20.6 C
Athens

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου νέα πρόεδρος του ΣτΕ

Είναι η πρώτη γυναίκα στη συγκεκριμένη θέση • Συνταξιοδοτείται το 2023 • Ποιοι ορίσθηκαν σε θέσεις αντιπροέδρων σε ΣτΕ και Αρειο Πάγο

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας στην ηγεσία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τοποθετείται γυναίκα, καθώς με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, νέα πρόεδρος ανέλαβε για την επόμενη τετραετία (έως το 2023), η έως σήμερα αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Αναλυτικά τα ονόματα:

Πρόεδρος ΣτΕ: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Αντιπρόεδροι ΣτΕ: Δημήτρης Σκαλτσούνης, Μιχάλης Πικραμένος

Αντιπρόεδροι Αρείου Πάγου: Δήμητρα Κοκκοτίνη, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Ειρήνη Καλού

Στο ΣτΕ επελέγη τελικά η κ. Σακελλαροπούλου με «αντιπάλους» τον Αθανάσιο Ράντο που εκτελούσε χρέη προέδρου μετά την παραίτηση Σακελλαρίου και την Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, η οποία προκρινόταν ως φαβορί για την θέση. Η επιλεγείσα τελικά από το υπουργικό συμβούλιο κ. Σακελλαροπούλου, διατέλεσε στο παρελθόν μέλος της Ενωσης των Δικαστών του ΣτΕ, ενώ η αποχώρηση της έκανε «θόρυβο», καθώς διαφώνησε ανοιχτά με την τακτική κάποιων συναδέλφων της στον χειρισμό του θέματος της παραίτησης του Νίκου Σακελλαρίου. Χαίρει εκτίμησης από τους συναδέλφους της ως δικαστής, ενώ επελέγη πρώτη και από την διάσκεψη της Βουλής στην πρόσφατη διαδικασία.

«Mελανό» σημείο για τον Αθανάσιο Ράντο ήταν το γεγονός ότι είχε μπροστά του μόλις ένα χρόνο θητείας, αφού του χρόνου αποχωρεί από το Σώμα, λόγω συνταξιοδότησης.

Δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν, πάντως, ότι «πλήρωσε» τη διαφωνία που είχε εκφράσει στον επίμαχο νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στον Αρειο Πάγο ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης θεωρείται άριστος νομικός και μάλιστα οι συνάδελφοι του απορούσαν γιατί παραλείφθηκε πέρυσι η τοποθέτηση του στην εν λόγω θέση. Και η Ειρήνη Καλού, όμως, είχε παραλειφθεί, αλλά τελικά φέτος επελέγη σε μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε τα εξής:

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη είναι η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο αείμνηστος πατέρας της νέας προέδρου του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).

Έως σήμερα η νέα πρόεδρος υπηρετούσε στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε’ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκα ως διατηρητέα, κ.λπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του περιβάλλοντος.

Ήταν η αντιπρόεδρος εκείνη η οποία μαζί με τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας, Χρήστο Ράμμο, με επιστολές τους τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά του τέως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου για παραλήψεις και άστοχες ενέργειές του σε «καυτά» υπηρεσιακά θέματα του δικαστηρίου.

Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου, για ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.

Είχε όμως και πλούσια συνδικαλιστική δράση κατά τη δικαστική διαδρομή της. Διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Στη θέση του προέδρου του ΣτΕ θα παραμείνει για μια τετραετία, που είναι το ανώτατο νομοθετικά όριο για την παραμονή στη θέση αυτή. Όμως, η νέα πρόεδρος του ΣτΕ έχει και «υπόλοιπο» δικαστικής σταδιοδρομίας ένα ακόμη έτος, μέχρι να αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, χωρίς όμως ο νομοθέτης να προβλέπει τι αρμοδιότητες θα έχει ή εάν θα συνταξιοδοτηθεί.

Οι επιλογές της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για την θέση του προέδρου του ΣτΕ, εκτός της κ. Σακελλαροπούλου, ήταν ο αρχαιότερο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και η νεωτέρα αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Τελικά, το υπουργικό συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προήγαγε την κ. Σακελλαροπούλου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς