15 C
Athens

Οι δειλοί πεθαίνουν δυο φορές, auf wiedersehen herr Skibbe

Ο Σκίμπε έκανε «εγκλήματα» στο Τάμπερε, η εθνική μας έφυγε ταπεινωμένη 2-0 από την Φινλανδία και πρέπει να φύγει κι αυτός

Οι δειλοί πεθαίνουν πάντα δυο φορές, Φινλανδία – Ελλάδα 2-0! Ο Μίκαελ Σκίμπε έβγαλε όλη του τη δειλία στο ματς, πριν καν ξεκινήσει το ματς, όταν έλεγε ότι τον βολεύει κι η ισοπαλία κόντρα στη Φινλανδία. Την ίδια ώρα όλοι οι Έλληνες διεθνείς έλεγαν ότι πρέπει να πάμε για τη νίκη.

Ο Σκίμπε απέτυχε. Δείλιασε και στο ματς. Έστησε φουλ αμυντικά την εθνική, κυνήγησε την ισοπαλία και τιμωρήθηκε από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Η Φινλανδία μας κέρδισε άνετα, είχε δυο γκολ, είχε και δοκάρι, είχε και σούπερ απώλεια στο 11΄, όταν αποχώρησε τραυματίας ο καλύτερός της παίκτης, ο Πούκι.

Οι δειλίες του Σκίμπε:

Άφησε μέσα τον ανύπαρκτο Μήτρογλου, μπας και γινόταν κανένα θαύμα όπως με την Ουγγαρία. Θαύματα, ωστόσο, δεν γίνονται κάθε μέρα. Ο Μήτρογλου, προκλητικά κακός, πέρασε και δεν ακούμπησε κι ο Κουλούρης έδωσε ζωή στην εθνική μόλις μπήκε στη θέση του Πέλκα.

Ο Σκίμπε δείλιασε μπροστά στις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου, που θέλει τον κατάλληλο παίκτη στην κατάλληλη θέση. Χρησιμοποίησε και πάλι τρία «10αρια» για να μην κακοκαρδίσει τον Ολυμπιακό (Φορτούνης), την  ΑΕΚ (Μπακασέτας) και τον ΠΑΟΚ (Πέλκας). Θα πρέπει να παίζει ένας.

Μετά το σημερινό ματς κι ο τελευταίος Έλληνας έχει καταγγείλει στη συνείδησή του τον Μίκαελ Σκίμπε που πρέπει να φύγει, δεν μπορούμε να ελπίζουμε τίποτα απ’ αυτόν.

Ο «δικός» μας άνθρωπος, Θόδωρος Θεοδωρίδης στην ΟΥΕΦΑ, είδε τη διαιτησία του Γκιλ που αρνήθηκε καθαρό πέναλτι στον Κουλούρη;

Το πρώτο μέρος στο Τάμπερε ήταν η αποθέωση του… τίποτα ανάμεσα στην Φινλανδία με την Ελλάδα. Κάποιες… υποψίες επιθέσεων, καμία ευκαιρία, ταλαιπωρία της μπάλας, των θεατών και των… ματιών μας.

Η μοναδική ευκαιρία για ν’ αφοσιωθεί κάποιος στο ματς ήταν το 11’ όταν αποχώρησε τραυματίας ο καλύτερος επιθετικός των Φινλανδών, Πούκι. Έφυγε ένας πονοκέφαλος για την εθνική, αλλά… ο πονοκέφαλος δεν άφησε από τους θεατές.

Ήταν προφανές ότι ο Σκίμπε είχε βάλει σκοπό να μη δεχτεί γκολ η εθνική γι αυτό και δεν άφησε κόσμο να πάει μπροστά. Φρέναρε τους δυο αμυντικούς χαφ, Τζιόλη και Ζέκα εκεί γύρω από το κέντρο και μπροστά ο Φορτούνης με τον Πέλκα και τον Μήτρογλου και μέχρι εκεί. Εύκολη λεία για τους Σουόμι.

Τα πράγματα ίσως είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, ωστόσο, αν στις πρώτες ανάσες του ματς ο Τσιμίκας δεν είχε παρέμβει σωτήρια. Από εκεί και πέρα, ένα χάος. Κάπου προς το μισάωρο οι Φινλανδοί επιχείρησαν κάτι σαν σουτ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο Μπακασέτας επιχείρησε κι αυτός το ίδιο.

Αυτή ήταν όλη η ιστορία του πρώτου ημιχρόνου. Δυο ομάδες που δεν έπαιξαν καλά, γιατί μέχρι εκεί μπορούσαν να παίξουν.

Στο δεύτερο ημίχρονο μέρος ο Τζαβέλλας αντικατέστησε τον τραυματία Παπασταθόπουλο και χωρίς να το καταλάβουμε, βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Εκεί έγιναν τρία απανωτά λάθη με κυριότερο ότι υπήρχαν τρεις Φινλανδοί και τρεις δικοί μας. Ανεπίτρεπτο. Ο Μανωλάς απέκρουσε λανθασμένα, ο Σοϊρι με πλασέ, γκολ.

Στο 55’ ο Σκίμπε πέρασε στο παιχνίδι τον Χριστοδουλόπουλο στη θέση του Μπακασέτα και δυο λεπτά αργότερα, ο Μήτρογλου έκανε βολ πλανέ, άουτ απελπιστικά, όπως και ο Πέλκας στο 60’.

Η αλήθεια είναι ότι η εθνική πήρε μέτρα στο γήπεδο κι αυτό ήταν καλό και… κακό μαζί, γιατί οι Φινλανδοί έχασαν ευκαιρία στο 63’. Κάτι πήγε να κάνει ο Φορτούνης στο ίδιο λεπτό, άνευ ουσίας. Κι άλλη ευκαιρία για τους Φινλανδούς στο 67’, όπως και στο 71 όταν σε φάουλ ο Μπάρκας έδιωξε σε κόρνερ.

Στο 80’ οι Φινλανδοί είχαν και δοκάρι με τον άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού Ρόμπιν Λουντ και θα μπορούσαν να σκοράρουν και πάλι, όταν ο Σοίρι απέτυχε από κοντά να στείλει τη μπάλα στα δίκτυα.

Στο 85 ο Πολωνός διαιτητής Γκιλ αρνήθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Κουλούρη. Ο ίδιος παίκτης είχε σουτ μόλις άουτ. Έπρεπε να χρησιμοποιηθεί πιο νωρίς.

Στο 89’ ο Λουντ έκανε πάρτυ από τα αριστερά, πέρασε ανάμεσα από δυο σέρβιρε στον Καμάρα, 2-0 και τέλος.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Μάρκου Κανέρβα): Χραντέκι, Αρατζούρι, Τοϊβιο, Καμαρά, Λουντ, Πούκι (12′ Σκραμπ), Σόιρι (84′ Πίρινεν), Σπαρβ, Ούρονεν, Τουόμινεν, Ραϊτάλα

ΕΛΛΑΔΑ (Μίκαελ Σκίμπε): Μπάρκας, Μπακάκης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος (46′ Τζαβέλλας), Τσιμίκας, Τζιόλης, Ζέκα, Μπακασέτας (55′ Χριστοδουλόπουλος), Φορτούνης, Πέλκας (73′ Κουλουρης), Μήτρογλου

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς