19 C
Athens

Παγκόσμιος συναγερμός για τα F-35: Το Πεντάγωνο τα καθηλώνει στο έδαφος

Επιθεωρήσεις για τυχόν ελαττωματικούς σωλήνες καυσίμου μετά τη συντριβή μαχητικού F-35 τον Σεπτέμβριο στη Νότια Καρολίνα

Την απόφαση να καθηλώσει όλα τα μαχητικά F-35 αποφάσισε ο αμερικανικός στρατός, στον απόηχο της συντριβής ενός ίδιου τύπου αεροσκάφους στη Νότια Καρολίνα τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διενεργηθούν επιθεωρήσεις σχετικά με ελαττωματικούς σωλήνες καυσίμου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του προγράμματος των F-35, «οι ΗΠΑ και οι διεθνείς εταίροι της, όπως Βρετανία και Ισραήλ, έχουν προσωρινά αναστείλλει τις πτήσεις των F-35, προκειμένου να επιθεωρηθεί ο στόλος σχετικά με προβληματικούς σωλήνες καυσίμου στον κινητήρα. Οι επιθεωρήσεις θα διεξαχθούν μετά και την συντριβή του μαχητικού στο Μπιούφορτ της Νότιας Καρολίνα».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι σωλήνες θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι επιχειρήσεις. Σημείωσε ακόμη ότι η διαδικασία ελέγχου αναμένεται να διαρκέσει 48 ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 έχει ξεπεράσει κάθε προϋπολογισμό και αποτελεί το ακριβότερο στρατιωτικό πρόγραμμα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πριν από ένα χρόνο επίσημη έκθεση αμφισβητούσε το κατά πόσο το αεροσκάφος είναι έτοιμο να συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις, λόγω των δεκάδων προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί.

Η πρώτη πολεμική επιχείρηση στην οποία συμμετείχε το F-35 διεξήχθη από το Ισραήλ νωρίτερα φέτος.

Nα σημειωθεί, τέλος, ότι πρόκειται για τα μαχητικά που αποτελούν τον… διακαή πόθο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «παγώσει» την παράδοσή τους με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να εξαπολύει κατά καιρούς μύδρους και απειλές εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς