22.9 C
Athens

Ο Άγγελος ιδανικός για την Εθνική, αυτός δίδαξε Ρεχάγκελ και Σάντος!

O Γιώργος Σπανουδάκης κάνει... μπάσιμο στην συζήτηση για τον διάδοχο του Σκίμπε και γράφει για τον Αναστασιάδη που γνώρισε στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού

Πολύ κουβέντα γίνεται για τον διάδοχο του Μίκαελ Σκίμπε και ακόμη περισσότερη για την προοπτική να δοθούν τα ηνία στον Άγγελο Αναστασιάδη.

Κάποιοι τον θεωρούν ξεπερασμένο, άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε και πάλι στην αγορά του εξωτερικού. Απόψεις πολλές, όσες και οι κωλ#%@ που είχε πει και ο Κλιντ Ίστγουντ.

Εμείς ως ρεπόρτερ Παναθηναϊκού ζήσαμε τον Άγγελο πριν από δύο δεκαετίες. Η αλήθεια είναι ότι από τότε δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην προπονητική του φιλοσοφία.

Στηρίζει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, δεν θέλει πολλά πολλά με τους ξένους, έχει αρχές που σπανίως αλλάζουν, είναι μετρ της ψυχολογίας, της πειθαρχίας και έχει «θέμα» με την φυσική κατάσταση.

Ποια από αυτά θα χρειαστεί στην Εθνική;

Παραδόξως ή… ευτυχώς μόνο τα καλά! Διότι «ξένους» δεν θα έχει, πλην του νατουραλιζέ Ζέκα, τον οποίο βάζω και στοίχημα ότι θα τον γουστάρει αφού είναι «σκύλος», ενώ δεν θα είναι στο δικό του χέρι η φυσική κατάσταση.

Το υπόλοιπο πακετάκι το έχει. Εάν δούλεψε περισσότερο και στα «στημένα» θα έλεγα με βεβαιότητα ότι θα ήταν ο ιδανικός..

Για να καταλάβουμε τι εστί ομοσπονδιακός τεχνικός θα πρέπει να έχουμε κατά νου το εξής:
Ο κόουτς θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα ο Ότο Ρεχάγκελ επέλεξε να «καθαρίσει» τις βεντέτες της δεκαετίας του 2000 (Ελευθερόπουλος, Γεωργάτος, Λυμπερόπουλος), ακόμη και παίκτες ρολίστες (Ζήκος, Στολτίδης) και να στηριχτεί σ’ ένα πιο ομοιογενές σχήμα. Πρώτα δημιούργησε καλά αποδυτήρια και μετά είχε… άστρο και πήρε το Euro!

Ο Σάντος ήταν άριστος γνώστης του ελληνικού ποδοσφαίρου και έτσι κινήθηκε περισσότερο στην πειθαρχία, στις στημένες φάσεις (μετρ του είδους) και στην… συνταγή Ρεχάγκελ. Καλή άμυνα και ένα γκολ θα έρθει…

Βασικά αυτή η τακτική ήταν του Αναστασιάδη και του Κυράστα στον Παναθηναϊκό (!!!) και απλά την αντέγραψε ο Ρεχάγκελ!

Αυτοί οι δύο και στην εξέλιξη και ο Μαρκαριάν έμαθαν τον Παναθηναϊκό να παίζει καλή άμυνα και να χτυπάει στην επίθεση, με όπλο την ομοιογένεια. Αυτό το σύστημα αντέγραψε η Εθνική, έχοντας την ραχοκοκαλιά του Παναθηναϊκού. Οπότε ο Άγγελος ξέρει…

Επίσης ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν μπορεί να είναι κάποιος που θα προσπαθήσει ν’ αλλάξει το dna του ελληνικού ποδοσφαίρου, όσο και εαν το θέλουμε.

Τον κορυφαίο του κόσμου να φέρεις, τον Ζιντάν, τον Μουρίνιο, τον Γκουαρδιόλα, δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις την Εθνική να παίζει σαν την Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν ή την Σίτι. Εάν δεν το αποδεχτούμε θα κάνουμε συνεχώς αποτυχημένα πειράματα.
Για παράδειγμα στην Εθνική θα ταίριαζε ένας Λεονάρντο Ζαρντίμ, αλλά επουδενί ένας Ερνέστο Βαλβέρδε!

Ο Αναστασιάδης έχει αυτό το πακέτο και εάν έχει λίγη τύχη θα μπορέσει να πετύχει.
Εάν ήταν ελεύθεροι ο Ουζουνίδης ή ο Δώνης, θα κάναμε άλλη κουβέντα, καθώς αμφότεροι θα μπορούσαν να σηκώσουν αυτό το φορτίο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς