18 C
Athens

Η γκολάρα του Αναστό με τους Ούγγρους το ’86 (vids)

Η δυνατότερη ανάμνηση των -συνήθως «άχρωμων»- επίσημων εντός έδρας αγώνων της Εθνικής Ελλάδας με την Ουγγαρία, είναι το υπέροχο γκολ του Νίκου Αναστόπουλου στις 12 Νοεμβρίου 1986

Ήταν το γκολ με το οποίο διαμορφώθηκε το 2-0 για την Ελλάδα στο 65’. Ο Σάββας Κωφίδης έβγαλε μία κάθετη πάσα για τον «Αναστό», ο οποίος με μία πανέξυπνη προσποίηση άφησε… αγάλματα τους Σάλαϊ και Ροτ και ξεχύθηκε προς την εστία της Ουγγαρίας. Αφού απέφυγε και τον γκολκίπερ Σέντρεϊ, σούταρε και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, τα οποία είχε σπεύσει να υπερασπιστεί ένας Μαγυάρος αμυντικός.

Η φάση αυτή «έπαιξε» για χρόνια ως μέρος του σποτ τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ, αλλά είχε και ιστορική αξία για τον Αναστόπουλο. Ήταν το 21ο του με το εθνόσημο και τον άφηνε μόνο στην κορυφή της λίστας των σκόρερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, μια και ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου είχε σταματήσει στα 20. Ο «μουστάκιας» δεν έχει πέσει έκτοτε από την κορυφή, αφού μέχρι το τέλος της καριέρας του αύξησε τη συγκομιδή του στα 29 τέρματα.

Το σκορ στον αγώνα εκείνο για τα προκριματικά του Euro ’88 είχε ανοίξει ο Τάσος Μητρόπουλος στο 38’, ύστερα από ασίστ του Αναστόπουλου και το τελικό 2-1 διαμόρφωσε στο 73’ ένας μετέπειτα γνωστός μας, ο Ίμρε Μπόντα (Ολυμπιακός Βόλου, ΟΦΗ). Βασικοί είχαν παίξει και ο Μάρτον Εστερχάζι, ο οποίος αγωνιζόταν ακόμα στην ΑΕΚ και φυσικά ο Λάγιος Ντέταρι, η φίρμα της τότε εθνικής Ουγγαρίας, πριν περάσει από το μυαλό κανενός ότι θα μπορούσε να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό.

Συνολικά η Ελλάδα έχει υποδεχθεί επτά φορές την Ουγγαρία σε επίσημες διοργανώσεις προκριματικών και παραμένει αήττητη: Μετρά τέσσερις νίκες, εκ των οποίων η πιο πρόσφατη ήταν το 4-3 σαν χθες το 2015 (η μοναδική μας νίκη στα προκριματικά του Euro 2016) και η πιο εντυπωσιακή το 4-1 στο Καυτανζόγλειο το 1978, το οποίο είχε διεξαχθεί επίσης Οκτώβριο! Ήταν παράλληλα μία πολύ σημαντική νίκη, μια και συνδέθηκε με την αντεπίθεση της Εθνικής του Αλκέτα Παναγούλια για την πρόκριση στο Euro ’80, την πρώτη μεγάλη διάκριση της ιστορίας της. Δύο γκολ είχε πετύχει ο Μάικ Γαλάκος (58’, 67’) κι από ένα οι Χρήστος Αρδίζογλου (71’), Θωμάς Μαύρος (89’).

Από τις υπόλοιπες εντός έδρας αναμετρήσεις, ξεχωρίζει το 0-0 της 11ης Νοεμβρίου 1992 στο Καυτανζόγλειο, το οποίο αποτελεί τη μοναδική γκέλα της Εθνικής στα προκριματικά του Euro ’94. Καλό ποδόσφαιρο έπαιξε η ομάδας μας, αλλά είχε την ατυχία δύο φορές οι παίκτες μας στείλουν την μπάλα στα δοκάρια και σε τουλάχιστον άλλες πέντε περιπτώσεις να νικηθούν από τον γκολκίπερ Πέτρι.

Στις 9 Οκτωβρίου 1976, στο ξεκίνημα των προκριματικών του Μουντιάλ του ’78, η αναμέτρηση του Καραϊσκάκη έληξε ισόπαλη 1-1 (68’ Παπαϊωάννου/84’ Κέρεκι) και έμελλε να κοστίσει την πρόκριση. Πλήρως αδιάφορο ήταν το παιχνίδι στο φινάλε των προκριματικών του Euro ’84, μια και είχαν αποκλειστεί και οι δύο ομάδες. Τουλάχιστον οι φίλαθλοι που πήγαν στο Καυτανζόγλειο στις 3 Δεκεμβρίου 1983 παρακολούθησαν ένα ανοιχτό ματς με τέσσερα γκολ (2-2).

Τέλος, στις 2 Ιουνίου 2007, η Ελλάδα υποδέχθηκε τους αδύναμους πια Ούγγρους στο Ηράκλειο και με τη νίκη της με 2-0, πήρε ξανά κεφάλι στον προκριματικό όμιλο του Euro 2008 –μια και την ίδια ώρα η Τουρκία, που μας είχε νικήσει 4-1 στο Καραϊσκάκη, έχασε 3-2 από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς