16.5 C
Athens

Αναδιάρθρωση ήταν και πάει. . .

Εν χορδαίς και οργάνοις ετελεύτησε το (σύντομο άλλωστε) βίο της η περιβόητη «αναδιάρθρωση κατηγοριών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο» του κ. Βασιλειάδη και των συν αυτώ συμβούλων

Το τελευταίο σχέδιο που αναπτύχθηκε (και προτάθηκε) ενώπιον της Super League δεν συζητήθηκε καν. Ο ίδιος ο κ. Βασιλειάδης, με περισσή δημοκρατική ευαισθησία, απευθύνθηκε στη Λίγκα με τη λογική «take it or leave it» για να εισπράξει ένα αντίστοιχο «τίποτε σοβαρό έχουμε να πούμε εδώ που μας κουβάλησες;» και να λήξει έτσι αυτή η σεμνή τελετή.

Δεν νομίζω πως ο υφυπουργός ανέμενε καλύτερο αποτέλεσμα από την διαδικασία που ξεκίνησε. Περίπου «συφοριασμένες σαν των Τρώων» ήταν οι προσπάθειές του. Ό,τι ο ίδιος εισέπραξε ως αναδιάρθρωση, δεν ήταν, ουσιαστικά και διαδικαστικά, τίποτε άλλο από κομματικές ιδεοληψίες της δεκαετίας του εξήντα συνδυασμένες με ένα στυγνό εκβιασμό συνειδήσεων νεοκομμουνστικής γραφειοκρατικής έμπνευσης με όχημα το δημόσιο χρήμα. Για να αποδειχθεί, τελικά, πως ούτε αυτό υπήρχε, τουλάχιστον στην ποσόστητα που διατυμπανίζονταν.

Για σοβαρή και βάσιμη κριτική στο σχέδιο ούτε λόγος. Το γεγονός και μόνο ότι εισηγείται σε ένα πρωτάθλημα δεκαέξι ομάδων να υποβιβαστούν οι έξι τα λέει όλα.

Αφήνω, επίσης, στην άκρη αυτά τα μοναδικής αριστερής έμπνευσης περί του αριθμού των δεκαέξι ομάδων, που δεν αντιστοιχεί στο παραγόμενο ποδοσφαιρικό (και συνολικότερο) προϊόν  ή τα αλήστου μνήμης «κουλουρικά» για την παραγωγή και ανάδειξη νέων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, για τα οποία παρέλκει και η πλάκα ακόμη. Τόσο παλιά είναι…

Για ένα (κατά βάση) θέμα, από όσα περιλαμβάνει η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Βασιλειάδη, με τρώει μια αγωνία ισχυρή και εντεινόμενη.

Αυτή την περίφημη «ημιεπαγγαλματική κατηγορία των 12 ομάδων», που θα είναι η τρίτη στην κατάταξη μετά τις δύο πρώτες ακραιφνώς επαγγελματικές, που και πως τη βρήκε; Ποιός ή ποιοί την εισηγήθηκαν, με τι σκεπτικό, με ποια κανονιστικά του ποδοσφαίρου δεδομένα;  Πως την περιέγραψαν και τον έπεισαν να την εισηγηθεί και μάλιστα να δημοσιοποιήσει την επιθυμία του να την ιδρύσει;

Η Super League αποκλείεται. Το ίδιο και οι διεθνείς ομοσπονδίες ( FIFA/UEFA). Παρεπιδημούντες σοβαροί ποδοσφαιρικοί παράγοντες κάθε κοπής ούτε λόγος. Ποιοι απομένουν; Ο εκ της Λίγκας προερχόμενος «ειδικός σύμβουλος και ομοτράπεζος του κ. Βασιλειάδη» και ο Πρόεδρος της Football League. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αλλά συγκλίνοντες σε ένα πράγμα. Στο δημόσιο χρήμα, που μπορεί να ξοδευτεί έυκολα και άνετα δια της υπουργικής υπογραφής.

Ενημερώνω, λοιπόν, τον κ. Βασιλειάδη ότι οι σύμβουλοι του τον δούλεψαν. Ημιεπαγγελματική κατηγορία σε εθνικό πρωτάθλημα δεν υπάρχει πουθενά απανταχού της γης. Για ένα απλό λόγο. Δεν προβλέπεται πουθενά. Σε κανένα καταστατικό ή κανονιστικό ποδοσφαιρικό κείμενο στον πλανήτη.

Οι ποδοσφαιριστές, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης είναι ή επαγγελματίες ή ερασιτέχνες. Πουθενά δεν υπάρχει ο όρος «ημιεπαγγελματίας» ποδοσφαιριστής. Προ δεκαετιών (δύο περίπου) τον είχε ανακαλύψει η νεοελληνική πονηριά, οργάνωσε γύρω από αυτόν την παγκόσμια πατέντα της παλιάς Γ΄ Εθνικής και μετά από ένα «ορφανό» διάστημα τον εγκατέλειψε επειδή «έφαγε διεθνές ξύλο».

Δεν του τα είπαν αυτά του κ. Βασιλειάδη και τον άφησαν να εκτίθεται ενώπιον της επαγγελματικής Λίγκας, αραδιάζοντας στο τραπέζι προτάσεις που δεν έχουν το παραμικρό αντίκρισμα ( και την αντίστοιχη πιθανότητα) να υλοποιηθούν;

Μια απλή ανάγνωση στον Κανονισμό Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών να έκανε θα είχε λύσει κάθε απορία του.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

LIVE: Πανσερραϊκός – ΠΑΟΚ

Παρακολουθήστε τη live περιγραφή του αγώνα Πανσερραϊκός - ΠΑΟΚ για την 25η αγωνιστική της Super League

LIVE: ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα

Παρακολουθήστε τη live περιγραφή του αγώνα ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα για την 25η αγωνιστική της Super League.