20.5 C
Athens

Παραδοχή Βίτσα: Η κατάσταση στα νησιά είναι οριακή – Οι ροές αυξήθηκαν κατά 50%

Δραματική η κατάσταση στο μεταναστευτικό • Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πού βρίσκονται αρκετοί από τους αιτούντες άσυλο, ομολόγησε ο υπουργός

Η κατάσταση στα νησιά είναι από πολύ δύσκολη ως οριακή, επανέλαβε για ακόμη μια φορά από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Μάλιστα είπε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πού βρίσκονται αρκετοί από τους πρόσφυγες που είχαν κάνει αίτηση για άσυλο. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο και δεν τους βρίσκουμε για να τους επιδώσουμε το άσυλο, όχι γιατί έχουν φύγει, αλλά γιατί φοβούνται για το ποια θα είναι η απόφαση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συνεχώς αυξάνονται οι ροές μεταναστών

Αναφερόμενος στην Μόρια είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί 7.500 άνθρωποι και το επόμενο διάστημα θα μετακινηθούν 1.030, ενώ το πρόγραμμα μετακινήσεων προς την ενδοχώρα θα συνεχιστεί.

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 50%, από το καλοκαίρι του 2018 και αυτός όπως είπε είναι ένας από τους λόγους της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νησιά

Μόνο το 2018 οι ροές στον Εβρο έφτασαν τις 12.000

«Οι λόγοι είναι οι αυξημένες ροές κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018, ο δεύτερος είναι ότι είναι κλειστά τα σύνορά μας προς το βορρά και δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή μεταφοράς. Οι προγραμματισμοί που είχαμε κάνει την άνοιξη του 2018 καλύφθηκαν από τις αυξημένες μεταφορές στον Έβρο. Από 5.500 μεταφορές το 2017, το 2018 έως τώρα έχουμε 12.000 ροές  από τον Έβρο».

«Δεν ξέρουμε πού βρίσκονται οι μετανάστες»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ακόμη ότι μέσα στο καλοκαίρι αυξήθηκαν κατά 30% οι αποφάσεις ασύλου και κατά 50% οι επιδόσεις των αποφάσεων ασύλου. Πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο και δεν τους βρίσκουμε για να τους επιδώσουμε το άσυλο όχι γιατί έχουν φύγει αλλά γιατί φοβούνται για το ποια θα είναι η απόφαση».

Δεν γίνονται επιστροφές στην Τουρκία

Ακόμα ο κ. Βίτσας τόνισε ότι οι επιστροφές μεταναστών είναι λίγες και είναι περισσότερες οι εθελοντικές επιστροφές. «Ο στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εθελοντικές επιστροφές, και να προχωρήσουν οι διαδικασίες των επιτροπών προσφύγων πιο γρήγορα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σχέση με την κοινή δήλωση ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας. Οι επιστροφές είναι το πιο δύσκολο πράγμα».

Τέλος, ο κ. Βίτσας για να περιγράψει την δύσκολη εικόνα που υπάρχει στα νησιά ανέφερε ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Σάμο, την επόμενη μέρα έφτασαν εκεί 236 άνθρωποι.

Δεκάδες αφίξεις μεταναστών καθημερινά στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται πως πλέον είναι καθημερινό φαινόμενο οι αφίξεις ομάδων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται κυρίως για Κούρδους από το Ιράκ, οι οποίοι περνούν στην Ελλάδα παρανόμως μέσω Τουρκίας. Η οδηγία που λαμβάνουν οι συγκεκριμένες ομάδες από τους διακινητές είναι να παραδίδονται στις αστυνομικές αρχές, προκειμένου να χαρτογραφούνται και να τους χορηγούνται έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα είναι ότι τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της Θεσσαλονίκης συνήθως είναι γεμάτα από πρόσφυγες με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η σύλληψη του συνόλου των προσφύγων που καταφτάνουν στην πόλη.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης μια ομάδα περίπου 50 μη καταγεγραμμένων προσφύγων έφτασε έξω από το κέντρο φιλοξενίας του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου και απαίτησε να της επιτραπεί η είσοδος στο χώρο. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί, καθώς οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες έπρεπε πρώτα να συλληφθούν και εν συνεχεία να οδηγηθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Στις 17:00 περίπου 25 άτομα από αυτή την ομάδα κατευθύνθηκαν με αστικά λεωφορεία στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου και ζήτησαν να συλληφθούν.

Επιλήφθηκαν αστυνομικοί της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Τα άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος για να δρομολογηθεί η διαδικασία της καταγραφής. Το ίδιο συνέβη και με τους υπόλοιπους 25 πρόσφυγες που είχαν παραμείνει έξω από το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς