12.5 C
Athens

Ημιμαθείς, κάτω τα χέρια από τους διεθνείς

Ο Άλκης Φιτσόπουλος επιτίθεται σε όσους… επιτίθενται στους διεθνείς και αφήνουν στο απυρόβλητο τον Σκίμπε και εξηγεί γιατί απέτυχε ο Γερμανός

Τελικά, ποιος φταίει; Ο Σκίμπε, οι παίκτες ή και οι δυο μαζί; Ανάλογα με τι βολεύει τον καθένα. Ανάλογα με την αλήθεια που κουβαλάει, απόρροια είτε του στερεότυπου που διαμόρφωσε για τη δουλειά του Γερμανού προπονητή, είτε από την ημιμάθειά του ότι γνωρίζει ποδόσφαιρο.

Άκουσα την «άμεση δημοκρατία» του ραδιοφώνου να ψέγει τους διεθνείς. Ότι πήγαν για τουρισμό στην Φινλανδία, δεν ίδρωσαν τη φανέλα και άλλα τέτοια γραφικά, τα οποία είχαν πλήρη εφαρμογή στη δεκαετία του ’60 και του ’70.

Στο σημερινό ποδόσφαιρο, ο ποδοσφαιριστής παίζει όπως του πει ο προπονητής να παίξει. Στο σημερινό ποδόσφαιρο ο προπονητής έχει ποσοστιαία συμβολή της τάξης του 70% στο γίγνεσθαι ενός αγώνα.

Ο Σκίμπε ήταν εκείνος που φρέναρε την εθνική, εκείνος που ξεκίνησε με δυο κόφτες, το Τζιόλη και τον Ζέκα τους οποίους δεν άφηνε να ξεμυτίζουν από την μεσαία γραμμή.

Ήταν φανερό ότι ο Σκίμπε ήθελε ισοπαλία, όταν όλοι οι παίκτες ήθελαν νίκη. Που φταίνε οι παίκτες, όταν τους καλλιέργησε ηττοπάθεια πριν από το παιχνίδι, λέγοιντας στην συνέντευξη Τύπου ότι τον βολεύει η ισοπαλία;

Που φταίει ο Φορτούνης με τον Πέλκα και τον Μπακασέτα, όταν θα πρέπει να παίζει ένας εκ των τριών; Που ακούστηκε να παίζουν τρία «10αρια» σε όλο το πλάτος του γηπέδου; Το είχε κάνει μόνο η Βραζιλία το 1970.

Που φταίνε οι παίκτες όταν ο Σκίμπε ανέχεται τον σούπερ ντεφορμέ Μήτρογλου και διστάζει να χρησιμοποιήσει άλλον, πιο κινητικό κυνηγό; Μόλις μπήκε ο Κουλούρης, άλλαξε πρόσωπο η εθνική. Ο Μήτρογλου όπως και στο ματς με την Ουγγαρία ήταν ένας περιπατητής.

Που φταίνε οι παίκτες, όταν σε όλα τα δημοσιεύματα περί απόλυσής του, που εκπορεύονταν από την ΕΠΟ, τον στήριξαν με πρώτο και καλύτερο τον εκ των αρχηγών, Παπασταθόπουλο;

Που φταίνε οι παίκτες όταν δεν κατάφερε αυτή την εθνική να την κάνει οικογένεια, όπως κάποτε ο Ρεχάγκελ κι ο ένας δυσανασχετεί όταν ο συμπαίκτης του δεν του δίνει τη μπάλα;

Που φταίνε οι διεθνείς όταν η ΕΠΟ απολύει τον βοηθό του Σκίμπε, τον Κώστα Τσάνα; Ούτε στον κόπο να του τηλεφωνήσουν δεν μπήκαν.

Ο Σκίμπε πρέπει να φύγει από την εθνική. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν ταίριαξαν τα χνώτα μας. Ανθρώπινο είναι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς