17 C
Athens

Ερυθρόλευκη αυτοχειρία…

Ο Ολυμπιακός έχασε στο 90' (Μπακασέτας) το προβάδισμα από την γκολάρα του Φορτούνη και στο τελευταίο δευτερόλεπτο ο Φετφατζίδης αστόχησε στην ευκαιρία της χρονιάς * Δικαιολογημένες διαμαρτυρίες για πέναλτι σε «ξεχείλωμα» του Χασάν στο 70', αλλά και για το αντιαθλητικό χτύπημα του Μοράν στον Φορτούνη

Στο ντέρμπι των αποδείξεων στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ κατάφερε  στις τελευταίες ανάσες του ματς να ισοφαρίσει σε 1-1 τον Ολυμπιακό με κεφαλιά του Μπακασέτα και στην τελευταία ανάσα του αγώνα ο Φετφατζίδης έχασε το άχαστο. Μόνος με τον Μπάρκα, πλάσαρε στα περιστέρια!

Στη μεν περίπτωση στου Μπακασέτα το ποδόσφαιρο έκανε τα τρελά του, στην περίπτωση του Φετφατζίδη έκανε τα… απίθανα. Όλα μπαίνουν κι όλα χάνονται, τελικά. Ωστόσο, τέτοιες φάσεις μπορεί να κρίνουν ακόμα κι ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, αφού όπως δείχνουν τα πράγματα, ο τίτλος μπορεί να κριθεί στη λεπτομέρεια.

Θυμηθείτε το live της αναμέτρησης

Πάντως, συνοψίζοντας, ο Ολυμπιακός βρήκε μια κουρασμένη ΑΕΚ απέναντί του και δεν κατάφερε να τη νικήσει. Αυτό είναι ένα θέμα.

Στο πρώτο μέρος η ΑΕΚ ήταν σαφώς καλύτερη από τον Ολυμπιακό, κυρίως στο θέμα της δημιουργίας κι αυτό το μαρτυρούν οι πέντε τελικές προς την εστία του Γιαννιώτη, στο 14’ με τον Λιβάγια, στο επόμενο λεπτό με τον Μπακασέτα, στο 19 με τον Γκάλο και στο 40 με τον Λιβάγια που μόλις απέτυχε να έρθει σε επαφή με την μπάλα σε σέντρα του Κλωναρίδη. Φυσικά, η κορύφωση της επιθετικής της προσπάθειας ήταν το δοκάρι του Μπακασέτα στο 22.

Η ΑΕΚ κινήθηκε κυρίως από την πλάγια γραμμή διοχετεύοντας τον κύριο όγκο των επιθέσεών τους από τη δεξιά πλευρά, με τους Μπακάκη και Γκάλο. Δεν έδειξε σπουδαία πράγματα στο παιχνίδι της, απλά ήταν καλύτερη από τον Ολυμπιακός την κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Ολυμπιακός από τη μεριά του, παρατάχθηκε με τους Καμαρά και Γκιλιέρμε, όπως ήταν η επιθυμία όλων, σχεδόν των Ολυμπιακών. Είναι, ωστόσο, κι οι δυο κόπια ο ένας του άλλου. Συνέπεια; Ο Ολυμπιακός να μην μπορεί ν δημιουργήσει.

Στο ποδόσφαιρο είναι κανόνας, πως όταν κάπου κερδίζεις, κάπου αλλού χάνεις. Ο Μπουχαλάκης δεν είναι κι ο καλύτερος αμυντικός χαφ, αλλά έχει την δυνατότητα να δημιουργεί από πίσω. Αυτό δεν το είχε ο Ολυμπιακός του πρώτου μέρους. Κι όλα τα περίμενε ο Ολυμπιακός από τον Φορτούνη.

Μία φορά έμεινε μόνος ο Φορτούνης, πάσαρε κάθετα στον Χασάν, αυτός προσπέρασε τον Τσικρίνσκι και με πλασέ, ισοφάρισε τα… δοκάρια. Ήταν κι η μοναδική τελική του Ολυμπιακού. Τα δυο εξτρέμ, Λάζαρος και Ποντένσε δεν είχαν συμμετοχή στην επιθετική διαδικασία.

Στο δεύτερο μέρος ο τραυματίας Κλωναρίδης έδωσε τη θέση του στο Γιακουμάκη. Από εκεί και πέρα, έγινε πολύ καλό παιχνίδι, είχε ένταση, πάθος και αρκετές ευκαιρίες

Στο 55’ο Χριστοδουλόπουλος είχε σουτ – φάουλ στο τείχος και στο 57΄ο Γιακουμάκης είχε ανάποδο ψαλίδι άουτ. Το σκηνικό άλλαξε, ωστόσο, όταν ο Φορτούνης με «κανονιά» έστειλε τη μπάλα στα δίκτυα στο 58’ για το 0-1.

Αμέσως ο Ουζουνίδης πέρασε τον Μοράν στη θέση του Γαλανόπουλου. Ο Ολυμπιακός με ανεβασμένη ψυχολογία άρχισε να γίνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού και να παίζει στην κόντρα επίθεση.

Στο 70’ ο Φορτούνης εφόρμησε και πάλι στην περιοχή κι ο Λαμπρόπουλος έδιωξε σε κόρνερ. Εκτελέστηκε και κι ο Μπακασέτας ξεχείλωσε τη φανέλα του Χασάν ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Πέναλτι. Δεν δόθηκε.

Στο 73’ ο Μαρτίνς απέσυρε το Λάζαρο κι έβαλε τον Φετφατζίδη. Στο 75′ σε σέντρα του Τσιμίκα ο Χασάν έπιασε κεφαλιά κι απέκρουσε ο Μπάρκας και στο αμέσως επόμενο λεπτό η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι σε πλασέ του Χουλτ, με τη μπάλα να βρίσκει το σώμα του Ομάρ.

Ο Κριστόφερσεν έπρεπε να αποβάλει τον Μοράν στο 76′ για αντιαθλητικό φάουλ στον Φορτούνη με αποτέλεσμα να έχει πρόβλημα στην αναπνοή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον αποσύρει από το ματς ο Μαρτίνς και να βάλει τον Τουρέ.

Η ΑΕΚ πλησίασε στην ισοφάριση στο 80’ σε βολίδα του Μοράν, όπου η μπάλα έφυγε μόλις άουτ. Κοντά βρέθηκε κι στο 88’, όταν ο Λαμπρόπουλος έπιασε κεφαλιά μόνος και ανενόχλητος κι η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 90’ έγινε η μεγάλη στιγμή της ΑΕΚ. Ο Γκάλο έκανε σέντρα κι ο Μπακασέτας με κεφαλιά νίκησε τον Γκιγιέρμε κι έστειλε τη μπάλα στα δίκτυα.

Στην τελευταία «σταγόνα» του ματς, ο Φετφατζίδης καταδίκασε σε ισοπαλία τον Ολυμπιακό, όταν μόνος του από κοντά πλάσαρε ψηλά πάνω από την εστία.

 

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-1

Διαιτητής: Μαντς-Κρίστοφερ Κριστόφερσεν

Σκόρερ: Μπακασέτας 90’ – Φορτούνης 58’

ΑΕΚ (Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης (77’ Μπογέ), Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Γαλανόπουλος (60’Μοράν), Σιμόες, Μπακασέτας, Κλωναρίδης (50’ Γιακουμάκης), Γκάλο, Λιβάγια.

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ομάρ, Βούκοβιτς, Μεριά, Τσιμίκας, Καμαρά, Γκιγιέρμε, Φορτούνης (81’ Τουρέ), Ποντένσε, Λάζαρος (74’ Φέτφατζίδης), Χασάν (85’ Γκερέρο).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς