Ματίας Λεσόρ, ένας σεσημασμένος καβγατζής με ασυλία… πλανητάρχη! (vids)

Το Τρίτο Ημίχρονο του Athlosnews καταγράφει μερικά από τα αμέτρητα περιστατικά «τσαμπουκάδων» του Ματίας Λεσόρ, εκφράζοντας την απορία για το πώς ο Γάλλος σέντερ του Παναθηναϊκού δεν τιμωρείται ποτέ από τους Έλληνες διαιτητές ή οποιαδήποτε άλλη αθλητική Αρχή

Τα μεταφυσικά φαινόμενα στον αθλητισμό δεν είναι και τόσο σπάνια. Στον ελληνικό ειδικά, υπάρχουν περιπτώσεις που θα έλεγες ότι αποτελούν κανόνα και όχι εξαίρεση. Ένας από αυτούς τους μεταφυσικούς κανόνες λέει πως όταν χάνει ο Παναθηναϊκός από τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ, υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με τη διαιτησία. Το φαινόμενο αναλύθηκε πρόσφατα από τον Mythbuster του ΑΘΛΟΥ, μετά τη νίκη των Ερυθρόλευκων στον τελικό του Super Cup.

Υπάρχει όμως κι άλλο μεταφυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με τον Παναθηναϊκό. Η ανεξήγητη ασυλία που απολαμβάνει ο Ματίας Λεσόρ εντός κι εκτός παρκέ, από διαιτητές και όχι μόνο. Μια ασυλία που ενδεχομένως να ξεπερνά και αυτή ενός πλανητάρχη!

Καταρχάς οι λέξεις «Λεσόρ» και «τεχνική ποινή» φαίνεται ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο λεξιλόγιο ενός Έλληνα διαιτητή. Από το NBA μέχρι τα τοπικά πρωταθλήματα της Ουγκάντας, ένας αθλητής που κλωτσάει χωρίς κανέναν λόγο με δύναμη την μπάλα στην εξέδρα όπου βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση φίλαθλοι είναι δεδομένο ότι θα χρεωθεί τεχνική ποινή.

Το… βολέ του Ματίας Λεσόρ μετά από χαμένη βολή που έστειλε την μπάλα με δύναμη στην εξέδρα

Πιθανολογούμε πως είναι αδύνατον να εξηγήσουμε σε κάποιον εκτός ελληνικής κουλτούρας πως στην παραπάνω φάση δεν προέκυψε η παραμικρή συνέπεια για τον παίκτη που κλωτσάει την μπάλα μετά από χαμένη βολή σε ένα παιχνίδι στο οποίο κρινόταν ένας τίτλος.

Στην απίθανη περίπτωση ωστόσο που θα καταφέρναμε, δεν θα υπήρχε κανένας τρόπος να τον πείσουμε ότι ο ίδιος παίκτης, στο ίδιο ματς, μόλις λίγη ώρα μετά το βολέ στην εξέδρα ξήλωσε με νεύρα το προστατευτικό μαξιλάρι της μπασκέτας δίχως και πάλι να υπάρξει οποιαδήποτε τιμωρία του. Διότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος βαθύς γνώστης του μπάσκετ για να γνωρίζει ότι στις δυο τεχνικές ποινές αποβάλλεσαι κι έτσι ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να έχει χάσει τον βασικό του σέντερ αρκετά λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

Λεσόρ ξήλωμα μπασκέτας
Ο Ματίας Λεσόρ ξηλώνει το προστατευτικό μαξιλάρι της μπασκέτας στη Ρόδο… επειδή μπορεί!

Τι να πει κανείς όμως και για τα φάουλ του Γάλλου. Αυτό κι αν είναι μεταφυσικό φαινόμενο που δεν μπορεί να βρει εξήγηση βάσει λογικής. Ένας παίκτης που αγωνίζεται 33′ σε ένα ματς τέτοιας έντασης και που επιδιώκει την επαφή σε κάθε φάση σε άμυνα και επίθεση, ολοκλήρωσε για ακόμα μια φορά απροβλημάτιστος τον αγώνα με μόλις δυο φάουλ. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και κάποια φλόπινγκ που επιστρατεύει κάθε τόσο ο Γάλλος (κατά κανόνα μετά από δικές του παραβάσεις που παραδόξως δεν σφυρίζονται), το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο ανεξήγητο.

Ας αφήσουμε όμως τα φάουλ και τις τεχνικές ποινές στην άκρη. Η περίπτωση του Λεσόρ είναι συνυφασμένη με αμέτρητα περιστατικά τσαμπουκάδων εντός κι εκτός γηπέδου. Μόνο κατά την παρουσία του στην Ελλάδα, οι μανούρες που έχουν καταγραφεί με πρωταγωνιστή τον ίδιο είναι πολλές. Η πιο πρόσφατη μας έρχεται από τη Ρόδο όπου ο σαφέστατα εκνευρισμένος από τη διαφαινομένη ήττα παίκτης του Παναθηναϊκού ανοίγει κόντρα με την εξέδρα και χρειάζεται να τον συγκρατήσουν κάμποσοι προκειμένου να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση.

Στους περυσινούς τελικούς της Basket League ο Γάλλος πρωταγωνίστησε σε ένα επεισόδιο μετά τη λήξη του 3ου τελικού. Περνώντας πίσω από τους παίκτες του Ολυμπιακού που ήταν συγκεντρωμένοι στο κέντρο του γηπέδου ο Λεσόρ κλώτσησε τον Λαρεντζάκη, ξεκινώντας μια «μανούρα» που ευτυχώς δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε δημιουργήσει ένα άλλο επεισόδιο στο Παλατάκι, το οποίο έμοιαζε πολύ με εκείνο της Ρόδου. Και πάλι ο έξαλλος και εκτός εαυτού χρειάστηκε να συγκρατηθεί από όποιον υπήρχε εκεί κοντά, προκειμένου να μη δείρει (;) κάποιον στην εξέδρα. Η «επίσημη» αιτιολογία που κυκλοφόρησε ήταν πως κάποιος οπαδός τον έφτυσε, όμως είναι τουλάχιστον περίεργο πώς γίνεται απ’ όλους τους παίκτες της Basket League ο Ματίας Λεσόρ να είναι ο μοναδικός που προκαλείται και που απειλεί κάθε τόσο να ανέβει στην εξέδρα για να παίξει μπουνιές.

Ο Ματίας Λεσόρ ακόμα μια φορά σε έξαλλη κατάσταση στο Παλατάκι μετά περυσινό ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός

Επίσης λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Γάλλος ήταν πρωταγωνιστής σε έναν ακόμη τσαμπουκά, ο οποίος έλαβε χώρα εκτός γηπέδων αυτή τη φορά. Μπορεί το περιστατικό να αναδείχθηκε μονάχα από το Athlosnews.gr, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σοβαρό. Τα βιντεάκια που τον δείχνουν να χτυπά έναν οδηγό σχολικού λεωφορείου έπαιξαν πολύ στα social media και οι μαρτυρίες έλεγαν πως τα πάντα ξεκίνησαν όταν ο Γάλλος προσπάθησε να χωθεί ανάμεσα στο πούλμαν και το κράσπεδο και επειδή ο οδηγός δεν τον άφησε, φέρεται να εκσφενδόνισε αντικείμενο στην πόρτα του οχήματος αναγκάζοντας τον οδηγό να κατέβει.

Όλα αυτά επειδή βιαζόταν να πάει στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα με το Περιστέρι, στον οποίο εντέλει δεν συμμετείχε αφού παρά το ζέσταμα που έκανε εντέλει αποχώρησε εσπευσμένα από το γήπεδο. Όπως καταλαβαίνετε, η επίσημη εκδοχή της αδιαθεσίας άρχισε να μη γίνεται και τόσο πιστευτή όταν βγήκε στη φόρα το περιστατικό.

Ο… ασυγκράτητος Λεσόρ χρειάστηκε να συγκρατηθεί από κάμποσο κόσμο για ακόμα μια φορά, όταν σε ένα Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας έκανε ένα πολύ κακό φάουλ σε αντίπαλο και ο Λούκα Βιλντόσα έσπευσε για εξηγήσεις.

Ο πιο διάσημος καβγάς του Ματίας Λεσόρ (με την κακή έννοια ασφαλώς) ήταν αυτός με τον Φίλιπ Πετρούσεφ. Για άγνωστο λόγο (οι διαφορετικές εκδοχές που κυκλοφόρησαν δεν μπορούν να επαληθευτούν) ο Γάλλος έριξε μπουνιά στον τότε παίκτη του Ερυθρού Αστέρα, προκαλώντας γενικευμένη σύρραξη στο παρκέ σε ένα επεισόδιο όπου ο Πετρούσεφ χρειάστηκε να δώσει κατάθεση ακόμα και στην αστυνομία.

Όσα διαβάσατε και είδατε πιο πάνω είναι τα πιο κραυγαλέα περιστατικά «τσαμπουκάδων» του Λεσόρ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι τα μοναδικά. Για έναν άνθρωπο με αυτού του είδους τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές είναι απορίας άξιο το πώς δεν βρίσκεται στην Ελλάδα κάποιος – διαιτητής, αθλητικός εισαγγελέας κλπ – με τη διάθεση να τιμωρήσει τις πράξεις του.

Αν αυτό δεν αποτελεί θέμα έρευνας για τα περιβόητα X-Files, δεν μπορούμε να σκεφτούμε καταλληλότερο…

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Το πρώτο μεγάλο «πρέπει» του Ολυμπιακού είχε τη σφραγίδα του Ατανασίεβιτς

Ο Ατανασίεβιτς βροντοφώναξε με την κλάση του πως είναι παίκτης για τα δύσκολα και ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για την καθαρή νίκη του Ολυμπιακού απέναντι σε μια σκληρή και πιο έτοιμη ομάδα, που δοκίμασε τις αντοχές του

Euroleague: Εβάν Φουρνιέ ο καλύτερος νεοφερμένος της σεζόν σύμφωνα με τους αρχηγούς των ομάδων

Ο Γάλλος αστέρας αναδείχθηκε με μεγάλο ποσοστό ως ο πιο εντυπωσιακός νεοφερμένος παίκτης ενόψει της νέας σεζόν στην Ευρωλίγκα μετά από ψήφους των αρχηγών των 18 ομάδων

Μπαρτζώκας: Υπάρχει ερωτηματικό για την ετοιμότητά μας, ελπίζω να ακολουθήσουμε πιστά το πλάνο κόντρα στη Φενέρ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατά την αναχώρηση του Ολυμπιακού για την Τουρκία τόνισε πως υπάρχει ακόμα ερωτηματικό για την ετοιμότητα της ομάδας του επειδή δεν έχει δώσει αρκετά ματς ενώ υπογράμμισε ότι έχει συγκεκριμένο πλάνο για τη νίκη απέναντι στη Φενέρ

Με ΜακΚίσικ στην Πόλη ο Ολυμπιακός, έμεινε στην Ελλάδα λόγω του νεογέννητου παιδιού του ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ

Ο Ολυμπιακός αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη ενόψει της πρεμιέρας στη νέα σεζόν της Euroleague κόντρα στη Φενέρ, με τον Σακίλ ΜακΚίσικ να βρίσκεται ξανά στις επιλογές του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ολυμπιακός: Το αποτέλεσμα που αγνοεί κόντρα σε Πορτογάλους στο Φάληρο και ο γρίφος της ενδεκάδας

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπράγκα στο πρώτο ευρωπαϊκό εντός έδρας ματς μετά την κατάκτηση του Conference με στόχο μόνο τη νίκη που θα τον βάλει ξανά στη σωστή τροχιά

Απομακρύνθηκαν με C-130 από τη Βηρυτό 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε με ανάρτησή...

Με τα ερυθρόλευκα ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μπράγκα (pic)

Με την επετειακή ερυθρόλευκη φανέλα θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός...

Στον Προμηθέα κι επίσημα ο Τζόρνταν Γουόκερ

Την απόκτηση του 25χρονου Αμερικανού γκαρντ, Τζόρνταν Γουόκερ ανακοίνωσε...

Super League: Πρόστιμα σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και απαγόρευση εισόδου στα αποδυτήρια για 15 ημέρες στον Κοβάσεβιτς

Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League ανακοίνωσε...