16.9 C
Athens

Η απογείωση του «Φάντομ» στη Δανία

Στις 15 Οκτωβρίου 1980, η καριέρα του Νίκου Σαργκάνη απογειώθηκε χάρη στη μεγάλη εμφάνιση που πραγματοποίησε με την Εθνική στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Δανίας

Ήταν ήδη 26 ετών, κυπελλούχος με την Καστοριά λίγους μήνες νωρίτερα και άρτι μεταγραφείς στον Ολυμπιακό, στον οποίο έπαιζε ήδη βασικός. Ο Νίκος Σαργκάνης, όμως, δεν είχε αγωνιστεί ακόμα στην Εθνική Ελλάδας και χρειάστηκε μία συγκυρία για να βρεθεί κάτω από τα δοκάρια της και να αρχίσει να γράφει τη δική του ιστορία.

Ο τραυματισμός του Λευτέρη Πουπάκη, ο οποίος προαλειφόταν για βασικός από τον Αλκέτα Παναγούλια στον εκτός έδρας αγώνα με τη Δανία, για την 1η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ ’82, έδωσε στον Σαργκάνη την ευκαιρία που περίμενε. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός κάλεσε εσπευσμένα από την Αθήνα τον Βασίλη Κωνσταντίνου, αλλά τού είχε ξεκαθαρίσει ότι τον ήθελε για τον πάγκο. Στην εντεκάδα που είχε ήδη ανακοινώσει στους παίκτες και τους δημοσιογράφους, τερματοφύλακας ήταν ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού. Έριχνε τον Σαργκάνη κατ’ ευθείαν στα βαθιά; Όχι ακριβώς.

Διότι μπορεί ο Σαργκάνης να μην είχε διεθνή συμμετοχή μέχρι τότε, είχε όμως «ψηθεί» στα δύσκολα με την Καστοριά τα προηγούμενα χρόνια. Ενάμισι χρόνο νωρίτερα, είχε «φρενάρει» μόνος του τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη αποκρούοντας δύο πέναλτι, ενώ είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, στα παιχνίδια των «ερυθρόλευκων» με την Μπάγερν Μονάχου. Θεωρείτο έτοιμος, λοιπόν, να αντιμετωπίσει τη δυνατή Δανία, η οποία είχε στις τάξεις της σπουδαίους παίκτες όπως ο Άλαν Σίμονσεν της Μπαρτσελόνα, ο Μόρτεν Όλσεν της Άντερλεχτ, ο Σέρεν Λέρμπι και ο (τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ πριν λίγα χρόνια) Φρανκ Άρνεσεν του Άγιαξ και φυσικά ο ανερχόμενος Πρέμπεν Έλκιερ, ο οποίος αγωνιζόταν ακόμα στη βελγική Λόκερεν.

Τι συνέβη τελικά; Ο Σαργκάνης… απογειώθηκε και έπιανε τα άπιαστα. Ειδικά η απόκρουση στο βολέ του Σίμονσεν στο 71’, ήταν απίστευτη και ενδεικτική της κλάσης του, χωρίς οι υπόλοιπες να υστερούν. Η Εθνική, βέβαια, δεν είχε παίξει… ταμπουρωμένη στην άμυνα, όπως πολλοί νομίζουν. Στο πρώτο ημίχρονο είχε δοκάρι με τον Γιώργο Κωστίκο, αλλά και ένα γκολ του Θωμά Μαύρου που μάλλον κακώς ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Τελικά το γκολ του Ντίνου Κούη με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ στο 50’ (η μπάλα βρήκε και λίγο στο τείχος των Δανών) έδωσε το προβάδισμα, αλλά χρειάστηκε να κάνει ο Σαργκάνης αρκετές σωτήριες επεμβάσεις για να φύγει η εθνική ομάδα με το διπλό από την Κοπεγχάγη.

Οι Δανοί είχαν μείνει άφωνοι με τον Σαργκάνη. «Από μικρό παιδί μέχρι σήμερα, ποτέ δεν είδα τερματοφύλακα σαν τον Σαργκάνη», είχε πει έκπληκτος ο Σίμονσεν. «Ο Έλληνας τερματοφύλακας έπαιζε σαν να είχε πέντε χέρια», ήταν η δήλωση του Γερμανού τεχνικού της Δανίας, Ζεπ Πιόντεκ, δίνοντας έμπνευση στον αξέχαστο γελοιογράφο μας, Αρχέλαο Αντώναρο, να δημοσιεύσει στην «Αθλητική Ηχώ» ανάλογο σκίτσο (στο οποίο βέβαια ο Σαργκάνης απεικονίζεται με έξι χέρια!). Μία εφημερίδα της Δανίας τον παρομοίασε με αεροπλάνο τύπου «Φάντομ» κι αυτό έμελλε να του κολλήσει ως παρατσούκλι. Η Ελλάδα είχε βρει τερματοφύλακα για την επόμενη δεκαετία.Σκίτσο Σαργκάνης

 

 

Δανία-Ελλάδα 0-1

Σκόρερ: 50’ Κούης

Δανία (Ζεπ Πιόντεκ): Κβιστ, Ράσμουσεν, Μ. Όλσεν, Ζίγκλερ, Γιέργκεν, Πέτερσεν (59’ Νίλσεν), Άρνεσεν, Λέρμπι, Σίμονσεν, Γιένσεν (74’ Μπάστρουπ), Έλκιερ.

Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας): Σαργκάνης, Κυράστας, Ιωσηφίδης, Καψής, Φοιρός, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου, Κούης, Κωστίκος (87’ Μητρόπουλος), Δεληκάρης (72’ Παράσχος), Μαύρος.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς