22.8 C
Athens

Στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε και τη νεαρή Γιεζίντι Νάντια Μουράντ το Νόμπελ Ειρήνης

Ο γιατρός από το Κονγκό ζητά να σταματήσει η σεξουαλική βία κατά γυναικών ως στρατηγικό όπλο πολέμου, ενώ η Μουράν είναι ένα από τα 3.000 κορίτσια Γιεζίντι που κακοποιήθηκαν από τον ISIS

Ηταν από τα φαβορί και τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018 σχετίζεται με το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης (μάλιστα στην επέτειο του κινήματος #Metoo) και πηγαίνει στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και τη νεαρή Γιεζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μουκουέγκε έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής του ζωής βοηθώντας χιλιάδες γυναίκες θύματα σεξουαλικών επιθέσεων στο Κονγκό.

Ο γιατρός από το Κογκό έχει επανειλημμένως καταδικάσει το καθεστώς ατιμωρησίας σε περιπτώσεις ομαδικών βιασμών και έχει επικρίνει την κυβέρνηση του Κονγκό και άλλες χώρες γιατί δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν τη σεξουαλική βία κατά γυναικών ως στρατηγικό όπλο πολέμου.

Η Νάντια Μουράντ αποτελεί, όπως αναφέρει η νορβηγική επιτροπή, μια μάρτυρα για την κακοποίηση τόσο σε βάρος της ίδιας όσο και άλλων γυναικών. «Έχει επιδείξει τεράστιο θάρρος περιγράφοντας τα βασανιστήριά της και μιλώντας εκ μέρους άλλων θυμάτων».

Η Μουράντ είναι ένα από τα 3.000 κορίτσια Γιεζίντι που έπεσαν θύματα βιασμού και κακοποίησης από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι κακοποιήσεις ήταν συστηματικές και αποτελούσαν τμήμα της πολεμικής στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τις χρησιμοποίησαν ως όπλο κατά των Γιεζίντι και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων», επισημαίνει η επιτροπή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Το βίντεο με την ανακοίνωση των νικητών του Νόμπελ Ειρήνης 2018:

Οι φετινοί υποψήφιοι  για το Νόμπελ 2018 έφτασαν τους 331, 216  πρόσωπα και 115 οργανισμοί. Το ρεκόρ των υποψηφιοτήτων ανήκει στο 2016, οπότε και είχαμε 376 υποψηφιότητες.

Φέτος τα στοιχήματα ήθελαν φαβορί τους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα, αλλά και τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ανάμεσα στους υποψηφίους ήταν και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς