21.5 C
Athens

Περέιρα ο… καταστροφέας της ελληνικής διαιτησίας

Ανέβασε και κρατάει τον αστυνομικό της ΕΠΟ στους πίνακες της Super League *Φέρνει ξένους από το καλάθι της UEFA και βάζει στους πίνακες τους χειρότερους Έλληνες

Σε καταστροφέα της ελληνικής διαιτησίας εξελίσσεται ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα. Οι τραγικές του επιλογές στους πίνακες βγάζουν μάτια και ωθούν στην απαίτηση να μετακληθούν ξένοι διαιτητές.
Για μια ακόμη αγωνιστική έγιναν όργια. Ο Πορτογάλος πρόεδρος της ΚΕΔ δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο στην ελληνική διαιτησία. Κάνει δημόσιες σχέσεις ανά την Ευρώπη, μετακαλώντας β΄ διαλογής διαιτητές κι εξαφανίζοντας ότι αξιόλογο υπάρχει στην ελληνική διαιτησία προκειμένου αυτοί να φαντάζουν αναγκαίοι.

Στα περισσότερα παιχνίδια και αυτή την αγωνιστική έγιναν… διαιτητικά όργια. Ο Περέιρα έφερε για το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού τον Δανό Κριστόφερσεν που τα έκανε μαντάρα όσο και αν προσπαθούν να τον καλύψουν οι…. εντιμότατοι φίλοι του. Επέλεξε διαιτητή από την δεύτερη κατηγορία της UEFA για ένα ελληνικό ντέρμπι. Αυτό όμως που αποτελεί πρόκληση είναι πως ο περιβόητος Τριτσώνης στις 20 Σεπτεμβρίου ήταν παρατηρητής του Κριστόφερσεν, στο ματς Βίντι-ΜΠΑΤΕ. Τρεις βδομάδες μετά ο Δανός βρέθηκε στην Ελλάδα.

Από το… πουθενά. Και μετά το γκολ του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, τα έβλεπε όλα κιτρινόμαυρα. Ξέχασε τις κάρτες στην Κοπεγχάγη με αποκορύφωμα τον τραυματισμό του Φορτούνη από τον Μοράν. Βέβαια ο Κριστόφερσεν θα πάρει και καλό βαθμό από τον… παρατηρητή του Λ. Λίντμπεργκ. Να μας… ξανάρθει δηλαδή.

Αστυνομικός στην ΕΠΟ ο βοηθός
Ακόμη χειρότερη του ντέρμπι ήταν η διαιτητική κατάσταση στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Απόλλων Σμύρνης από τον διαιτητή Τάση και τον βοηθό Κρέτσιμο.
Ο ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται δικαιολογημένα για τις χθεσινές αποφάσεις του Ηπειρώτη ρέφερι, αλλά και του βοηθού της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, καθώς μπορεί να μην επηρέασαν το αποτέλεσμα, αυτό ωστόσο δεν αναιρεί τα σοβαρά λάθη που έγιναν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αθηναίου επόπτη που ανέβηκε φέτος στον πίνακα της Super League και πήρε τον πρώτο φετινό ορισμό του μιας και πέρασε πριν λίγες ημέρες με τη… δεύτερη τα αγωνιστικά τεστ (είχε κοπεί τον Αύγουστο). Ο Κρέτσιμος σήκωσε δύο φορές το σημαιάκι του στο β’ ημίχρονο θεωρώντας εκτεθειμένους τους Βιεϊρίνια (51′) και Πρίγιοβιτς (73′), που καλύπτονταν από τρεις παίκτες του Απόλλωνα έκαστος!
Το ενδιαφέρον με τον Κρέτσιμο είναι ότι είναι αστυνομικός και κάνει υπηρεσία στην ΕΠΟ και ενίοτε στην ΚΕΔ, καθώς είναι τοποθετημένος στη φύλαξη των γραφείων τους!

Ο δε Γιαννιώτης ρέφερι Γιώργος Τάσης, δεν έδωσε στον ΠΑΟΚ πέναλτι σε ανατροπή του Καρέλη από τον Χουάντερσον. Ο Τάσης ήταν ανακάλυψη του Περέιρα και την περασμένη σεζόν είχε οριστεί σε έξι ματς της Football League, όλα από τη Λάρισα και πάνω, με τα δύο απ’ αυτά να είναι με τον Άρη γηπεδούχο. Ένας διαιτητής που πριν από τρία χρόνια διηύθυνε αγώνες της Γ΄ κατηγορίας της Αθήνας και πήρε μεταγραφή για την Ήπειρο. Τα γκολ στα παιχνίδια του σημειώνονταν με το… σταγονόμετρο και ποτέ δεν σκόραραν και οι δύο ομάδες.

Αυτό έγινε και στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Από ποια… παιχνίδια προβιβάστηκε ο Τάσης και ποιοι ήταν οι παρατηρητές του σε αυτά;
Καραϊσκάκης-Αχαρναϊκός 1-0 (Λαγός Αχαΐας)
Αναγ. Καρδίτσας-Σπάρτη 1-0 (Πάνου Αιτωλοακαρνανίας)
Απόλλων Πόντου-Κισσαμικός 0-1 (Ευθυμιάδης Δράμας)
Άρης-Τρίκαλα 0-0 (Ζανετίδης Δωδεκαννήσου)
Καραϊσκάκης-Καλλιθέα 1-0 (Μπόρτζαρης Αχαΐας)
Άρης-Πανσερραϊκός 2-0 (Παπουτσέλης Λέσβου)
Ορίστηκε ακόμη στο παιχνίδι κατάταξης της Γ΄ Εθνικής Αστέρας Αμαλιάδας-Ηρόδοτος 0-3 (Τομαράς Αιτωλοακαρνανίας).

Τι χρειάζεται ο Περέιρα;
Μετά από 15 μήνες παρουσίας του Βίτορ Μέλο Περέιρα, τι λέει το ταμείο της διαιτησίας; Χωρίς να παραβλέπει κανείς τα θετικά, είναι στο μείον. Γιατί δεν χρειαζόταν ξένος αρχιδιαιτητής και αλλοεθνείς συνεργάτες προκειμένου να μετακαλούνται για τα ντέρμπι διαιτητές και βοηθοί από τας.. Ευρώπας. Ούτε για να κινηθεί η διαδικασία να προχωρήσει η εγκατάσταση του VAR. Αυτά τα έκαναν πολύ εύκολα και οι Έλληνες παλαίμαχοι διαιτητές που στελέχωναν ή θα μπορούσαν να στελεχώσουν την ΚΕΔ.

Γιατί οι… γνωριμίες του Περέιρα δεν φάνηκαν στη μετάκληση ξένων διαιτητών που ήταν κυρίως από το… καλάθι της FIFA. Η ελληνική διαιτησία καταστρέφεται μέρα με την ημέρα. Όχι μόνο στον τελικό Κυπέλλου και στα ντέρμπι πρωταθλήματος, αλλά σε λίγο σε όλα τα παιχνίδια οι ομάδες θα ζητούν ξένους διαιτητές.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό πέτυχε ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής. Το δυστύχημα είναι ότι κανείς από την ΕΠΟ δεν του έχει πει ένα «στοπ, να εδώ. Είσαι αποτυχημένος. Όχι μόνο γιατί εξαφάνισες διαιτητικά ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και χωρίς κίνητρο κανείς δεν θα θέλει αύριο να γίνει διαιτητής, αλλά γιατί έκανες αποτυχημένες επιλογές με αποτέλεσμα να γίνονται κραυγαλέα λάθη και οι ομάδες να ζητούν ξένους… παντού».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς