16.1 C
Athens

Σαν σήμερα: Η τάπα του Τέρνερ στον Γκάλη (vid)

Στις 17 Οκτωβρίου 1993, ο Χένρι Τέρνερ πέρασε στην αιωνιότητα του ελληνικού μπάσκετ, όταν… έσβησε το φως του Νίκου Γκάλη και χάρισε στον Πανιώνιο μία μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού

Το ματς δεν έκρινε κανέναν τίτλο ούτε άλλαξε πολλά στην ιστορία του μπάσκετ. Απλώς, ο Πανιώνιος νίκησε τον Παναθηναϊκό με 66-65 στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, σε ένα από τα πολλά ντέρμπι που είχε τότε η Α1. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο έμεινε στην ιστορία, είναι ο τρόπος με τον οποίο κρίθηκε. Με τάπα του Χένρι Τέρνερ στο τελευταίο δευτερόλεπτο, όχι σε όποιον κι όποιον, αλλά στον Νίκο Γκάλη.

Ο Αμερικανός φόργουορντ του Πανιωνίου πρόλαβε με εντυπωσιακό σπριντ τον «Γκάνγκστερ» που έφευγε στον αιφνιδιασμό και με απίθανο άλμα πρόλαβε να ανακόψει την πορεία της μπάλας προς το καλάθι. Λίγες στιγμές αργότερα, πριν προλάβει να συνειδητοποιήσει κανείς τι συνέβη, ο αγώνας τελείωσε με την μπάλα στα χέρια του (σημερινού προπονητή του Άρη) Βαγγέλη Αγγέλου.

Ο Τέρνερ θεωρείται ένας από τους πιο θεαματικούς ξένους παίκτες που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά παρκέ, αλλά απ’ όλες τις ενέργειές του αυτή είναι που του χάρισε μία θέση στην αιωνιότητα. Ούτε το εντυπωσιακό κάρφωμα στα μούτρα του θηριώδους Στόγιαν Βράνκοβιτς ούτε καν η πρώτη τάπα που είχε ρίξει στον Γκάλη, λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα πριν από την καθοριστική! Θα τα δείτε κι αυτά στο βίντεο που παραθέτουμε, με τις κορυφαίες στιγμές του ιστορικού αγώνα.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς