17.2 C
Athens

Απόψε καθορίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τη σημασία του αποψινού αγώνα της ΑΕΚ με την Μπενφίκα...

Η ΑΕΚ επιστρέφει σε εντός έδρας αγώνα για το Champions League μετά από 12 χρόνια. Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι ήταν αυτό με τη Μίλαν με το γκολ του Ζούλιο Σέζαρ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Έκτοτε άλλαξαν πολλά. «Το μόνο που δεν άλλαξε να σε αγαπώ πιστά…», λέει ένα σύνθημα των οπαδών της ΑΕΚ.

Μετά το «ναυάγιο» του β’ ημιχρόνου στην εκτός έδρας πρεμιέρα των ομίλων κόντρα στον Άγιαξ, το αποψινό παιχνίδι για την ΑΕΚ είναι καθοριστικό για το φετινό ευρωπαϊκό της μέλλον. Δεν εννοούμε φυσικά για την κατάκτηση της 1ης θέσης. Αυτή είναι καπαρωμένη από την Μπάγερν τη στιγμή που βγήκε το όνομά της από τη γυάλα με τα μπαλάκια στην κλήρωση του καλοκαιριού.

Ακόμα και για τη δεύτερη θέση θα έλεγα εγώ. Είναι απίθανο να ανέβει τόσο ψηλά αυτή η «Ένωση». Καλό θα είναι να μην ονειροβατεί κανείς. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να ξέρεις μέχρι που μπορείς να τεντώσεις τα πόδια σου. Ο μόνος βατός στόχος, είναι αυτός της κατάκτησης της τρίτης θέσης. Ακόμα και αυτός όμως, μετά το 3-0 από τον Άγιαξ απομακρύνθηκε. Διότι ήδη έχεις μειονέκτημα απέναντι στους Ολλανδούς και θεωρητικά, η Μπενφίκα είναι καλύτερη ομάδα. Οπότε αν θέλεις να ελπίζεις ότι μπορείς να πετύχεις κάτι, να η ευκαιρία.

Το είπε άλλωστε και ο Μαρίνος Ουζουνίδης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Η ΑΕΚ αν θέλει να συνεχίσει στην Ευρώπη και τη νέα χρονιά, θα πρέπει απόψε να κάνει μία ακόμα υπέρβαση. Όπως έκανε με τη Σέλτικ. Αν καταφέρει και κερδίσει τη Μπενφίκα, με όποιο τρόπο και αν γίνει αυτό, τότε θα έχει βάσιμες ελπίδες για να διεκδικήσει την τρίτη θέση και την συνέχεια στο Europa League. Αν χάσει, τότε θα ανοίξει μία άλλη κουβέντα, διότι ακολουθούν τα παιχνίδια με τη Μπάγερν, όπου ο βαθμός δυσκολίας είναι στα ύψη! Σε περίπτωση ισοπαλίας, απλά θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο το όνειρο να συνεχίσει στην Ευρώπη και μετά το πέρας της φάσης των ομίλων.

Βεβαίως στο ποδόσφαιρο θα πρέπει όλοι να το καταλάβουν, ότι όλα γίνονται. Να χάσει η Μπάγερν από τη Χέρτα έχοντας 70% κατοχή της μπάλας, 20 τελικές και 14 κόρνερ. Να γκελάρει η Μπενφίκα με αντίπαλο τη Σάβες εκτός έδρας. Να κερδίσει μία ομάδα την άλλη με… μηδέν τελικές. Είναι όμορφο, αλλά πολύ δύσκολο άθλημα το ποδόσφαιρο. Γιατί είναι απλό. Ένα λάθος, μία ανορθογραφία και όλα μπορεί να γυρίσουν τούμπα.

Απόψε στο ΟΑΚΑ δεν κρίνεται η επιτυχία της χρονιάς. Αυτή κρίθηκε με την είσοδο στους ομίλους. Η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League είναι το κερασάκι σε μία πανέμορφη τούρτα. Είναι το επιδόρπιο της περσινής κατάκτησης του πρωταθλήματος. Άλλα πράγματα διακυβεύονται απόψε. Το φετινό ευρωπαϊκό μέλλον της ΑΕΚ και λίγο από το επόμενο. Η αλήθεια είναι ότι η περσινή πορεία και η καλοκαιρινή επιτυχία σήκωσαν πολύ ψηλά τον πήχη. Τα αστέρια όμως είναι πολύ πιο ψηλά από τη… Γη.

Για μένα προτεραιότητα έχει το πρωτάθλημα. Αλλά το ματς με τη Μπενφίκα απλά δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Αν για παράδειγμα ερχόταν κάποιος και μου έλεγε πάρε το «Χ» απόψε και τη νίκη με τον Ολυμπιακό, θα το έκανα με κλειστά μάτια. Θα είχα διαγράψει το ενδεχόμενο να κάνω αρνητικό ρεκόρ, θα είχα εξαιρετική ψυχολογία ενόψει του ντέρμπι και θα «σκότωνα» έναν εκ των διεκδικητών του τίτλου, προσθέτοντας επιπλέον άγχος σε κάποιους που θέλουν να λένε ότι είναι ανώτεροι. Αλλά αυτός είμαι εγώ και δεν μετράει τι θα έκανα εγώ…

Απόψε για να επανέλθουμε στο ματς με τη Μπενφίκα, απλά δεν επιτρέπεται να παρουσιάσεις κακό πρόσωπο. Να επαναλάβεις τα λάθη του β’ ημιχρόνου του αγώνα με τον Άγιαξ. Δεν επιτρέπεται να διασυρθείς όπως ο ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα, ακόμα και αν ο αντίπαλος είναι καλύτερος. Πρέπει να ξέρεις πως θα υπερασπιστείς το όνομά σου. Διότι άλλο αντίκτυπο έχει μία νίκη, διαφορετικά θα σε δει κάποιος αν φέρεις ισοπαλία και αλλιώς θα ηχήσει στα αυτιά του κόσμου μία ήττα με 0-1 από μία με… 1-4. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς