαθεν αυτό της Ριζούπολης για την ΑΕΚ, συνήθως είχε και τη μερίδα του λέοντος στην κερκίδα, οπότε δεν λογιζόταν και πολύ για εκτός έδρας. Γι’ αυτό δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη εντύπωση η εξαιρετική παράδοση που έχει εκεί, όχι μόνο κόντρα στον σημερινό της αντίπαλο, τον Απόλλωνα.

Η Ένωση έχει φύγει αήττητη από το σημερινό «Γεώργιος Καμάρας» στις τελευταίες 25 επισκέψεις της, έχοντας μάλιστα ως απολογισμό 19 νίκες και 6 ισοπαλίες. Στις νίκες συμπεριλαμβάνονται και οι δύο που σημείωσε επί του Ολυμπιακού, τις χρονιές που ο τελευταίες χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο της Ριζούπολης (2-1 το 2002-03 και 1-0 το 2003-04), γεγονός που καθιστά το επίτευγμα ακόμα πιο σημαντικό. Βέβαια, το νούμερο των αήττητων έφτασε στα 25 χάρη και σε κάποιους αγώνες για τη Γ’ Εθνική, αλλά και χωρίς αυτά δεν θα ήταν μικρό.

Όσο για τελευταία ήττα της ΑΕΚ στη Ριζούπολη; Σημειώθηκε πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια! Στις 9 Απριλίου 1989, όταν έδινε τη μεγάλη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου, γνώρισε μία ήττα-σοκ με 2-1 από τον Απόλλωνα, ο οποίος με τη σειρά του πήρε… οξυγόνο στη μάχη που έδινε για τη σωτηρία. Δύο γρήγορα γκολ από τους Νταβόρ Γιούρισιτς (15’) και Χρήστο Βασιλείου (25’) έφεραν την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς με την πλάτη στον τοίχο. Η σπουδαία εμφάνιση του Νίκου Κουρκούνα διατήρησε τη διαφορά μέχρι το 68’, όταν ο Τόνι Σαβέβσκι μείωσε με «αλά Πανένκα» πέναλτι.

Η τελευταία εντός έδρας νίκη του Απόλλωνα επί της ΑΕΚ, πάντως, είναι αυτή της 9ης Ιανουαρίου 2000 με σκορ 3-2, η οποία όμως επιτεύχθηκε στο (παλιό) στάδιο Καραϊσκάκη! Με γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις ένας Σέρβος παίκτης που ελάχιστοι θυμούνται, ο Ζόραν Τσίριτς, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» πανηγύρισε μία πολύ σπουδαία νίκη, η οποία όμως δεν στάθηκε ικανή να την κρατήσει στο τέλος στην Α’ Εθνική. Ο Απόλλων, ο οποίος είχε χάσει και πέναλτι, είχε δεχθεί το 2-2 στο 90’ από τον προωθημένο Γιάννη Καλιτζάκη και «χτύπησε» στο 93’ τη στιγμή που όλη η ΑΕΚ είχε βγει μπροστά για να «κλέψει» τη νίκη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς