18.8 C
Athens

Πρωταθληματικό DNA και τα καλύτερα έρχονται!

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τον χαρακτήρα της ΑΕΚ, το πνεύμα που δεν εγκαταλείπει καμία μάχη, τον επιεικώς απαράδεκτο Φορτούνη και το... φάντασμα του Λάζαρου

Η ΑΕΚ βγήκε αλώβητη από το ντέρμπι με τη δήθεν υπερομάδα από το λιμάνι. Η χθεσινή ισοπαλία με τους «ερυθρόλευκους» στο ΟΑΚΑ, την πρώτη τους ομάδα, την καλή, όχι τη… Β’ που έπαιξε στο Μιλάνο και υποτίθεται ότι είναι και ισάξια, έδωσε στην «Ένωση» πολλά περισσότερα από ένα βαθμό. Το γκολ του Μπακασέτα, απέδειξε πάρα πολλά.

Η εικόνα του χθεσινού αγώνα αποτυπώνεται ξεκάθαρα από τη στατιστική του ανάλυση. 57%-43% κατοχή, 12-6 τελικές, 4-1 κόρνερ, 2-6 επεμβάσεις. Τεράστια διαφορά! Η ομάδα που έπαιξε με το περσινό της ρόστερ, από το οποίο έλειπαν οι Βράνιες, Γιόχανσον, Κονέ, Χριστοδουλόπουλος και Αραούχο και δεν είχε καμία μεταγραφή για διαφορετικούς λόγους στην αρχική σύνθεσή της. Έπαιξε μάλιστα με τόσα προβλήματα που ο Ουζουνίδης είχε πονοκέφαλο. Οικονόμου, Λόπες, Άλεφ, Αλμπάνης, Μάνταλος και Πόνσε νοκ άουτ…

Και όμως! Αυτή η ομάδα με τα τόσα προβλήματα, που έπαιξε με υπηρεσιακό δεξί χαφ, που έχασε κατά τη διάρκεια του αγώνα τόσο τον Κλωναρίδη, όσο και τον Γαλανόπουλο, που βρέθηκε πίσω στο σκορ, όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τη μάχη, αλλά κοίταξε στα μάτια τον πολυδιαφημισμένο Ολυμπιακό των ατελείωτων αστεριών. Που κοιτούσες τον πάγκο του και… θαμπωνόσουν.

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ έχει καθολική υπεροχή. Έχει τρεις ευκαιρίες να σκοράρει πρώτη και να «σκοτώσει» τον αντίπαλό της. Δεν τα κατάφερε και λίγο έλειψε να το πληρώσει από τη μία και μοναδική ορθολογική επίθεση του Ολυμπιακού στο τέλος του ημιχρόνου. Μία! Σε 45′ η ομάδα που φαινόταν σε κάποιους ανύπαρκτη, ήταν αυτή που είχε κάνει τα πάντα σωστά εκτός από το να σκοράρει!

Είναι ενδεικτικό πως σε όλα το πρώτο ημίχρονο, οι Ομάρ και Τσιμίκας δεν πέρασαν τη σέντρα! Το πλάνο της ΑΕΚ ήταν παίζουμε ορθολογικό ποδόσφαιρο και του Ολυμπιακού γυρνάμε τη μπάλα στα στόπερ και στον τερματοφύλακα! Απλά περίμεναν κάποια ενέργεια από τους μεσοεπιθετικούς τους που ήταν σε άλλο γήπεδο.

Με την έναρξη του β’ μέρους, η αλλαγή του Κλωναρίδη, αλλάζει επί της ουσίας την επιθετική ανάπτυξη της ΑΕΚ. Από εκεί που έπαιζε ο Λιβάια φορ, πλέον είχε μπει στην εξίσωση και ο Γιακουμάκης. Την ώρα λοιπόν που περιμένεις να δεις μεγαλύτερη πίεση, έρχεται η ψυχρολουσία, με το γκολ του Φορτούνη. Όλο το γήπεδο εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε πως όλα τελείωσαν. Αυτή η ΑΕΚ δεν μπορεί να γυρίσει ξανά στο ματς. Το κλίμα γίνεται ακόμα χειρότερο με την είσοδο του Μοράν και το λάθος που κάνει σε μία μεταβίβαση.

Αμ δε! Αυτή η ομάδα, έχει πρωταθλητές στο ρόστερ της και έναν εξαιρετικό προπονητή στον πάγκο της. Συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο την ώρα που ο αντίπαλός της πάλευε με νύχια και με δόντια να… κρατήσει το σκορ! Το τελευταίο χαρτί ήταν ο Μπογέ. Για 15′. Δεν είναι για παραπάνω ακόμα. Και όμως όλοι διαπίστωσαν πόση ποιότητα έχει. Ταρακουνήθηκε όλος ο Ολυμπιακός από την είσοδό του.

Ο κόσμος είχε… παγώσει για 10′. «Ζεστάθηκε» με την ευκαιρία του Μοράν και του Λαμπρόπουλου. Μέχρι που ήρθε η ώρα του Μπακασέτα. Η κεφαλιά που έφερε το γκολ της ισοφάρισης ήταν απόλυτη δικαίωση της εικόνας του αγώνα. Δε γινόταν να χάσει η ΑΕΚ! Θα ήταν αδικία από το Θεό! Ακόμα και με τη φάση του 94′ όπου ο Φετφατζίδης έγινε… Μασούντ στο Κίεβο!

Στα 4′ μετά το γκολ του Μπακασέτα, όλοι πίστεψαν ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε να πάρει το παιχνίδι. Υπήρχε η αύρα από τις ανατροπές στο ΟΑΚΑ. Αυτό βεβαίως λίγο έλειψε να προκαλέσει το έμφραγμα στην τελευταία φάση. Είναι αδιανόητο να μη γίνει ένα φάουλ στον Ποντένσε στο κέντρο. Το λάθος έγινε μία φορά με τον Μάτος στην Τούμπα. Δύο με τον Σεμέδο της Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ. Ε, χθες δεν ήταν λάθος ήταν ΕΓΚΛΗΜΑ!

Όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, απλά επιβεβαιώθηκε πως η ΑΕΚ έχει χαρακτήρα πρωταθλήτριας. Δεν εγκαταλείπει τα ματς, κάτι που έκανε και πέρσι. Δεν έχει μάθει ακόμα να είναι aggressive στην άμυνά της για να σκοτώνει τον αντίπαλο. Αλλά το DNA της είναι DNA μεγάλης ομάδας. Μακάρι να το πιστέψει ο κόσμος της ακόμα περισσότερο γιατί αυτή η ομάδα το αξίζει!

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ, είναι στους ομίλους του Champions League. Είναι μετά από 6 αγωνιστικές στο -3 από την κορυφή έχοντας παίξει ποδόσφαιρο και όντας καλή σε όλα τα ματς. Ακόμα και στην Τούμπα που έχασε. Στο διάστημα που θα ακολουθήσει, αναμένεται να επιστρέψουν οι Οικονόμου, Άλεφ, Μάνταλος και Πόνσε. Θα μπει πιο πολύ στην εξίσωση ο Μπογέ και θα ετοιμαστεί ο Γιαννιώτας. Τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Γιατί αν η ΑΕΚ μπορεί ακόμα και έτσι «σακατεμένη» να βγάζει χαρακτήρα, όταν θα είναι κομπλέ τι θα κάνει; Τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα…

ΥΓ: Το γκολ του Φορτούνη είναι εκπληκτικό. Η συμπεριφορά του διεθνή ποδοσφαιριστή είναι απαράδεκτη! Ας το σκεφτεί καλύτερα την επόμενη φορά, με όσο μυαλό έχει μέσα στο κεφάλι του.

ΥΓ 2: Ο Λάζαρος δεν συγκρίνεται τώρα τον περσινό Χριστοδουλόπουλο και αυτά που έκανε στο ντέρμπι κόντρα στη νυν ομάδα του με τα χθεσινά του κατορθώματα. Για παίκτη που παίρνει 600 χιλιάρικα περιμένεις ότι κάτι θα κάνει σε ένα τόσο κρίσιμο ματς. Κοίτα να δεις που ξεφούσκωσε απότομα… Κοίτα να δεις που πέρσι όταν ο Μανόλο έκανε τα πάντα για να τον αναδείξει, αυτός μονίμως γκρίνιαζε. Τώρα που υποτίθεται ότι είναι «βασιλιάς», τι πρόσφερε;

ΥΓ 3: Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα στο ΟΑΚΑ από πλευράς κόσμου με προβλημάτισε κάπως. Η προσέλευση 30.000 θεατών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Έπρεπε γιατί το αξίζει αυτή η ομάδα με όσα έχει πετύχει. Θα μπορούσε επίσης να είχε καλύτερο συνεχόμενο παλμό. Ειδικά από το 75′ μέχρι το 85′. Αλλά και πάλι. Την ώθηση στο τέλος την έδωσε ο κόσμος. Ο οποίος αντιμετώπισε όπως έπρεπε και έναν παίκτη που άλλαξε στρατόπεδο. Ένα… γαλλικό σύνθημα άκουσε από ο Λάζαρος, χωρίς καμία επιπλέον αναφορά. Και γούχα κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα.

ΥΓ 4: Το κακό για την ΑΕΚ είναι ότι είχε την ευκαιρία να κάνει μεταγραφή και δεν την έκανε. Το «έγκλημα» του καλοκαιριού δεν καλύπτεται. Φαίνεται στην εικόνα του Σιμόες. Κρίμα, διότι με δύο κινήσεις η «Ένωση» θα είχε ξεφύγει με το καλημέρα. Δεν πειράζει. Ακόμα και έτσι θα είναι ωραία…

ΥΓ 5: Μιλάμε για έπος! Κάποιοι ανακάλυψαν «σπρώξιμο» από τη διαιτησία, και κάποιοι άλλοι «εισβολή» στο ΟΑΚΑ, επειδή μετακινήθηκαν οπαδοί για λόγους ασφάλειας και υγείας από τη μία θύρα στην άλλη, χωρίς να προξενήσουν το παραμικρό.

ΥΓ 6: Θα γίνει κάτι με τα συμβόλαια των Μπακασέτα και Σιμόες, ή θα το αφήσουμε ξανά στην τούρλα του Σαββάτου; Κοιτάζει η ΑΕΚ στην αγορά για χαφ, ή θα τρέχουμε πάλι τελευταία στιγμή; Απλά ρωτάω…
ΥΓ 7: Το πόσο έχει λείψει ο Μπογέ δε λέγεται. Αν κάνει τόση διαφορά σε 15′ τότε τι θα κάνει όταν θα είναι έτοιμος;

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς