18.8 C
Athens

Το παζλ των στόπερ

Ο Σταμάτης Βούλγαρης το FWS.GR καταγράφει τα δεδομένα ενόψει της συνέχειας σε Ελλάδα και Ευρώπη, βάζει στην κουβέντα την ατάκα του Ουζουνίδη και αναλύει τα δεδομένα για κάθε ένα από τα τέσσερα στόπερ

Μεγάλη κουβέντα έχει ήδη ανοίξει για το ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για το κέντρο της «κιτρινόμαυρης» άμυνας. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι από τους λίγους προπονητές που έχει… πονοκέφαλο σε ό,τι αφορά την επιλογή των προσώπων, αφού δίχως κανένα ίχνος υπερβολής, διαθέτει στο ρόστερ του τέσσερις εξαιρετικούς στόπερ. Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Μάριος Οικονόμου, Ούρος Τσόσιτς και Βασίλης Λαμπρόπουλος είναι αμυντικοί που μπορείς να εμπιστευτείς, ενώ πίσω τους υπάρχουν οι Στράτος Σβάρνας και Γιώργος Γιαννούτσος.

Η αρχή…

Με την έναρξη της προετοιμασίας, ο Ουζουνίδης δε θέλησε να ταράξει πολύ τις ισορροπίες και τη χημεία της ομάδας. Έτσι επί της ουσίας πάτησε στην περσινή σεζόν. Λόγω χημείας ξεκίνησε να δουλεύει με Τσιγκρίνσκι και Λαμπρόπουλο, ενώ ως εναλλακτικό ζευγάρι είχε τους Οικονόμου και Τσόσιτς. Το δεύτερο δίδυμο μπορούσε να συνεννοηθεί και στα ιταλικά, ενώ υπήρχαν και δύο επιπλέον παράμετροι. Ο Οικονόμου ήταν ο «νέος» άρα ήθελε χρόνο προσαρμογής και ο Τσόσιτς είχε επιστρέψει με παραπανίσια κιλά.

Στο πρώτο φιλικό με τη Μίετζ Λέγκνιτσα, ο τεχνικός της «Ένωσης» είχε ξεκινήσει τον Οικονόμου με τον Τσόσιτς και στο ημίχρονο έβαλε τον Λαμπρόπουλο με τον Τσιγκρίνσκι. Αυτό το πλάνο το δούλευε στις πρώτες πέντε μέρες.

Η αλλαγή και η ανατροπή…

Την έκτη μέρα στο Κίελτσε ο Όυζουνίδης πήρε τη μεγάλη απόφαση. Έβαλε δίπλα στον Τσιγκρίνσκι τον Οικονόμου και δίπλα στον Λαμπρόπουλο τον Τσόσιτς. Μάλιστα έτσι είχε σκεφτεί να τους δοκιμάσει και στο φιλικό με την ΑΕΚ Λάρνακας

Ωστόσο ένας μυϊκός τραυματισμός του Ουκρανού μία μέρα πριν το φιλικό με τους Κύπριους, ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Το δίδυμο δεν δοκιμάστηκε ποτέ και έτσι ο 50χρονος προπονητής, αναγκάστηκε να πορευτεί με διαφορετικές επιλογές στα δύσκολα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Champions League.

Η λογική…

Στο μυαλό του Ουζουνίδη το καλοκαίρι ο Οικονόμου ήταν ο παίκτης που ήρθε για να καλύψει το κενό του Βράνιες. Τσιγκρίνσκι και Βράνιες συνέθεταν ένα φοβερό δίδυμο. Ο Οικονόμου στο μυαλό του Έλληνα τεχνικού είναι ο αντί-Βράνιες. Είναι δυναμικός, αρκετά γρήγορος για το ύψος του, ξέρει και μπάλα, οπότε βοηθάει και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Με την εμπειρία και το διάβασμα του αγώνα που κάνει ο Τσιγκρίνσκι η ΑΕΚ μπορεί να «χτίζει» από πίσω και να δημιουργεί συνεχώς, χωρίς να είναι ευάλωτη. Τουλάχιστον στην Ελλάδα δε θα έχει θέματα.

 

ΝΤΜΙΤΡΟ ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ

Πρόκειται για τον πλέον έμπειρο και ποιοτικό κεντρικό αμυντικό. Ο 32χρονος στην ΑΕΚ παρά τους τραυματισμούς του έχει κάνει τις περισσότερες συμμετοχές εδώ και μία 5ετία! «Διαβάζει» τις φάσεις και βοηθάει στην ανάπτυξη. Κόντρα στη Μπενφίκα είχε 79/81 πάσες εκ των οποίων 9/11 μεγάλες διαγώνιες! Έδωσε 15 φορές τη μπάλα στον Γαλανόπουλο, 18 φορές στον Σιμόες και 21 στον Χουλτ. Αν και θα χρειαστεί διαχείριση, αποτελεί την πρώτη επιλογή.

Το συμβόλαιό του που ανανεώθηκε πρόσφατα ολοκληρώνεται το 2020.

 

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ήταν από τους βασικούς συντελεστές των δύο προκρίσεων. Με τη Μπενφίκα είχε 55/55 μεταβιβάσεις, δηλαδή ποσοστό 100%. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι στόπερ της ΑΕΚ δεν πουλάνε μπάλες (άλλα λάθη ή αδυναμίες ενδέχεται να έχουν). Είναι εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι, δυναμικός και παρότι δεν έχει την ταχύτητα του Βράνιες με εξαίρεση τη φάση του Πρίγιοβιτς δεν έχει εκτεθεί στο ένας εναντίον ενός.

Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, αλλά η ΑΕΚ έχει οψιόν αγοράς από τη Μπολόνια αντί 1 εκατ. ευρώ.

 

ΟΥΡΟΣ ΤΣΟΣΙΤΣ

Ο 26χρονος στόπερ, στη δεύτερη σεζόν του στην «Ένωση» θέλει να ελπίζει ότι θα βοηθήσει περισσότερο από πέρσι, όπου έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν (έπαιξε μόλις 28′ από τον Νοέμβριο του 2017 στο ματς φιέστα με τον Απόλλωνα. Ήρθε με κιλάκια στην προετοιμασία, δούλεψε και πλέον είναι τρίτος στην… ιεραρχία. Λόγω της εξαιρετικής του τεχνικής κατάρτισης μπορεί να καλύψει πολλά κενά. Ήδη έχει κάνει συμμετοχή ως δεξί μπακ, αλλά και ως «κόφτης».

Το συμβόλαιό του λήγει το 2020.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι ο πιο βελτιωμένος παίκτης της ΑΕΚ από τη μέρα που ήρθε στην ομάδα. Χρίστηκε μέχρι και διεθνής. Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι ότι στο λάθος τον παίρνει από κάτω. Φέτος ειδικά στην αρχή της σεζόν έκανε σούπερ παιχνίδια. Τα λάθη του όμως κόντρα στον ΠΑΟΚ του κόστισαν τη θέση στην ενδεκάδα και τώρα έχει βρεθεί στην τέταρτη θέση της «ιεραρχίας».

Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι, αλλά προς το παρόν όλα είναι ρευστά για το μέλλον του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς