32.1 C
Athens

Καπράλος: Υπήρξε επίμονη πρόταση να έχουμε μόνο άνδρα σημαιοφόρο, στηρίζουμε την ισότητα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, φιλοξενήθηκ» στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio και μίλησε μεταξύ άλλων για την πρόκριση της Εθνικής μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επιλογή των σημαιοφόρων, αλλά και το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αναλυτικά, όσα ανέφερε ο Σπύρος Καπράλος:

Για την πρόκριση της Εθνικής Ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Το μπάσκετ, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, το αγαπάμε, το παρακολουθούμε και χαιρόμαστε για τις μεγάλες επιτυχίες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία απ’ το να έχουμε την ομάδα μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήμασταν εκεί, το ζήσαμε, το πανηγυρίσαμε και η χαρά μας είναι ακόμη μεγαλύτερη που θα έχουμε αυτήν την ομάδα, που πραγματικά ήταν ΟΜΑΔΑ και το έδειξε, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βεβαίως, βοήθησε να κάνουμε και κάτι σημαντικό. Να ξεπεράσουμε τις 100 συμμετοχές αθλητών σε αυτήν την Ολυμπιάδα στο Παρίσι».

Για το ότι η Εθνική προκρίθηκε με τον Βασίλη Σπανούλη στο «τιμόνι», που ήταν παίκτης στην τελευταία παρουσία της Εθνικής σε Ολυμπιακούς Αγώνες: «Είναι ο συνδετικός κρίκος αυτής της ομάδας. Εγώ συγκινήθηκα όταν τον άκουσα στα αποδυτήρια μετά την πρόκριση, πώς μίλησε στους παίκτες, πώς αντέδρασαν όλα τα παιδιά, πραγματικά αισθάνθηκα το μεγαλείο του αθλητισμού, που ήταν όλοι αγκαλιασμένοι, αγαπημένοι, τραγουδούσαν “Ελλάς ολέ ολέ” και καταλάβαιναν πόσο σημαντικό είναι η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για την ψηφοφορία των σημαιοφόρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την απόφαση που πήρε η ΕΟΕ να έχουμε δύο σημαιοφόρους, δύο ανθρώπους που είναι πολύ σημαντικοί για τον ελληνικό αθλητισμό, για τις αξίες τους και όλα όσα πρεσβεύουν. Δεν κρύβω ότι μετά από τόσα χρόνια στον αθλητισμό και την ΕΟΕ εξεπλάγην δυσάρεστα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιατί έγινε μια διαδικασία αντίθετη σε αυτά που πρεσβεύουμε. Έχουμε πετύχει σημαντική εξωστρέφεια στις αρχές του Ολυμπισμού και χθες υπήρξε μια προσπάθεια να οπισθοχωρήσουμε και να γίνουν βήματα πίσω, μακριά απ’ την κοινωνία και το δίκαιο. Υπήρξε επίμονη πρόταση να επιστρέψουμε σε έναν σημαιοφόρο, που να είναι άνδρας. Αυτό, μάλιστα, έγινε από ανθρώπους που έχουν σχέση με το Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα. Τελικά, μετά από δύο ψηφοφορίες υπερίσχυσε να έχουμε δύο σημαιοφόρους, όπως είχαμε και στους προηγούμενους, που θεωρώ αυτό είναι το πιο σωστό. Ευτυχώς στο τέλος λογικεύτηκαν όλοι και προχωρήσαμε σε αυτήν τη λύση.

Φανταστείτε η Ελλάδα, που μπαίνει πρώτη στο στάδιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να έμπαινε μόνο με έναν σημαιοφόρο, όταν οι περισσότερο Ολυμπιακές Επιτροπές θα παρουσιάσουν δύο. Τι μήνυμα θα δίναμε; Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή περνάει με όλους τους τρόπους το 50-50 και την ισότητα των φύλων. Έχουν όλες οι Ολυμπιακές Επιτροπές επιτροπή για την ισότητα των φύλων, μας χρηματοδοτούν για να γίνονται δράσεις τέτοιες. Έχουμε κάνει πολλά βήματα και για την ισότητα και για τη συμπερίληψη. Είμαι χαρούμενος που τελικά θα έχουμε τους δύο σημαιοφόρους μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».

Για τους αθλητές που δεν ήθελαν να είναι σημαιοφόροι: «Στον Μίλτο Τεντόγλου μιλήσαμε και βεβαίως σεβόμαστε την απόφασή του. Μας είπε ότι δε θα ήθελε να είναι σημαιοφόρος, γιατί θα ήθελε να επικεντρωθεί στη προσπάθειά του να πάρει το χρυσό μετάλλιο. Σεβαστό, γιατί πρώτα απ’ όλα είναι η προσπάθεια που κάνει ένας αθλητής για να φτάσει στο ανώτατο σημείο. Και η Κατερίνα Στεφανίδη, που κάναμε τις κρούσεις προηγουμένως, μας είπε ότι έχει θέματα με φυσιοθεραπείες, δεν ξέρει αν θα βρίσκεται καν στο Παρίσι και πρέπει να συνεχίσει τις θεραπείες στο πόδι της για να είσαι σε καλή κατάσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι σεβαστά όλα αυτά. Κι άλλοι είχαν την τιμή να κρατήσουν την σημαία σε άλλους αγώνες. Ίσως ήταν λάθος που δημοσιοποιήθηκαν πολλές από αυτές τις συζητήσεις, αλλά θα ήταν πολύ χειρότερο να ανακοινώναμε δύο σημαιοφόρους χθες και σήμερα να μας έλεγαν ότι δε μπορούσαν να βρίσκονται εκεί».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να δούμε αθλητές/αθλήτριες να γίνονται σημαιοφόροι για 2η φορά: «Ασφαλώς μπορεί η κάθε Ολυμπιακή Επιτροπή να βάλει τα δικά της κριτήρια επιλογής. Άλλες Ολυμπιακές Επιτροπές βάζουν τους αθλητές που έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες να ψηφίσουν ποιοι να είναι οι σημαιοφόροι. Εμείς δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, ίσως γιατί δεν έχουμε τόσο μεγάλες αποστολές έως τώρα. Ίσως να το δούμε στο μέλλον. Αλλά αυτά γίνονται με ένα βήμα τη φορά. Τώρα έχουμε δύο σημαιοφόρους, έχουμε μια πολύ μεγάλη και δυνατή αποστολή, διεκδικούμε διακρίσεις σε πάρα πολλά αθλήματα και αυτό δίνει δύναμη σε όλους τους αθλητές και όσους είμαστε στο πλευρό τους και τους ενισχύουμε».

Για το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο Παναθηναϊκό Στάδιο: «Είχα τη χαρά να “γευτώ” τη μαγεία του να γίνονται αγώνες μπάσκετ στο Καλλιμάρμαρο. Έζησα από κοντά, σαν μαθητής τότε, τις επιτυχίες της ΑΕΚ, αλλά και το εθνικό πρωτάθλημα, όπου γινόντουσαν τρεις αγώνες, ο ένας πίσω απ’ τον άλλον, τελικοί κυπέλλου και άλλοι αγώνες. Ήταν ένα μέρος που ο κόσμος πήγαινε και έβλεπε μπάσκετ. Χθες, με απόλυτη πλειοψηφία, δεχθήκαμε το αίτημα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός να παίξει ο Παναθηναϊκός το τουρνουά “Παύλος Γιαννακόπουλος”, αφού πρώτα παρθούν όλες οι σχετικές άδειες, να δεχθεί η ΚΑΕ να υπογράψει το συμβόλαιο μαζί μας τηρώντας όλα αυτά που πρέπει για το Καλλιμάρμαρο, δηλαδή να είμαστε σίγουροι ότι δε θα υποστεί φθορές, ζημιές, ότι θα καλυφθούν τα έξοδα, ότι δε θα σταματήσει η επιρροή των επισκεπτών που καθημερινά πηγαίνουν στο Στάδιο και είναι ίσως η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της ΕΟΕ και απ’ τη άλλη η ΕΟΚ να βάλει στο ταμείο της ορισμένα έσοδα, όπως γίνεται και με άλλα γεγονότα».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς