19.7 C
Athens

Ο υποψιασμένος Ολυμπιακός και οι γερμανικές πληγές του Παναθηναϊκού

Ο Specialist του FWS.GR γράφει για το αποψινό ματς του Ολυμπιακού με την Μπασκόνια, αλλά και για τις πληγές που άνοιξε το Μόναχο στους πράσινους

Με βουτιά στα βαθιά νερά ξεκίνησε από πολύ νωρίς η Ευρωλίγκα, καθώς η διαβολοβδομάδα με τους διπλούς αγώνες ήρθε μόλις στην δεύτερη αγωνιστική με την ηχηρή αποτυχία του Παναθηναϊκού στο Μόναχο και το χαστούκι της Γκραν Κανάρια στην Μπαρτσελόνα να αποδεικνύουν έμπρακτα ότι τα πράγματα είναι ζόρικα και κάθε ματς αντιμετωπίζεται σαν τελικός!

Είναι νόμος στην ζωή ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων και ο Ολυμπιακός που παίζει απόψε στην Βιτόρια εναντίον της φιλόδοξης Μπασκόνια, θα πρέπει να παρουσιαστεί – πολύ – υποψιασμένος μετά τα αποτελέσματα που έβγαλε το βράδυ της Τρίτης.

Οι ερυθρόλευκοι μετά τη νίκη επί της Χίμκι στην Μόσχα έχουν πετύχει ένα μεγάλο διπλό και μια δεύτερη συνεχόμενη επικράτηση εκτός έδρας –σε γήπεδο που εύκολα θα σκοντάψουν ακόμη και τα σούπερ φαβορί της διοργάνωσης – θα τους βάλει σε θέση ισχύος για τις επόμενες εβδομάδες.

Η αποστολή της ομάδας του Μπλατ δεν θα είναι καθόλου εύκολη απόψε. Ως επιχείρημα θα αρκούσε μόνο το να σημειώσουμε ότι η Μπασκόνια πέρασε εμφατικά μέσα από το Κάουνας στην πρώτη αγωνιστική αφήνοντας τον Γιασικεβίτσιους να ψάχνει ακόμη τι ήταν αυτό που τον χτύπησε! Αξίζει, όμως, να αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομάδα. Εξάλλου οι Βάσκοι φιλοξενούν το φάιναλ φορ στο γήπεδο τους την άνοιξη του 2019 και θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους -και την τσέπη του Κερεχέτα – για να είναι η ομάδα τους παρούσα στο παρκέ.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η Μπασκόνια κράτησε τον ίδιο προπονητή (εξαιρετικός τεχνικός ο Πέντρο Μαρτίνεθ) αλλά και διατήρησε τον ίδιο βασικό κορμό από την περασμένη εξαιρετική σεζόν. Οι Βάσκοι πρόσθεσαν δύο παίκτες, τον 24χρονο Δανό (!!!) Σαβόν Σιλντς που πέρυσι εντυπωσίασε στην Ιταλία με την Τρέντο και τον επίσης αξιόλογο γκαρντ – φόργουορντ Νταρούν Χίλιαρντ που έχει να περηφανεύεται πως δούλεψε με τον Πόποβιτς στους Σπερς.

Με τον Γκρέϊντζερ να έχει επιστρέψει δριμύτερος από τον τραυματισμό του- ήταν φοβερός στη νίκη επί της Ζαλγκίρις – και τους δύο νεοφερμένους στα φτερά, ο κόουτς Mαρτίνεθ έχει φτιάξει μια ομάδα που παίζει ολοκληρωτικό μπάσκετ με τους ψηλούς της (Βόιτμαν, Πουαριέ, Ντιόπ) να κυριαρχούν μέσα στην ρακέτα.

Ωραίος παίκτης είναι ο νεαρός πόιντ γκαρντ Βιλντόζα που δένει ιδανικό με τον βετεράνο Χουέρτας και είναι πραγματικά κρίμα που τραυματίστηκε στην μέση ο Σεντεκέρσκις γιατί είναι παίκτης που χαίρεσαι να τον βλέπεις.

Μεγάλο όπλο της Μπασκόνια είναι η δυνατότητα της να τρέξει και ταυτόχρονα να παίξει αποτελεσματικά στο μισό γήπεδο και το μόνο που θέλει είναι να βγάλουν οι παίκτες την προσωπικότητα που απαιτούν οι περιστάσεις και την συνέπεια που χρειάζεται να δείχνεις επί πολλούς μήνες για να παραμείνεις στην κορυφή!

Ο Ολυμπιακός για να περάσει από την Βιτόρια θα πρέπει να βγάλει όλες του τις αρετές. Να μείνει ψύχραιμος και συγκεντρωμένος μέσα στην φασαρία που κάνει ο κόσμος, να γυρίσει γρήγορα πίσω ανεξάρτητα από το αν θα σκοράρει διότι η ταχύτητα των γηπεδούχων είναι …υπερηχητική και να πιέσει τους ψηλούς στην άμυνα διότι η δύναμη τους μέσα στο καλάθι είναι τεράστια.

Η φιλοσοφία που προσπαθεί να περάσει ο Μπλατ στην επίθεση του Ολυμπιακού θα έχει μια καλή ευκαιρία να δει σε ποιο βαθμό έχει γίνει κτήμα των παικτών του, καθώς τα μεγάλα σώματα της Μπασκόνια δυσκολεύουν πολύ την κυκλοφορία της μπάλας με ντρίπλα και θα χρειαστεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά η κίνηση μακριά από την μπάλα και η δημιουργία ρηγμάτων μέσα από συνεργασίες.

Τι είχες Τσάβι, τι είχα πάντα

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην Αθήνα μετά από την ήττα στο Μόναχο με ένα ερώτημα: Έχασε επειδή ο Καλάθης δεν είναι στην βραδιά του, ή επειδή οι αδυναμίες της ομάδας εκτός έδρας είναι τόσο πολλές, ώστε ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν, δεν γίνεται να διορθωθούν από την μια στιγμή στην άλλη;

Οποιος και αν είναι ο λόγος της κακής εμφάνισης των πρωταθλητών Ελλάδος, δεν αλλάζει το γεγονός ότι σε μια επανάληψη του ίδιου έργου που έχουμε παρακολουθήσει εδώ και τρία χρόνια που βρίσκεται ο Πασκουάλ στο τιμόνι, ο Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε προς το χειρότερο εκτός έδρας. Τι είχες Τσάβι, τι είχα πάντα…

Η λάθος πάσα του Γκιστ στο τέλος ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Διαγώνια πρώτη πάσα μετά από ριμπάουντ δεν (πρέπει να) κάνει ούτε ο ψηλός της παιδικής ομάδας του τριφυλλιού. Γενικώς η ελληνική ομάδα έχει δείξει ότι είναι ανεξάντλητη στην παραγωγή διαφορετικών τρόπων με τους οποίους χάνει παιχνίδια από αντιπάλους που είναι δύο επίπεδα πιο κάτω από κάθε πλευρά!

Στα κακά νέα της βραδιάς προστέθηκαν δύο στοιχεία: Ο τραυματισμός του Λοτζέσκι που αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από απαραίτητος – ενώ πέρυσι η ομάδα έβαζε …μόνο τρίποντα, φέτος έχει μεγάλο θέμα με το σουτ και μόνο ο Ματ μοιάζει σταθερός σε αυτόν τον τομέα – δεν είναι καλό σημάδι. Η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει καλά – καλά. Τι θα γίνει αργότερα όταν η κούραση θα είναι πολύ μεγαλύτερη;

Το δεύτερο αρνητικό στοιχείο έχει να κάνει με την διαχείριση του υλικού από τον κόουτς. Ο Τσάβι βρίσκεται πλέον για τρίτη χρονιά στην ομάδα, οι επιλογές είναι δικές του και οι ρόλοι θα έπρεπε να είναι ξεκάθαροι. Τα σχήματα που επέλεξε στο Μόναχο έπαιζαν ή μόνο επίθεση η, μόνο άμυνα. Προφανώς έτσι δεν γίνεται δουλειά. Επίσης όταν ο Λεκαβίτσιους δεν είναι καλός όταν μπαίνει είναι λογικό να μην …ξαναμπαίνει! Όταν όμως είναι καλός όταν παίζει, γιατί πάλι δεν ξαναπαίζει; Το ροτέισον της ομάδας είναι βασικό θέμα, ώστε να ξέρουν οι παίκτες τι να περιμένουν και να μην είναι ευάλωτοι συναισθηματικά…

Υπάρχουν βέβαια και καλές ειδήσεις στο πράσινο στρατόπεδο, με κυριότερη τον Μήτογλου που εξελίσσεται σε τεσσάρι υψηλού επιπέδου, τον Αντετοκούνμπο που έχει μετατραπεί σε πηγή ενέργειας για την ομάδα, αλλά και τον Παπά που δίνει με συνέπεια επιθετικές λύσεις.

Ο Παναθηναϊκός συνολικά, πάντως, πρέπει να μάθει πολλά από τα σαράντα λεπτά του αγώνα στο Μόναχο και να μην πάει χαμένη η ήττα σε ένα γήπεδο που ελάχιστοι από τους ανταγωνιστές για την πρώτη οκτάδα θα αποτύχουν να πάρουν τους δύο βαθμούς.

Είναι προφανές ότι η ομάδα θέλει πολύ δουλειά και πως οι παίκτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν που βρίσκονται και τι απαιτείται να κάνουν. Προφανώς το φορμάτ της Ευρωλίγκα είναι τέτοιο που δεν υπάρχει περιθώριο για πανηγυρισμούς μετά από νίκες και …αποκεφαλισμούς μετά από ήττες, αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι οι διορθώσεις και οι προσαρμογές θα πρέπει να γίνονται άμεσα διότι το ένα ματς διαδέχεται το άλλο και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε και δικαιολογίες. Το ματς με την Γκραν Κανάρια στο ΟΑΚΑ είναι ευκαιρία για επανεκκίνηση…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ματέο για τον τραυματισμό του Ντεκ: «Χτύπησε το γόνατό του, πονάει πολύ και έφυγε με πατερίτσες»

Συναγερμός στη Ρεάλ για τον σοβαρό -όπως φαίνεται- τραυματισμό του Ντεκ, που κινδυνεύει να απουσιάσει από δεύτερο σερί Final Four με το μυαλό στον σπουδαίο ημιτελικό κόντρα στον Ολυμπιακό

Euroleague: Τόμας Γουόκαπ, ο κορυφαίος αμυντικός της Ευρώπης για τη σεζόν 2023/24! (vid)

Έστω και με καθυστέρηση ενός έτους, ο Τόμας Γουόκαπ ανακηρύχθηκε Κορυφαίος Αμυντικός της Ευρώπης για τη σεζόν 2023/24

«Μπαμπά, παππού, τα καταφέραμε, είμαστε στον τελικό…»

Ο Ολυμπιακός, αυτό το ανεξήγητο κοινωνικό φαινόμενο που υπάρχει παντού στη ζωή μας, έκανε περήφανη όλη την Ελλάδα με την πρόκριση στον τελικό του Conference League σκορπώντας συγκίνηση σε όσους κοίταξαν στον ουρανό για να την αφιερώσουν στον δικό τους άγγελο