18.2 C
Athens

Θλίψη για το θάνατο του τραγουδιστή Μάνου Παπαδάκη (video)

Ερμήνευσε μεγάλα λαϊκά τραγούδια, ήταν αυτός που έκανε επιτυχία το τραγούδι «θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου»

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών από ανακοπή καρδιάς ο Μάνος Παπαδάκης ένας από τους ξεχωριστούς λαϊκούς τραγουδιστές που είχε γράψει σημαντική πορεία στο λαϊκό τραγούδι από τα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Ο Μάνος Παπαδάκης γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1941 στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου. Mετακόμισε στην Αθήνα το 1958 και στις 11 Ιουνίου 1960 μπήκε στο studio για να πραγματοποιήσει την πρώτη του ηχογράφηση στο τραγούδι των Βασίλη Καραπατάκη και Χρήστου Κολοκοτρώνη «Γιαχαμπίμπι τάνι ταλίλι» («Το κορίτσι μου ζηλεύει»), όπου μαζί με τον λαϊκό συνθέτη και τραγουδιστή Πάνο Λειβαδάρο σιγοντάρισαν τον Μπάμπη Τσετίνη, που είχε τον πρώτο ρόλο και που με το τραγούδι αυτό, πραγματοποίησε κι εκείνος την πρώτη του ηχογράφηση. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τόσο σε δίσκο 78 στροφών, όσο και σε 45άρι Columbia.

Όπως αναφέρει το ogdoo.gr ουσιαστικά ο Μάνος Παπαδάκης μπήκε στη δισκογραφία το 1966, τραγουδώντας δυο τραγούδια του Βασίλη Βασιλειάδη και Πυθαγόρα, τα «Κατηγορώ, κατηγορώ» και «Πλήγωσέ με» που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών Odeon. Από τότε και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ηχογράφησε μια σειρά από τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών από τις εταιρείες Odeon-Parlophone και Minos, πολλά από τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία, όπως «Θα τα κάψω τα λεφτά μου», «Μια δεκάρα», «Αναστενάζει ο μπαγλαμάς», «Τα πλοία πεθαίνουν στα λιμάνια», «Αν σε μαλώνει η μάνα σου» και αρκετά άλλα.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία έρχεται το 1967 με το τραγούδι «Μαύρος Καπνός» σε μουσική και στίχους του Βασίλη Βασιλειάδη. Ο δίσκος 45 στροφών κυκλοφορεί από την ODEON και δεύτερες φωνές κάνουν ο Μπάμπης Τσετίνης και η Λίτσα Διαμάντη. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους μπαίνει πάλι στο στούντιο και ηχογραφεί το τραγούδι «Θα τα κάψω τα λεφτά μου» (β’ φωνή: Πόπη Πόλυ) των Βασίλη Βασιλειάδη-Πυθαγόρα. Το τραγούδι προκαλεί πάταγο και ο Μάνος Παπαδάκης εκτοξεύεται στην κορυφή και καθιερώνεται σαν πρώτο όνομα στα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας.

Το Δεκέμβριο του 1969 ηχογραφεί στη Minos το «Μια δεκάρα δεν αξίζει η αγάπη σου» (β’ φωνή: Ρένα Βιολάντη) το οποίο γίνεται επίσης μεγάλη επιτυχία.

Στην περίοδο των 45 στροφών τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση δημιουργίες συνθετών όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Βασίλης Βασιλειάδης, ο Γιώργος Μουφλουζέλης και άλλοι και στιχουργών όπως ο Κώστας Βίρβος, ο Πυθαγόρας, ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο Γιάννης Κιούρκας, η Σώτια Τσώτου, ο Ανδρέας Χατζηνικολάου και άλλοι. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1968 ο Μάνος Παπαδάκης σιγοντάρισε τον Δημήτρη Ευσταθίου στο χασάπικο του Μάνου Λοΐζου και της Μάρως Λήμνου «Κάθε που βραδιάζει» («Ο ένας πλάι στον άλλον»).

Από τότε, μέχρι τα πολύ πρόσφατα χρόνια, έδινε το «παρών» πιο επιλεκτικά στη δισκογραφία, άλλοτε με προσωπικούς δίσκους, άλλοτε συμμετέχοντας σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών…

Η φωνή του Παπαδάκη που παρέμενε αναλλοίωτη στα χρόνια, είχε χρώματα από τη σχολή του Πάνου Γαβαλά, αλλά και πινελιές από Στέλιο Καζαντζίδη. Η διαδρομή του σεμνή και ταπεινή, άφησε όμορφα τραγούδια που χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη εποχή, όταν το νήμα των κλασικών βάρδων, προεκτείνονταν από άξιους συνεχιστές του είδους στην δισκογραφία και τη διασκέδαση.

Ακούστε κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια που ερμήνευσε ο Μάνος Παπαδάκης:

Πηγή: ekriti.gr

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς