17.6 C
Athens

Οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη στον Ζάεφ: Κάτω από το 40% η συμμετοχή

Δυσχεραίνει το έργο του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ίσως αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές • «Φωνάζει» ήδη η αντιπολίτευση για ακύρωση της Συμφωνίας • Καταγγέλλει και πιέσεις στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν

Έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδος οι κάλπες στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών και παρόλο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει το «ναι», εντούτοις η χαμηλή προσέλευση δημιουργεί προβλήματα στον Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση μέχρι και μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που είχε προσέλθει για να ψηφίσει, ανερχόταν σε 589.637, δηλαδή το 34,59% του εκλογικού σώματος.

Με τον ρυθμό συμμετοχής χαμηλά, απομακρύνεται ο στόχος για επίτευξη του στόχου για συμμετοχή 50% που είχε θέσει η κυβέρνηση Ζάεφ. Οι φόβοι για αστάθεια στο γειτονικό κράτος επανέρχονται, όπως και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Περίπου στις 21:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να έχει γίνει γνωστό αν οι πολίτες της ΠΓΔΜ εγκρίνουν ή απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα στο οποίο είχαν κληθεί να απαντήσουν οι ψηφοφόροι είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε πιέσεις σε πολίτες για να πάνε να ψηφίσουν, κάτι που η κυβέρνηση χαρακτήρισε fake news, αποδίδοντάς τα σε νευρικότητα του VMRO, επειδή βουλευτές και μέλη της ψήφισαν παρά το μποϊκοτάζ που σχεδίαζε η ηγεσία της.

Τεράστιο εμπόδιο για την επικύρωση της συμφωνίας η χαμηλή προσέλευση

Αν και η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ άφησε ανοικτό ένα παράθυρο χαρακτηρίζοντας «συμβουλευτικό» και μη δεσμευτικό το δημοψήφισμα, η χαμηλή προέλευση, εκτιμούν αναλυτές, θα δυσχεράνει απίστευτα την προσπάθειά του να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων, όπου χρειάζεται μια πλειοψηφία δύο τρίτων για να επικυρωθεί η αλλαγή του συντάγματος.

Μεγάλο εμπόδιο για την εξασφάλιση για την κυβέρνηση αυξημένης συμμετοχής αποδείχθηκε η μετανάστευση των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας. Από τους 1,8 εκ. εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 έχουν φύγει στο εξωτερικό, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους δεν έχουν σβηστεί από τους καταλόγους.

Η συμφωνία των Πρεσπών επικυρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από 69 βουλευτές επί συνόλου 120, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει στήριξη από τουλάχιστον άλλους 11 για να της βγουν τα νούμερα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς