21.2 C
Athens

Μετά το διάβημα η Αθήνα στέλνει τη Φ/Γ «Νικηφόρος Φωκάς» δίπλα στο Barbaros

Θα παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου

Μπορεί να καθυστέρησε η αντίδραση της ελληνικής πλευράς απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο ήδη άρχισε να ξετυλίγεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή πλέει η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού μας Ναυτικού, η οποία θα παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού. Η παρουσία της μόνο αιφνιδιαστική δεν είναι, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, βρισκόταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να κινηθεί προς την περιοχή των οικοπέδων 4 και 5.

Σε αυτήν την περιοχή 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δυτικά της Πάφου, που δέσμευσε παράνομα η Υδρογραφική Υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκεται ήδη το τουρκικό ερευνητικό Barbaros.

Είχε προηγηθεί η πρεμιέρα του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα στην Άγκυρα, για την παράνομη Navtex που επιχειρούσε να νομιμοποιήσει την παρουσία του Barbaros, σε τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η παράτυπη οδηγία προς ναυτιλλομένους θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει την 1η Φεβρουαρίου 2019. Η περιοχή που δεσμεύτηκε βρίσκεται στο σταυροδρόμι όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και εφάπτεται στα όρια των διεκδικήσεων της Τουρκίας, με βάση την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των Οικοπέδων 4 και 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τη δική του απάντηση στο νέο σκηνικό έντασης που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς