18.8 C
Athens

Αυτά τα «διπλά» δίνουν τον τίτλο

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για το «διπλό» στην Κρήτη, τον τραυματισμό του Λόπες και την αντίδραση του Μελισσανίδη και της οικογένειας ΑΕΚ

Η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από το «Γεντί Κουλέ» και επέστρεψε έστω και με ματς περισσότερο στην κορυφή της Super League. Πλέον άφησε πίσω της, τη φυσιολογική ήττα από τον Άγιαξ, την άδικη (από πλευράς απόδοσης) ήττα στην Τούμπα και πλέον περιμένει αναπαυτικά στον καναπέ της το ντέρμπι των δύο λιμανιών που έχουν στενάξει στον καημό από την αδικία, για να μάθει που θα καθίσει η μπίλια ενόψει του εντός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την επόμενη Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Μέχρι τότε όμως ας ετοιμαστούμε να φορέσουμε τα καλά μας γιατί την Τρίτη έχει Champions League.

Αυτή τη φορά θα ξεκινήσω ανάποδα. Θα σταθώ στον Έλντερ Λόπες και τον σοβαρό τραυματισμό του. Είναι μεγάλη γκαντεμιά, αυτό που συνέβη με τον Πορτογάλο μπακ χαφ. Σε μία φάση που δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, μία απλή μονομαχία και παθαίνει τεράστια ζημιά. Διότι για έναν ποδοσφαιριστή που λογίζεται βασικός στα πλάνα του προπονητή και εκτός των άλλων είναι και στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου του, το να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για έξι μήνες, είναι τεράστιο πλήγμα. Όπως πλήγμα είναι και για την ΑΕΚ το ό,τι έχασε τον Λόπες για τόσο μεγάλο διάστημα.

Λες και κάποιος έχει καταραστεί αυτή την ομάδα να χάνει παίκτες κάθε χρόνο με σοβαρούς τραυματισμούς. Την αρχή την έκανε ο Μάνταλος. Ακολούθησε ο Μπακάκης, ο Λαμπρόπουλος, ο Μάνταλος ξανά, ο Γιόχανσον και τώρα ο Λόπες. Ωστόσο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξε μία κοινή παράμετρος. Η αντίδραση της ΑΕΚ. Της οικογένειας ΑΕΚ. Η οποία αμέσως έτρεξε να σταθεί στο πλευρό του παίκτη, όπως έκανε και στις προηγούμενες περιπτώσεις. Μόνο ο Γιόχανσον δεν την αποδέχθηκε, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης με το που έμαθε για το σοβαρό τραυματισμό του Πορτογάλου έδωσε άμεσα εντολή για ανανέωση του συμβολαίου του. Γιατί όπως και τις προηγούμενες φορές, θέλησε να δείξει πως είναι δίπλα στον παίκτη.

Και με τον Λόπες υπάρχει και κάτι ακόμα. Προ ολίγων εβδομάδων είχε κάνει την ανοησία με τη Βίντι. Τιμωρήθηκε με πρόστιμο 40.000 ευρώ. Δεν του κρατήθηκε όμως κανένα… μανιάτικο. Τα πράγματα στην ΑΕΚ ήταν και είναι ξεκάθαρα. Όποιος γουστάρει και θέλει να παίζει θα βρίσκεται εδώ. Η ομάδα θα είναι δίπλα του και στα καλά και στα άσχημα. Γιατί έτσι κάνουν οι οικογένειες. Όλοι για έναν και ένας για όλους!

Ο Λόπες θα λείψει και θα λείψει πολύ. Αλλά η ΑΕΚ μπορεί να καλύψει αυτό το κενό εκ των έσω. Ο Χουλτ θα επιβαρυνθεί με παιχνίδια, αλλά πάντα στην εξίσωση θα υπάρχει ο Μπακάκης, ο Τσόσιτς, ακόμα και ο Γιαννούτσος για να πάρει ανάσες ο Σουηδός, ο οποίος θα πάρει εργολαβία τη θέση. Ο Λόπες είναι επιθετικό μπακ, που έχει διαγώνια κίνηση στην αντίπαλη περιοχή. Έχει και καλή σέντρα και αρκετή ποδοσφαιρική οξυδέρκεια. Όλα αυτά θα λείψουν, αλλά ο Ουζουνίδης θα βρει τρόπο να τα φέρει βόλτα.

Η σκέψη όλων είναι με τον Έλντερ. Να πάνε όλα καλά με την επέμβαση και να μπορέσει να γυρίσει γερός και δυνατός στα γήπεδα, προκειμένου να ζήσει ξανά μεγάλες στιγμές…

Πάμε τώρα στο αγωνιστικό. Η ΑΕΚ χρειαζόταν, έπρεπε για την ακρίβεια, να απαντήσει στο γήπεδο μετά τις δύο ήττες από Άγιαξ και ΠΑΟΚ. Ήταν υποχρεωμένη να αποδείξει, ότι την πρωταθλήτρια δεν την παίρνει από κάτω ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Και δη σε ένα ντέρμπι με ιδιαιτερότητες, όπου εκτός όλων των άλλων δεν ήταν σε καμία περίπτωση κατώτερη των περιστάσεων. Το έκανε με τρόπο υποδειγματικό.

Η «Ένωση» μπήκε στο «Γεντί Κουλέ» και επέβαλλε το νόμο της. Έκανε ό,τι ήθελε τον ΟΦΗ. Ποδόσφαιρο κυριαρχίας με κατοχή της μπάλας και επιθέσεις ορθολογικές. Η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου ήταν απλά εξαιρετική. Η ομάδα αμύνθηκε σωστά και είχε την ευκαιρία να πετύχει περισσότερα από τα δύο γκολ που σημείωσε. Ήταν απολαυστική. Το έλεγε ο Ουζουνίδης, ότι δεν πρέπει να σκεφτεί κανένας τη Μπενφίκα και ότι θα έχουν αφήσει πίσω το ματς με τον ΠΑΟΚ. Το είδαμε. Όπως είπε ότι η ΑΕΚ είναι πιο ποιοτική ομάδα από τον ΟΦΗ. Και αυτό το είδαμε.

Στο δεύτερο ημίχρονο είναι αλήθεια πως η ΑΕΚ δεν ήταν καλή. Με το σκορ ήδη 0-2, με τον αντίπαλο με παίκτη λιγότερο, ήταν φυσιολογικό να βγάλουν το πόδι από το γκάζι. Ο ΟΦΗ, όπως και κάθε ομάδα που μένει με παίκτη λιγότερο συσπειρώθηκε για να μη διασυρθεί. Οι «κιτρινόμαυροι» το πήγαν χαλαρά, διότι σε εκείνο το σημείο ναι σκέφτηκαν τη Μπενφίκα, παρά το ότι ο Ουζουνίδης τους είπε να συνεχίσουν. Δεν προσπαθώ να τους δικαιολογήσω, όμως τους καταλαβαίνω.

Και για να περάσουμε στα πρόσωπα. Ο Μπάρκας όποτε χρειάστηκε έκανε αυτό που έπρεπε. Ο Γκάλο ήταν σούπερ. Τσιγκρίνσκι και Τσόσιτς είχαν εύκολο έργο, αλλά έχτιζαν ιδανικά το παιχνίδι από τα μετόπισθεν. Γαλανόπουλος και Σιμόες ήταν πολύ καλοί. Ο πρώτος με τα τρεξίματα και το δυναμισμό και ο δεύτερος με τις σωστές μεταβιβάσεις του. Ο Μπακασέτας ήταν ο MVP. Ο Μάνταλος στο πρώτο ήταν καλός, στο δεύτερο όχι. Όσο για τον Πόνσε, κατάφερε έστω και από σπόντα να σκοράρει για Τρίτη φορά σε πέντε ματς πρωταθλήματος. Για αυτό αποκτήθηκε. Γιαννιώτας, Γιακουμάκης και Χουλτ δεν κατάφεραν να δείξουν πολλά γιατί όταν μπήκαν η ΑΕΚ είχε αφήσει το πόδι από το γκάζι…

ΥΓ: Θα έχει πολύ ενδιαφέρον το αποψινό ντέρμπι. Δεδομένα κάποιος θα βγει χαμένος. Μπορεί και οι δύο. Σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού, η ΑΕΚ θα έχει τη δυνατότητα να τον φτάσει την ερχόμενη Κυριακή. Χώρια που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστούν στη Θεσσαλονίκη την ήττα. Διότι στις αποτυχίες τους βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες. Σε περίπτωση ισοπαλίας, όλοι θα βράζουν στο ίδιο καζάνι. Μόνο που η ΑΕΚ θα έχει βγάλει Τρίπολη, Ηράκλειο και Τούμπα, ενώ ο Ολυμπιακός θα έχει δώσει τέσσερα ματς εντός! Σε περίπτωση διπλού, η πίεση θα πάει στους ερυθρόλευκους». Όσο για τον ΠΑΟΚ, θα εξακολουθήσει να είναι στο +1, αλλά με το μειονέκτημα ότι θα έχει την ΑΕΚ στο β’ γύρο εκτός…

ΥΓ 2: Η εικόνα του Μπακασέτα να πηγαίνει και να αφιερώνει το γκολ στον Λαμπρόπουλο και του Λαμπρόπουλου να κουβαλάει τον Λόπες, είναι η πιο τρανή απόδειξη όλων όσων λέμε για τα «κιτρινόμαυρα» αποδυτήρια και τη λέξη οικογένεια.

ΥΓ 3: Το τέταρτο φετινό «τρίποντο» της ΑΕΚ ήρθε χωρίς τους Μπακάκη, Οικονόμου, Λαμπρόπουλο, Άλεφ, Μπογέ, Αλμπάνη, Γιαννιώτα και Λιβάια, που είτε ήταν εκτός αποστολής, είτε δεν αγωνίζτηκαν. Σκεφτείτε να είχε και… βάθος αυτό το ρόστερ.

ΥΓ 4: Εξαιρετική η παρουσία του κόσμου στο Ηράκλειο. Τελικά οπαδοί μπορούν να πάνε στα γήπεδα και να μη γίνει το παραμικρό. Να έχουν υποδειγματική συμπεριφορά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς