19.2 C
Athens

Τσίπρας: Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία και προσωπική στρατηγική (video)

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση Κοτζιά» • «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» • Μήνυμα… α λα ΗΠΑ στα Σκόπια: «Είναι η τελευταία ευκαιρία»

Μήνυμα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό της κυβέρνησης έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη δήλωσή του για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Αφού επισήμανε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση με πόνο καρδιάς στη συνέχεια τόνισε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί στο εξής καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική, ενώ τέλος ως άλλος… εκπρόσωπος των ΗΠΑ διαμήνυσε προς τα Σκόπια πως αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία για μια συμφωνία στο ονοματολογικό.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του. Την έκανα δεκτή με πόνο καρδιάς. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την συμβολή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.

Αποφάσισα να αναλάβω ο ίδιος το ΥΠΕΞ. Η επιλογή μου αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απόφασή μου να δεχτώ την παραίτηση και να αναλάβω ο ίδιος το ΥΠΕΞ είναι μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό. Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην αποδεχτώ καμιά διγλωσσία στο εξής στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην αποδεχτώ να διαταράξει κανένας την ομαλή έξοδο της χώρας από την κρίση. Θέλω να στείλω κι ένα μήνυμα στους γείτονές μας που έχουν αυτές τις μέρες διαδικασίες. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν στη συμφωνία των Πρεσπών με αποφασιστικότητα. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε κανένα σχηματισμό με συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και που ορίζουν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς