21.4 C
Athens

Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα: Καταγγέλλει «παρενόχληση» του Barbaros από τη φρεγάτα «Νικηφόρος»

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πριν από λίγο ότι σημειώθηκε «θερμό» επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα • Διαψεύδει η Αθήνα: Δεν υπάρχει κανένα επεισόδιο

Για «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό σκάφος «Barbaros Hayrettin Pasha», το οποίο διεξήγε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος» κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως επισημαίνουν, γίνεται λόγος για «παρενόχληση» από πλευράς του ελληνικού πλοίου, ισχυριζόμενα ότι το «περιστατικό» έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο πριν από τις 17:00 και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, κάνοντας λόγο για «παρενόχληση του «Barbaros» από την ελληνική φρεγάτα».

Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εμπόδισε την ελληνική φρεγάτα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το συγκεκριμένο περιστατικό κυκλοφορεί μόνο στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ πριν από λίγο το ΓΕΕΘΑ διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο σκηνικό, όπως ακριβώς εξυφάνθηκε από τα τουρκικά Μέσα, μόνον τυχαίο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού σημειώνεται στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Αλέξη Τσίπρα και το αυστηρό μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού, με «παραλήπτη» την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή με μία προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην ανακοίνωση της Αθήνας, καλώντας τη να μην κορυφώσει την ένταση στην περιοχή.

«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», επισημαίνει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς