31.6 C
Athens

Προϋπολογισμός με δύο σενάρια για τις συντάξεις

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ για το 2019 εφόσον γίνει η περικοπή και 3,56% στην περίπτωση που δεν περικοπούν οι συντάξεις, προβλέπει το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλόγως με την τύχη που θα έχει το μέτρο που αφορά στις συντάξεις, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στα 3,56% του ΑΕΠ για το 2019 (εφόσον η περικοπή δεν υλοποιηθεί), ενώ εάν τελικά περικοπούν προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ.

Κατά την ίδια πηγή το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω των ακόλουθων μέτρων:

Από την πλευρά των εσόδων

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
  • Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και
  • Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος

Από την πλευρά των δαπανών

  • Eπιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών
  • Eισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια
  • Eνίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
  • Eνίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Όσον αφορά τις συντάξεις, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι «το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018».

Προστίθεται, πάντως, ότι «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Δείτε εδώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019

ΝΔ: Κατέρρευσε το παραμύθι της κυβέρνησης: Στον προϋπολογισμό και οι περικοπές των συντάξεων

Για «κοροϊδία» των Ελλήνων με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της.

Σχολιάζοντας το διπλό σενάριο -με περικοπή συντάξεων και χωρίς- που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο, η Πειραιώς τονίζει ότι «το κυβερνητικό παραμύθι της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο κατέρρευσε και επισήμως σήμερα» και προσθέτει: «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει τελικά και τις νέες περικοπές των συντάξεων που μόνοι τους ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την 1/1/19».

Η Νέα Δημοκρατία «ειλικρινά εύχεται στους κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο να πείσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την Τρόικα να αφαιρέσει το συγκεκριμένο μέτρο από το τέταρτο άτυπο μνημόνιο που υπέγραψαν».

«Μέχρι τότε, ωστόσο, ας πάψουν να κοροϊδεύουν τους Έλληνες και ας ζητήσουν επιτέλους μια συγγνώμη από τους συνταξιούχους για το ανατριχιαστικό επιχείρημά τους ότι το ασφαλιστικό θα γίνει βιώσιμο μόνον αν αποβιώσουν», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς