23.3 C
Athens

Εξασθενημένος έφτασε ο κυκλώνας στην Αττική – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Κλήσεις στην Πυροσβεστική για πλημμυρισμένα σπίτια • Μεγάλα προβλήματα σε Κινέτα και Ελευσίνα

Όπως ακριβώς συμβαίνει συχνά στην… Αμερική, που πολλές φορές ένας κυκλώνας κατηγορίας 4 υποβαθμίζεται σταδιακά σε τροπική καταιγίδα, έτσι συνέβη και σε ό,τι αφορά την επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά» από την Αττική, όπου έφτασε ιδιαίτερα εξασθενημένος. Aυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το φαινόμενο παύει να είναι επικίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική, ενώ και σήμερα το πρωί βρέχει και ο καιρός είναι πολύ σκοτεινός, καθώς η περιφέρεια του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά» πλήττει την πρωτεύουσα.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα περισσότερες από 110 κλήσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, στην περιοχή της Αττικής, για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Μεγάλα προβλήματα διαπιστώθηκαν σε Κινέτα και Ελευσίνα, όπου νωρίτερα υπήρχε και διακοπή της κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό, η οποία έχει πάλι ανοίξει.

Ευτυχώς, πάντως, η κακοκαιρία μέχρι στιγμής στην Αττική δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια εικόνα με την Πελοπόννησο. Το φαινόμενο έχει παρουσιαστεί στην πρωτεύουσα σαφώς εξασθενημένο, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς παραμένει επικίνδυνο.

Ο κυκλώνας, πάντως, τελικά δεν αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς τις Κυκλάδες και το βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά μετά την Αττική προβλέπεται να κινηθεί προς την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Προς το μεσημέρι της Κυριακής, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Χαλκιδική και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες συνοδεία ριπαίων ανέμων, η ένταση των οποίων θα φτάσει τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς