20.8 C
Athens

“Θάνατος στις ΗΠΑ” μέσα στην Ιρανική Βουλή!

Βουλευτές του Ιράν έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ και φώναξαν "Θάνατος στην Αμερική"

Ιρανοί βουλευτές έκαψαν χάρτινη αμερικανική σημαία και ένα αντίγραφο της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στην έδρα του ιρανικού κοινοβουλίου, φωνάζοντας «θάνατος στην Αμερική» για να μην αφήσουν καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία ευνοεί πάνω από όλους τους ιρανούς σκληροπυρηνικούς που ποτέ δεν ευνόησαν το καθεστώς που είχε διαμορφωθεί μετά το 2015 στις διεθνείς σχέσεις της χώρας τους.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν έναν βουλευτή να κραδαίνει μία χάρτινη αμερικανική σημαία και στην συνέχεια να της βάζει φωτιά στην έδρα της αίθουσας του κοινοβουλίου.

Ενας άλλος συντηρητικός βουλευτής, ο Μοζτάμπα Ζολνούρ, ανεβαίνει και εκείνος στη συνέχεια στο βήμα και βάζει φωτιά σε ένα αντίγραφο της διεθνούς συμφωνίας. «Κάψαμε την πυρηνική συμφωνία», φωνάζει.

Δεκάδες βουλευτές ενώνονται έπειτα μαζί τους για να φωνάξουν όλοι μαζί «Θάνατος στην Αμερική».

«Προσέξτε να μην κάψετε το κοινοβούλιο», φωνάζει από το προεδρείο ο πρόεδρος Αλί Λαριτζανί.

Η ιρανική ηγεσία καταδίκασε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την χώρα του από την πυρηνική συμφωνία και να επαναφέρει το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων.

Η διεθνής συμφωνία είχε υπογραφεί τον Ιούλιο 2015 στη Βιένη από το Ιράν και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), πριν από την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με την εμμονική ιδέα της αποξήλωσης του έργου του Μπαράκ Ομπάμα.

Ανταποδοτική και αναλογική δράση να αναλάβει η ιρανική κυβέρνηση

Το ιρανικό κοινοβούλιο κατέθεσε την Τετάρτη πρόταση η οποία καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει «αναλογική και ανταποδοτική» δράση μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία την οποία είχε συμφωνήσει η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, σύμφωνα με το Fars News.
Ο Χοτζατολεσλάμ Μοτζιτάμπα Ζουλνουρί, ο οποίος ηγείται της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα πυρηνικά, δήλωσε πως η πρόταση καλεί την κυβέρνηση του Χασάν Ροχανί να εξασφαλίσει «τις απαραίτητες εγγυήσεις» από τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία. Αυτές είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Ζουλνουρί, βουλευτής της πόλης Κομ, δεν προδιέγραψε ποιες εγγυήσεις θα επιδιωχθεί να διασφαλιστούν, αλλά είπε ότι αν δεν εκπληρωθούν, το Ιράν θα πρέπει να επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλό βαθμό.

Ο Αλί Μοταχαρί, ένας βουλευτής από την Τεχεράνη, είπε πως υπάρχει μια «περιορισμένη ευκαιρία» για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να «προσφέρουν μια στέρεη εγγύηση» η οποία θα επιτρέψει στο Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία. «Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε είναι πιθανό ότι θα εξέλθουμε από την πυρηνική συμφωνία ή θα λάβουμε άλλα βήματα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Λαριτζάνι: Διπλωματικό σόου η απόφαση Τραμπ

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί εκτίμησε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «ένα διπλωματικό σόου», μετέδωσε την Τετάρτη η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Η απόσυρση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία είναι ένα διπλωματικό σόου (…) Στην παρούσα κατάσταση το Ιράν δεν έχει καμία υποχρέωση να τιμήσει τις δεσμεύσεις του (…) Αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια (…) Δεν είμαι βέβαιος αν οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο Λαριτζανί.

«Είναι προφανές ότι ο Τραμπ κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος», τόνισε.

Εξάλλου ο Λαριτζανί εκτίμησε ότι «ο Τραμπ δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο Λαριτζανί επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σημείωσε ότι η χώρα του δεν χρειαζόταν να υπογράψει τη συμφωνία το 2015, ενώ πρόσθεσε: «Όμως αυτή η αλαζονική χώρα (οι ΗΠΑ) δεν τίμησε καν την υπογραφή της».

Εξάλλου η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις εσωτερικές διαμάχες στο Ιράν, εκτίμησαν Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, καθώς είναι πιθανό να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς που επιθυμούν να περιορίσουν την ικανότητα του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να ανοίξει τη χώρα στη Δύση.

«Θα κατηγορήσουν τον Ροχανί (…) Θα συνεχίσουν τους ελιγμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό και θα κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την αποτυχία της οικονομίας», εκτίμησε ο Αμπάς Μιλανί διευθυντής του προγράμματος Ιρανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Πάντως Ροχανί καθησύχασε χθες τους Ιρανούς, που είναι αγανακτισμένοι από την υψηλή ανεργία και τις συνθήκες ζωής, ότι η απόφαση των ΗΠΑ εν θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας που βασίζεται στο πετρέλαιο.

«Ο ηρωικός λαός μας δεν θα επηρεαστεί από αυτή την ψυχολογική επίθεση (…) η οικονομική πρόοδος του Ιράν θα συνεχιστεί. Ο λαός μας δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθόλου», τόνισε.

Χαμενεΐ: Ανόητη και επιπόλαιη η απόφαση Τραμπ

Η ανακοίνωση Τραμπ ήταν «ανόητη και επιπόλαιη», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

«Ακούσατε χθες το βράδυ ότι ο πρόεδρος της Αμερικής έκανε κάποιες ανόητες και επιπόλαιες δηλώσεις», επεσήμανε ο Χαμενεΐ. «Είπε ίσως και περισσότερα από 10 ψέματα στις δηλώσεις του. Απείλησε την κυβέρνηση και τον λαό (του Ιράν), λέγοντας ότι θα κάνω αυτό και το άλλο. Κύριε Τραμπ, σας απαντώ εκ μέρους του ιρανικού λαού: Κάνατε λάθος».

«Δεχθήκαμε την πυρηνική συμφωνία, όμως η εχθρότητα απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία δεν σταμάτησε», πρόσθεσε ο αγιατολάχ.

Ο Χαμενεΐ είχε στηρίξει με επιφυλάξεις την πυρηνική συμφωνία και έχει επικρίνει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις της βάσει αυτής.

«Δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ οι ευρωπαίοι»

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ και δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητες αποφάσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία είχαν ζητήσει τις ΗΠΑ να μην αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όμως ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την ικανότητά τους να ενεργήσουν ώστε να διασώσουν τη συμφωνία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητη απόφαση μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής και είναι δεμένοι στο άρμα της Αμερικής», πρόσθεσε. «Η τύχη της συμφωνίας του Ιράν είναι ξεκάθαρη».

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αποδεικνύει ότι το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν ήταν απλώς μια αφορμή για να προσπαθήσουν και να περιορίσουν το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας όπως και την περιφερειακή της επιρροή, τόνισε ο Τζαφαρί.

«Δίνοντας προσοχή στο γεγονός ότι το ζήτημα για τον εχθρό είναι οι πολεμικές μας ικανότητες, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να φροντίσουν περισσότερο την ανάπτυξη των ικανοτήτων μας», σημείωσε ο ίδιος.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, «το Ιράν έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη της χώρας υπό καθεστώς κυρώσεων».

«Για μια ακόμη φορά είναι απολύτως ξεκάθαρο και έχει αποδειχθεί ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν νταήδες», κατέληξε ο Τζαφαρί. «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τους Αμερικανούς σε καμία διαπραγμάτευση και καμία συμφωνία».

Δύο «γραμμές» στον ιρανικό Τύπο

Ο ιρανικός Τύπος σήμερα κατήγγειλε ομόφωνα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως οι εφημερίδες που πρόσκεινται στους μεταρρυθμιστές εκφράζουν την ελπίδα η συμφωνία να διασωθεί, ενώ αυτές που πρόσκεινται στους σκληροπυρηνικούς κρατούν πιο σκληρή γραμμή.

«Η πυρηνική συμφωνία έμεινε χωρίς τον ενοχλητικό», είναι ο τίτλος της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Etemad, επαναλαμβάνοντας ένα tweet του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί. «Ξεφορτωθήκαμε κάποιον που δεν σέβεται τις δεσμεύσεις του. Η πυρηνική συμφωνία θα εξακολουθήσει να ισχύει, αν τα συμφέροντα του Ιράν διασφαλίζονται με τις πέντε άλλες χώρες (που έχουν υπογράψει τη συμφωνία). Το Ιράν είναι πιο ενωμένο από ποτέ για να εξουδετερώσει τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ».

Η εφημερίδα Aftab, που πρόσκειται επίσης στους μεταρρυθμιστές, χαιρέτισε «τη λογική απόφαση της Τεχεράνης» να βασιστεί στους Ευρωπαίους, τη Ρωσία και την Κίνα προκειμένου να αντικρούσει την απόφαση του Τραμπ.

Οι εφημερίδες των μεταρρυθμιστών τονίζουν τη στάση του Ροχανί, ο οποίος ελπίζει να διατηρηθεί η συμφωνία με τη βοήθεια των Ευρωπαίων, της Ρωσίας και της Κίνας. Αντίθετα οι συντηρητικές έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή στάση.

«Ο Τραμπ έσκισε την πυρηνική συμφωνία, έχει έρθει η ώρα εμείς να την κάψουμε», είναι ο τίτλος της υπερσυντηρητικής εφημερίδας Kayhan, η οποία επανέλαβε μια φράση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την οποία είχε εκστομίσει πριν τέσσερις μήνες.

Η Kayhan είχε πάντα επικριτική στάση απέναντι στη συμφωνία και την πολιτική προσέγγισης προς τη Δύση που ακολουθεί ο Ιρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Javan, η οποία πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, τιτλοφορείται: «Το Ιράν θα είναι ενωμένο και θα αντισταθεί». «Τώρα είναι η ώρα της ενότητας και όχι των αλληλοκατηγοριών. Είναι μια ευκαιρία για την ανανέωση του Ιράν. Το σύνθημά μας “θάνατος στην Αμερική” δεν είναι πλέον σύνθημα, οι ΗΠΑ είναι πραγματικά νεκρές» στα μάτια μας, τονίζει η εφημερίδα.

Η συντηρητική εφημερίδα Farheekhtegan έχει τίτλο: «Όχι στην πυρηνική συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ», ενώ τονίζει ότι «η Ευρώπη δεν έχει την ικανότητα να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία».

Τέλος, η συντηρητική εφημερίδα Resalat επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Αλί Λαριτζανί, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν πρέπει η Τεχεράνη να βασίζεται στους Ευρωπαίους για τη διατήρηση της συμφωνίας, διότι «η Ευρώπη είναι χειρότερη από τις ΗΠΑ στην τήρηση των δεσμεύσεών της».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς