16.5 C
Athens

Σαν σήμερα: Το επικό 3-3 της ΑΕΚ με τη Ρεάλ (vid)

Η εντυπωσιακή εμφάνιση κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης του Ζινεντίν Ζιντάν, στις 2 Οκτωβρίου 2002, θα είναι «οδηγός» της ΑΕΚ και στο αποψινό ματς με την Μπενφίκα

Ο στίχος του ύμνου της ΑΕΚ «και της Ρεάλ το φόβητρο, έγινε το όνομά σου», είναι εμπνευσμένος από το φιλικό που είχαν δώσει οι δύο ομάδες τον Μάιο του 1965 στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τελικό σκορ 3-3. Πού να φανταζόταν τότε ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο οποίος τραγουδάει τον ύμνο, ότι πολλά χρόνια αργότερα θα έβλεπε την Ένωση να προκαλεί τον τρόμο στην ομάδα της Μαδρίτης και σε επίσημο ματς, στο ίδιο γήπεδο, το οποίο εν τέλει έληξε με το ίδιο σκορ: 3-3!

Συνέβη σαν σήμερα, στις 2 Οκτωβρίου 2002 και είναι ίσως η τελευταία αξέχαστη βραδιά που χάρισε η ΑΕΚ στους οπαδούς της στο παλιό στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ταχύτητα με την οποία έμπαιναν τα γκολ, ο απίστευτος παλμός στην κερκίδα και η ένταση που δεν έλειψε ακόμα και μετά τη διαμόρφωση του τελικού σκορ, δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν ακόμα κι από τους φίλους άλλων ομάδων που παρακολούθησαν το ματς της Ένωσης απέναντι στη μεγάλη Ρεάλ του Ζιντάν, του Φίγκο, του Ραούλ και του Ρομπέρτο Κάρλος, η οποία ήταν και τότε η κάτοχος του τίτλου της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ειδικά το πρώτο ημίχρονο ήταν μαγικό. Ο Βασίλης Τσιάρτας άνοιξε το σκορ στο 6’ με ένα φάουλ-σπεσιαλιτέ του, αλλά στο 15’ ο Ζιντάν ισοφάρισε με διαγώνιο σουτ. Λίγο αργότερα, όμως, ήρθε το τρίλεπτο-όνειρο για την ΑΕΚ. Στο 25’, ο Χρήστος Μαλαδένης «νίκησε» στον αέρα τον Ίκερ Κασίγιας μετά από κόρνερ του Τσιέρτα κι έδωσε ξανά το προβάδισμα στην ομάδα του και στο 28’ ο Ντέμης Νικολαΐδης με μία ασύλληπτη κεφαλιά, πάλι από γέμισμα του Τσιάρτα, άφησε «άγαλμα» τον Ισπανό τερματοφύλακα διαμορφώνοντας το 3-1.

Η αδράνεια της άμυνας που απέφερε τη μείωση του σκορ από τον Ζιντάν στο 40’ αποδείχθηκε μοιραία, μια και με τη διαφορά στο ένα γκολ, με ένα ημίχρονο να απομένει, ήταν επίφοβο η ανώτερη ποιότητα της «Βασίλισσας» να υπερισχύσει. Ο Γκούτι ισοφάρισε τελικά στο 60’, αλλά το 3-3 παρέμεινε μέχρι τέλους και δεν έπαυε να είναι τιμητικό για την ΑΕΚ. Κι ας είχε ζήσει για αρκετή ώρα το όνειρο της νίκης, που θα ήταν η πρώτη της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι το γκολ του Ντέμη ήταν ιστορικής σημασίας, μια και με αυτό ο Εβρίτης κυνηγός έφτασε τα 25 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ανέβηκε στην κορυφή της σχετικής ελληνικής λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Δημήτρη Σαραβάκο με 24. Στην εξέλιξη εκείνης της σεζόν ο Νικολαΐδης σκόραρε άλλη μία φορά κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα και έκλεισε την καριέρα του με 26 τέρματα (μια και το καλοκαίρι του 2003 πήγε στην Ατλέτικο Μαδρίτης και μετά το Euro 2004 κρέμασε τα παπούτσια του), αλλά δεν είναι πλέον πρώτος. Το 2011 τον προσπέρασε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος μάλιστα έγινε και ο πρώτος που έφτασε τα 30 ευρωπαϊκά γκολ.

ΑΕΚ-Ρεάλ Μαδρίτης 3-3

Σκόρερ: 6’ Τσιάρτας, 25’ Μαλαδένης, 28’ Νικολαΐδης/15’, 43’ Ζιντάν, 60’ Γκούτι

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Χιώτης, Λάκης, Κασάπης, Καψής, Ράιτ, Κωστένογλου, Ζαγοράκης (84’ Σεντένο), Κατσουράνης, Πέτκοφ (16’ Μαλαδένης), Τσιάρτας (84’ Ίβιτς), Νικολαΐδης.

Ρεάλ Μαδρίτης (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Σαλγάδο, Ρομπέρτο Κάρλος, Παβόν, Ελγκέρα, Μακελελέ, Καμπιάσο, Γκούτι (87’ Μακ Μάναμαν), Ζιντάν (84’ Πορτίγιο), Ραούλ (81’ Μοριέντες).

Δείτε εδώ το βίντεο με τις καλύτερες στιγμές και όλα τα γκολ:

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς