17.9 C
Athens

Πόσο επηρεάζει η τεχνολογία τον ύπνο μας;

Η έκθεση στο φως τη νύχτα παρεμβαίνει στη μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης

Ενας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός μελετών δείχνουν πως η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, όπως οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα, τα video games συνδέονται με λιγότερες ώρες ύπνου.

Αυτό ισχύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, ιδιαίτερα μάλιστα αν αυτή η έντονη ενασχόληση με την τεχνολογία γίνεται λίγες ώρες πριν τον ύπνο.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτή τη σύνδεση. Οι άνθρωποι μπορεί απλά το χρόνο που προηγουμένως δαπανούσαν για τον ύπνο, να τον δαπανούν τώρα για την ενασχόλησή τους με την τεχνολογία. ′Η μπορεί η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών να εκτοπίζει τη σωματική δραστηριότητα που προωθεί γενικά την ποιότητα του ύπνου. Μια άλλη πιθανότητα είναι πως η αυξημένη φυσιολογική και ψυχική διέγερση που προκαλείται από τις ηλεκτρονικές συσκευές να καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους να κοιμούνται.

Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα από τις ηλεκτρονικές πηγές μπορεί να παρεμβαίνει στη μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του φυσικού κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.

Είναι, επίσης, πιθανό οι άνθρωποι ακριβώς επειδή έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν, να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης πριν κοιμηθούν.

Προφανώς χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο θέμα αυτό για να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Αν, ωστόσο, είστε ανήσυχοι για τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στον ύπνο σας, δώστε προσοχή στην καλή ποιότητα του ύπνου σας. Για παράδειγμα, διατηρήστε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου και αποφύγετε το δυνατό φως και το θόρυβο από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Εάν χρησιμοποιείτε στο κρεβάτι το τηλέφωνο ή το tablet, θα μπορούσε να σας βοηθήσει η ρύθμιση της φωτεινότητας σε χαμηλό επίπεδο, καθώς επίσης και το να τηρείτε μια απόσταση περίπου 36 εκατοστών ανάμεσα στο πρόσωπό σας και την οθόνη για να μειώσετε τον κίνδυνο διαταραχής του ύπνου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς