17 C
Athens

Το απίθανο γκολ του Πλατ

Ο Άγγλος μέσος θυμάται πώς χάρισε στην Αγγλία τη νίκη-πρόκριση επί του Βελγίου το 1990.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο προσκήνιο ο μπασκετικός Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά σήμερα την τιμητική του έχει… ο Ντέιβιντ Πλατ. Η Αγγλία παίζει με το Βέλγιο για την τελευταία αγωνιστική του 7ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αναπόφευκτα το μυαλό των παλιότερων ταξιδεύει στη νίκη των «Λιονταριών» το 1990, χάρη στο γκολ του Πλατ στην εκπνοή της παράτασης.

Με ένα απίθανο βολέ, έχοντας κάνει μία πλήρη περιστροφή για να βλέπει την πορεία της μπάλας και να τη βρει γεμάτα, όπως έπρεπε, ο μάλλον άσημος, έως τότε, Άγγλος μέσος, πέτυχε το γκολ με το οποίο η Αγγλία προκρίθηκε στα προημιτελικά για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση και θεωρητικά είχε την ευκαιρία να πάει ακόμα πιο μακριά, μια και επόμενος αντίπαλός της ήταν η ομάδα-έκπληξη του Καμερούν.

Ο αγώνας ήταν μοιρασμένος, το Βέλγιο είχε δύο δοκάρια με τον Γιαν Κέλεμανς και τον Έντσο Σίφο, ενώ οι Άγγλοι «φώναζαν» για ένα γκολ του Τζον Μπαρνς που ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Το 90λεπτο έληξε 0-0 και στην παράταση οι δύο ομάδες απέφυγαν να πάρουν ρίσκα, γνωρίζοντας ότι πιθανό γκολ που θα δέχονταν, θα ισοδυναμούσε με καταδίκη. Μέχρι που φτάσαμε στο 120′, όταν η Αγγλία κέρδισε ένα φάουλ μεταξύ κέντρου και περιοχής του Βελγίου. Ο Πολ Γκασκόιν το εκτέλεσε «γεμίζοντας» προς την περιοχή, όπου ο Ντέιβιντ Πλατ ξέφυγε από το μαρκάρισμα του Φράνκι Βαν Ντερ Ελστ και με ένα απίθανο βολέ με το δεξί, έστειλε την μπάλα στην αντίθετη γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει, Μισέλ Πρεντόμ!

«Όλα έγιναν ενστικτωδώς», θυμάται ο Πλατ σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση του Guardian. «Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκα και σούταρα, το πώς έπεσα μετά στα γόνατα. Το ένστικτο τα έκανε όλα, δεν είχα πέσει ποτέ γονατιστός ύστερα από γκολ που είχα πετύχει και ακόμα δεν ξέρω γιατί το έκανα τότε. Μην με παρεξηγείτε, το γκολ δεν ήταν τυχερό. Είχα το ένα μάτι μου στην μπάλα για να τη βρω όπως έπρεπε και την τεχνική ικανότητα για να τελειώσω μία τόσο δύσκολη φάση. Δούλεψα σκληρά για να εξασκηθώ στα βολέ στις προπονήσεις με την Άστον Βίλα, όμως ακόμα κι έτσι, αν με έβαζαν να δοκιμάσω άλλες δέκα φορές την ίδια προσπάθεια, το πιθανότερο είναι να μην την ξαναπετύχαινα ούτε μία φορά. Ήταν μία από αυτές τις σπάνιες, μοναδικές στιγμές που συμβαίνουν μία φορά στη ζωή».

Η Αγγλία νίκησε στη συνέχεια και το Καμερούν, αλλά στον ημιτελικό η Δυτική Γερμανία της έβαλε «φρένο» στα πέναλτι, «γεννώντας» και την ιστορική ατάκα του Γκάρι Λίνεκερ -η οποία μπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας χθες. Θα είναι σημάδι για μία καλή πορεία και φέτος, η αποψινή αναμέτρηση με τους «κόκκινους διαβόλους», με το σαφώς λιγότερο σημαντικό διακύβευμα. Θα φανεί στην πορεία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς