21.5 C
Athens

Δραματική νύχτα στα Σκόπια – Θρίλερ με την ψηφοφορία εν μέσω καταγγελιών για δωροδοκίες

Οργιάζει το παρασκήνιο • «Παζάρι» η σκοπιανή Βουλή • Καταγγελία ότι έδωσαν 2 εκατ. ευρώ σε βουλευτή για να ψηφίσει θετικά

Σε θρίλερ με απρόβλεπτη έκβαση εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες η μάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι η βασική προϋπόθεση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι πολιτικές ζυμώσεις έχουν φτάσει στο απόγειο, ο Ζόραν Ζάεφ μάχεται απεγνωσμένα να εξασφαλίσει τους βουλευτές που απαιτούνται για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 2/3, ενώ την ίδια ώρα οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών δίνουν και παίρνουν.

Σα να μη φτάνουν όλα αυτά υπάρχουν και οι ασφυκτικές πιέσεις ή μάλλον παρεμβάσεις σε διπλωματικό επίπεδο που φτάνουν ακόμα και σε επισκέψεις Αμερικανών παραγόντων στην ηγεσία της σκοπιανής αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι δεν θα υποστούν κυρώσεις τυχόν βουλευτές του κόμματος που θα ψηφίσουν θετικά.

Το αποκορύφωμα αυτού του θεάτρου του παραλόγου που παίζεται αυτή τη νύχτα στα Σκόπια είναι η καταγγελία του γραμματέα του VMRO, Ιγκόρ Γιάνουσεφ ότι επιχειρήθηκε η εξαγορά δύο βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκε από 1 εκατομμύριο ευρώ στον καθένα προκειμένου να ψηφίσει θετικά.

Στην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει τους  οκτώ ψήφους που του λείπουν η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβάλλεται συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα σε ένα όργιο φημών που η μία πλευρά επιχειρεί να ενισχύσει και η άλλη να διαψεύσει πάση θυσία.

Από τη μία το μεσημέρι, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις τέσσερις το απόγευμα και περίπου στις οκτώ το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ξεκινούσε στις δέκα, πράγμα που ακόμη δεν έχει γίνει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί για τη Δευτέρα ή οπωσδήποτε για τις αρχές της εβδομάδας. Εως τις 22.45 μέσα στο κοινοβούλιο βρίσκονταν μόνο δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως όλα δείχνουν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα πάει σε ψηφοφορία αν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία που επιθυμεί, διαφορετικά θα αναβληθεί η συζήτηση για την Δευτέρα, επομένως όσο η ψηφοφορία καθυστερεί σημαίνει ότι δεν έχει βρει ακόμα τους βουλευτές που χρειάζεται.

 

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος νωρίτερα του κοινοβουλίου είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθούν οι βουλευτές «σε συνθήκες ομαλότητας». Νωρίτερα, σκοπιανά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι απαραίτητοι ψήφοι είχαν εξασφαλισθεί. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο από τους βουλευτές που περιλαμβάνονταν σε εκείνους που είχαν πεισθεί προέβαλαν προσκόμματα και η ψήφος τους δεν θεωρείτο δεδομένη.

Το VMRO από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν μπορεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να γίνει συνεδρίαση, αφού δεν είχε ενημερωθεί επισήμως έως τις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα. Παράλληλα, μετά τις καταγγελίες για απόπειρα εξαγοράς δύο βουλευτών του με 250.000 ευρώ τον καθένα, πλέον τα στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν τη Βουλή των Σκοπίων «παζάρι» όπου δίνονται κάθε είδους υποσχέσεις για εξαγορά της ψήφου και ταυτόχρονα «αρένα», στην οποία βουλευτές εκβιάζονται ανηλεώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας  του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιγκόρ Γιάνουσεφ δήλωσε πως έγινε απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών, στους οποίους προσφέρθηκε 1 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να ψηφίσουν θετικά.

«Απασφάλισε» ο Γιάνουσεφ: Το Κοινοβούλιο έγινε αγορά και αρένα για εκβιασμό

Σε δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων προχώρησε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιάνουσεφ και ήταν… καταπέλτης!

«Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τις καθυστερήσεις στην διαδικασία.

«Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή πΓΔΜ για την οποία αγωνιστήκατε», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ!

Μάλιστα, τον κατηγόρησε για «βία κατά του μακεδονικού λαού» και προειδοποίησε ότι τέτοιες τακτικές θα «γυρίσουν μπούμερανγκ».

Και τότε… απασφάλισε. Έδωσε παραδείγματα βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκαν 2.00.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επηρεαστεί η ψήφος τους! Ξεκαθάρισε πως όλοι αρνήθηκαν και ευχαρίστησε τους νομοθέτες, γιατί είναι «στο πλευρό του λαού».

«Το Κοινοβούλιο έγινε αγορά και αρένα για εκβιασμό. Το Κοινοβούλιο περιβάλλεται από στοιχεία με ξυρισμένα κεφάλια, τα οποία είναι γνωστά στον υπόκοσμο», συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για εκφοβισμό μέχρι και στις οικογένειες των βουλευτών!

«Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τους βουλευτές που σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις απόπειρες δωροδοκίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς