15.9 C
Athens

Πάκο Αλκάθερ: Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση (videos)

Ο επιθετικός της Ντόρτμουντ είναι on fire κι έχει προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού με τις φετινές εμφανίσεις του, «κλείνοντας τα στόματα» όλων όσων τον αμφισβήτησαν

Όλη η Ευρώπη μιλά για εκείνον. 10 γκολ σε έξι συμμετοχές του φέτος με τις φανέλες των Ντόρτμουντ και Εθνικής Ισπανίας. Τα επτά από αυτά τα σκόραρε μπαίνοντας ως αλλαγή. Αυτός είναι ο Πάκο Αλκάθερ. Βγήκε από τις «μαγικές» ακαδημίες της Βαλένθια και μεγαλούργησε με τις «νυχτερίδες», παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Το ξεπέταγμα στη Βαλένθια κι η βραδιά που μας «συστήθηκε»

Ήταν Απρίλιος του 2014 όταν ο Ισπανός επιθετικός πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση με τη Βαλένθια. Και δεν το έκανε σε οποιοδήποτε παιχνίδι. Οι «νυχτερίδες» καλούνταν να πετύχουν ένα θαύμα και να ανατρέψουν την ήττα με 3-0 στους οκτώ του Γιουρόπα Λιγκ από τη Βασιλεία. Ο Αλκάθερ πέτυχε το πρώτο του χατ τρικ με τη φανέλα της Βαλένθια κι έκανε το «Μεστάγια» να πάρει φωτιά ανατρέποντας το σκορ του πρώτου αγώνα (5-0), φέρνοντας την πολυπόθητη πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Αυτό ήταν. Δεν υπήρχε κάποιος να μην τον γνωρίζει μετά απ’ αυτό το παιχνίδι. Έβαλε τη σφραγίδα του και έκανε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης να παρακολουθούν διακριτικά την εξέλιξη του.

Η μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα και η αμφισβήτηση

Η Βαλένθια ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει σε πωλήσεις παικτών, πολλές εξ’ αυτών σε τιμές «κοψοχρονιάς». Μεταξύ αυτών, αποφάσισε να δώσει και τον Πάκο Αλκάθερ για μόλις 30 εκατομμύρια στη Μπαρτσελόνα το 2016, στην οποία υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας. Οι Καταλανοί στόχευαν να βρουν κάποιον για να ξεκουράζει έναν εκ των Νέιμαρ ή Σουάρες και η περίπτωση του 23χρονου τότε επιθετικού έμοιαζε ελκυστική και με μεγάλη προοπτική για το μέλλον. Δυστυχώς για εκείνον όμως ο Λουίς Ενρίκε δεν τον πίστεψε, ενώ αμφισβητήθηκε κι από οπαδούς της Μπαρτσελόνα αναφορικά με το αν μπορεί να σταθεί στο μέγεθος του συλλόγου.

Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε όταν αποχώρησε ο Ενρίκε και ήρθε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Με πρόσχημα το κυνήγι του αήττητου στο πρωτάθλημα, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού τον άφηνε στον πάγκο για να παίζουν οι ίδιοι έντεκα, δείχνοντας του παράλληλα πως δεν τον θεωρεί μια αξιόπιστη λύση. Η αυτοπεποίθηση του έπεσε στα τάρταρα, αλλά ποτέ δεν γκρίνιαξε, αντίθετα, ήταν εκεί όποτε χρειαστεί να μπει και να προσφέρει. Στη διετία του στη Μπαρτσελόνα σημείωσε 10 γκολ και μοίρασε 6 ασίστ.

Η αναγέννηση στη Ντόρτμουντ και η ηχηρή επιστροφή στην Εθνική Ισπανίας



Το φετινό καλοκαίρι ο Πάκο πήρε τη μεγάλη απόφαση μετά από συζήτηση με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να αποχωρήσει για να βρει αυτά που του έλειπαν: αυτοπεποίθηση και λεπτά συμμετοχής. «Δεν είναι στα χέρια σου να παίζεις στη Μπαρτσελόνα με τους παίκτες που έχει το ρόστερ. Είναι ξεκάθαρο πως ένας παίκτης με αυτοπεποίθηση είναι καλύτερος από κάποιον που δεν έχει», δήλωσε πρόσφατα ο Ισπανός στράικερ.

Η Ντόρτμουντ κινήθηκε και τον απέκτησε δανεικό με οψιόν αγοράς. Έχει παίξει μόλις 78’, όλα σαν αλλαγή κι έχει πετύχει έξι γκολ! Κόντρα στην Άουγκσμπουργκ μπήκε αλλαγή και πέτυχε χατ τρικ μέσα σε 35′ κι έδωσε τη νίκη στους Βεστφαλούς. Ήδη σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, η γερμανική ομάδα είναι διατεθειμένη να πληρώσει τη ρήτρα των 30 εκατομμυρίων και να τον αποκτήσει με μόνιμη μεταγραφή.

Οι εμφανίσεις του δεν γινόταν να περάσουν απαρατήρητες κι έτσι ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας, Λουίς Ενρίκε (ναι, εκείνος που δεν τον πίστεψε στη Μπαρτσελόνα) τον κάλεσε στην Εθνική ομάδα για τα παιχνίδια κόντρα σε Ουαλία (φιλικό) και Αγγλία στο πλαίσιο των αγώνων για το Nations League.

Σκόραρε και στα δύο, και μαντέψτε: ως αλλαγή! Κόντρα στην Αγγλία σκόραρε με το που πέρασε στο παιχνίδι.


Πλέον ο στόχος του είναι ένας: να γίνει ο βασικός στράικερ της Εθνικής Ισπανίας παίρνοντας τη φανέλα βασικού από τον Ροντρίγο Μορένο. Δεν θα είναι δύσκολο να το καταφέρει με αυτές τις εμφανίσεις. Πέραν αυτού είναι ακόμα 25, δείχνει ελαφρύς και κάνει περισσότερα πράγματα στο γήπεδο, συμμετέχοντας στη κυκλοφορία της μπάλας.

Αλήθεια, πόσο παίζει να χτυπάνε το κεφάλι τους στη Βαρκελώνη που τον έδωσαν;

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς