24.6 C
Athens

Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης: «Υγειονομική βόμβα» τα κρατητήρια

«Βουλιάζει» η συμπρωτεύουσα από μετανάστες • Παραμένουν σε εμφανή μέρη, περιμένοντας να συλληφθούν, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής-ταυτοποίησής τους

Παρόλο που για τρίτη φορά από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών (ΥΠΥΤ) μένει ακέφαλη, οι εικόνες της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη σοκάρουν.

Ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, η βιτρίνα της συμπρωτεύουσας, μετατράπηκε για αρκετά 24ωρα σε προσφυγικό καμπ. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιο περιστατικό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι τα κρατητήρια της πόλης έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες «έτοιμες να εκραγούν», ενώ τις επόμενες ημέρες θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την υπερπληθώρα κρατουμένων.

Παρόλα αυτά, περίπου 20 επιπλέον μετανάστες μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής. Και αυτό επειδή η Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής στα Διαβατά Θεσσαλονίκης έχει ήδη γεμίσει με τα υπόλοιπα άτομα που απομακρύνθηκαν από την πλατεία. Το υπουργείο εξετάζει τη λύση του να πάνε κάποιοι εξ αυτών σε διαμερίσματα ή σε ξενοδοχεία.

To ζήτημα είναι πως ενώ χθες το μεσημέρι άδειασε η πλατεία Αριστοτέλους, το απόγευμα άρχισε πάλι να γεμίσει αφού νέοι μετανάστες κατέλαβαν και πάλι τους χώρους

Έχει καταστεί εμφανές πως το προσφυγικό έχει επανέλθει για τα καλά στη δημόσια σφαίρα, καθώς από το 2015 και μετά δεν κατάφερε η χώρα να οχυρωθεί. Οι απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προκαλούν ένα ακόμα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο επιμένει ότι στα εκταμιευμένα κονδύλια που διαχειρίστηκε δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης και παρατυπίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, η οικονομική διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό παραμένει στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ, αλλά και χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκάλεσαν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα περί κακοδιαχείρισης. Έτσι, έδωσε χθες παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων, Μαριάννα Ψαρουδάκη, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς