16.7 C
Athens

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διακόπτει τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο

Επισημοποιήθηκε το ρήγμα Μόσχας-Φαναρίου στη Σύνοδο του Μινσκ • Στα άκρα η κόντρα μετά την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στο Κίεβο

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε στη Σύνοδο του Μινσκ την απόφαση να διαρρήξει τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιτίας της απόφασης της Κωνσταντινούπολης να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Πέραν από τις επίσημες αντιδράσεις της Μόσχας, με σκληρές δηλώσεις από Κρεμλίνο και υπουργείο Εξωτερικών, η Ρωσική εκκλησία αποφάσισε να διακόψει κάθε επικοινωνία με το Φανάρι.

Την εν λόγω απόφαση έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας, με τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα να εκφράζει την ελπίδα πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα.

O Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, φτάνοντας στο Μινσκ, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, είχε εκφράσει την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες… να μείνει ενωμένη».

Την Πέμπτη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά από τακτική Ιερά Σύνοδο, έλαβε την απόφαση να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και να επαναφέρει τον σχισματικό Πατριάρχη Φιλάρετο Ντενισένκο στην κανονικότητα της Εκκλησίας, αλλά και τον σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς, της λεγόμενης «Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς