19.8 C
Athens

«Βούλιαξε» ξανά στη λάσπη και τις κούφιες υποσχέσεις η Μάνδρα

Δήμαρχος Μάνδρας: Tα έργα έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία • Δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο ή προληπτική παρέμβαση

Επτάμισι μόλις μήνες μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Μάνδρα, αφήνοντας πίσω της 24 νεκρούς, οι υποσχέσεις εκ μέρους της Πολιτείας έμειναν υποσχέσεις.

Δύο ημέρες, το βράδυ της Τρίτης και το μεσημέρι της Τετάρτης οι πλημμύρες πολιόρκησαν τη Μάνδρα και μπορεί να μην έφτασαν στην καταστροφή ορμή του περασμένου Νοεμβρίου, ωστόσο είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Οπως τότε, έτσι και τώρα ένας χείμαρρος νερού έφυγε από το όρος Πατέρα και μέσω του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης «ξεφόρτωσε» τεράστιους όγκους λάσπης και φερτών υλικών μέσα στην πόλη, μετατρέποντας τους δρόμους σε ρέματα.

Η οδός Κοροπούλη που αποτελεί συνέχεια του ρέματος και στην οποία είχαν χάσει το Νοέμβριο δύο άτομα τη ζωή τους, έγινε και πάλι… ποτάμι με νερό που ξεπέρασε σε ύψος το ενάμιση μέτρο. Αποτέλεσμα ήταν όλα τα υπόγεια και οι ισόγειες κατοικίες να πλημμυρίσουν ξανά και αυτοκίνητα να παρασυρθούν.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε την Τρίτη περισσότερες από 83 κλήσεις για άντληση υδάτων σε Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο, ενώ σε 10 περιπτώσεις στη Μάνδρα και άλλες πέντε στη Νέα Πέραμο χρειάστηκε να απομακρύνει κατοίκους από τα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ορμητικά νερά προκάλεσαν διακοπή ρεύματος.

Οι κάτοικοι επιστράτευσαν ξανά τη δύναμη και την υπομονή τους και με σκούπες προσπαθούσαν να βγάλουν τη λάσπη από τα σπίτια τους, για να έρθει χθες το μεσημέρι νέα βροχόπτωση, που πλημμύρισε πάλι τους δρόμους της Μάνδρας.

Την Τετάρτη πάλι το ίδιο σκηνικό. Το μεσημέρι ξεκίνησε η βροχή και μέχρι το απόγευμα η Πυροσβεστική είχε δεχθεί ήδη 60 κλήσεις για άντληση υδάτων και 35 για παροχή βοήθειας σε Μάνδρα και Μαγούλα.

Εκτός αυτού διεκόπη και η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, καθώς και στην οδό Αθηνών-Θηβών από τον κόμβο Μάνδρας.

Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο ίδιο έργο θεατές, ζώντας ξανά τον εφιάλτη, αβοήθητoι, όπως και την πρώτη φορά, χαμένοι στη… μετάφραση των δηλώσεων, για το αν τα έργα τελικά προχωρούν ή έχουν κολλήσει.

Ενα πρόβλημα, δύο απόψεις, μία διαρκής απειλή

Την ίδια ώρα που η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει πως τα έργα προχωρούν «με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα», η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη επιμένει πως έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία.

Κάτι που τελικά παραδέχεται και η Περιφέρεια Αττικής, λέγοντας πως «κανένα έργο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, αλλά «βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξή τους».

Οπως δήλωσε η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, «περιμένουμε να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας, τα οποία προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται».

Από την πλευρά της Περιφέρειας γίνεται λόγος για επιτάχυνση των διεργασιών και για μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να προχωρήσουν τα τρία αντιπλημμυρικά έργα (δύο στην οδό προς Θήβα και η εκτροπή του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης στο ρέμα Σούρες).

Παρόλα αυτά, προκαλεί μεγάλη εντύπωση πώς 7 μήνες μετά την καταστροφή του Νοεμβρίου δεν βρέθηκε ο τρόπος να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε μια περιοχή που έχει αποδείξει τη φονική επικινδυνότητά της: από μικρά αλλά αποδοτικά έργα στο βουνό, μέχρι εκκαθάριση αυθαίρετων κατασκευών, καθώς και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Τι θα γίνει μέχρι να ολοκληρωθούν τα «μεγάλα έργα»; Θα ζει η Μάνδρα υπό την απειλή μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας;

ΝΔ: Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφερειάρχη Αττικής

«Κανένα απολύτως αντιπλημμυρικό έργο ή έστω κάποια προληπτική παρέμβαση δεν έχει πραγματοποιηθεί στη Μάνδρα στους επτά μήνες που μεσολάβησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση αυτή είναι η αιτία που η περιοχή επλήγη και πάλι από την ισχυρή βροχή που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.

Κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατία βρέθηκε στη Μάνδρα και συναντήθηκε με τη Δήμαρχο κ. Ιωάννα Κριεκούκη. Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ αποφάσισε να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση προς την Κυβέρνηση, ζητώντας άμεση ενημέρωση για τους λόγους της απαράδεκτης καθυστέρησης στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, και αξιώνοντας να πληροφορηθούν οι πολίτες το χρόνο στον οποίο εκτιμά ότι αυτά τελικά θα αρχίσουν επιτέλους να υλοποιούνται.

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση της ΝΔ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί προς έγκριση και έλεγχο ένα από τα προς κατασκευή αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να ζητηθεί η επίσπευση της αποφάσεώς του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς