23.3 C
Athens

Πρόκληση του τουρκικού Λιμενικού κατά Ελληνα ψαροντουφεκά στις Οινούσσες (video)

Προσέγγισαν Χιώτη ψαροντουφεκά για έλεγχο και προσπάθησαν να τον τραβήξουν στην Τουρκία • Tι λέει ο ίδιος για το επεισόδιο

Ακόμα ένα σκηνικό έντασης, από τα πολλά που επιχειρούν κατά καιρούς οι Τούρκοι στην ευρύτερη περιοχή των Οινουσσών, σημειώθηκε την Τετάρτη με πρωταγωνιστή ένα ψαροντουφεκά από τη Χίο.

Όπως αναφέρει το politischios.gr, ο ψαροντουφεκάς βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα όταν τον προσέγγισε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, ζητώντας του τα στοιχεία του, θεωρώντας ότι βρίσκεται επί τουρκικών χωρικών υδάτων.

Όταν εκείνος αρνήθηκε, επιχείρησαν να δέσουν το σκάφος του με το σκάφος του τουρκικού Λιμενικού και να τον τραβήξουν στη τουρκική πλευρά.

Όταν και αυτό δεν κατέστη δυνατό, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ψαροντουφεκά, τότε επιχειρήθηκε να ανατρέψουν το σκάφος του, αλλά και πάλι ανεπιτυχώς.

Ευτυχώς, η άμεση ανταπόκριση του Λιμενικού Σώματος της Χίου είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνση των Τούρκων και την ασφαλή λήξη του περιστατικού για τον πρωταγωνιστή του θερμού επεισοδίου.

Ο νεαρός ψαροντουφεκάς Αντώνης Κόντος έγραψε στο Facebook:

«Σήμερα πήγα ένα διαφορετικό ψαροντούφεκο. Ένα ψαροντούφεκο που Τούρκοι πήγαν να μου πάρουν τα στοιχεία! Μετά από λίγο πήγαν να με δέσουν και να με πάρουν μαζί τους!!! Και στο τέλος ίσως πήγαιναν να με ανατρέψουν η να με εμβολίσουν!!! Αν δεν ήταν το λιμενικό μας εκεί, ποιος ξέρει πού θα ήμουν!»

«Ηθελαν να μας πάρουν μαζί τους»

Τις στιγμές αγωνίας που πέρασε στην περιοχή της νησίδας Βάτου στις Οινούσσες, περιέγραψε λίγο αργότερα στην ιστοσελίδα politischios.gr, o ψαροντουφεκάς Αντώνης Κοντός που μαζί με τον φίλο του Δημήτρη Ζαννάρα αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές του θερμού επεισοδίου, που έστησαν ένοπλοι Τούρκοι λιμενικοί.

Όπως ανέφερε, η τουρκική Ακτοφυλακή πέρασε στην ελληνική πλευρά, κάνοντας νόημα στους δύο ψαροντουφεκάδες να τούς πλησιάσουν.

«Στην αρχή και για αρκετή ώρα νομίζαμε ότι πρόκειται για Frontex, γιατί δεν υπήρχε κάτι που να δηλώνει ότι ήταν Τούρκοι. Ακόμα και όταν μας προσέγγισαν, μιλούσαν πολύ καλά Αγγλικά. Καταλάβαμε ότι είναι Τούρκοι όταν μίλησαν με τα κινητά τους και τούς δόθηκε εντολή να μας πάρουν τα στοιχεία. Επιπλέον μας είπαν ότι θα πρέπει να δεθούμε με αυτούς για να μάς τραβήξουν στην τουρκική πλευρά. Ευτυχώς αυτό αποτράπηκε από την παρουσία του Λιμεναρχείου της Χίου».

«Οι Τούρκοι ήταν οπλισμένοι»

Αμέσως μετά, το σκάφος των ψαροντουφεκάδων πήγε πίσω από το ελληνικό σκάφος, όταν τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα. «Ήταν λες και κινούνταν εναντίον μας. Δημιούργησαν μεγάλα απόνερα και έτσι αναγκαστήκαμε να πάμε πίσω από το σκάφος του Λιμενικού», λέει ο Αντώνης Κοντός.

Επισημαίνει ότι οι Τούρκοι ήταν οπλισμένοι και ότι αρχικά αγνοούσαν τους Έλληνες λιμενικούς που τούς ζητούσαν να απομακρυνθούν. «Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος από τα απόνερα. Στο σημείο έφτασε και ένα δεύτερο μεγαλύτερο τουρκικό σκάφος, που αρχικά κινήθηκε κατά πάνω μας».

«Ευτυχώς τα παιδιά του ελληνικού Λιμενικού έδωσαν τέλος στην ένταση και οι Τούρκοι επέστρεψαν στα χωρικά τους ύδατα. Εμείς μετά επιστρέψαμε στη Χίο», λέει ο ψαροντουφεκάς.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς