24.6 C
Athens

Ρώμη: Αρμαγεδδών, αν πάτε να μας κάνετε Ελλάδα

Για κίνδυνο παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής προειδοποιεί την ΕΕ ο Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του Σαλβίνι • Η ιταλική κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί, απαντά σε Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο

Στα άκρα βρίσκεται η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, μετά τις συστάσεις για τον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με κυβερνητικά στελέχη να ρίχνουν συνεχώς «λάδι στη φωτιά» με δηλώσεις τους.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ο Κλαούντιο Μπόργκι, υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας, επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα».

Ο Ιταλός βουλευτής δήλωσε ότι το ανακύπτον χάος θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

Στην χθεσινή επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από το Μιλάνο. Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων.

«Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Σε συνέντευξή του σε αυστριακές εφημερίδες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος μιας δεύτερης Ελλάδας για την Ευρώπη τόνισε ότι «αν έλεγα κάτι τέτοιο οι Ιταλοί θα αναστατώνονταν ξανά… Δεν συγκρίνω την  Ελλάδα με την Ιταλία, πρόσθεσε, πάρα τα υψηλά επίπεδα χρέους και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο κ.  Γιούνκερ επισήμανε  ότι «έγκειται στους Ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς