«Ποιος; Ποιος; Ποιος; Ο Γκάλης ο Θεός»! 

Τη δεκαετία του 80’ δεν υπήρχε Έλληνας που να μην το έχει φωνάξει. Ο άνθρωπος που έμαθε στους Έλληνες τι θα πει μπάσκετ, που έκανε τον κόσμο να μην βγαίνει από τα σπίτια του για να δει την ομάδα του Άρη να παίζει στο Κύπελλο Κόρατς, ο άνθρωπος που πήρε από το  χεράκι την Εθνική του 1987 και πήρε το πρώτο Ευρωπαϊκό σε Εθνικό επίπεδο, είπε το ξαφνικό τέλος μια μέρα σαν σήμερα, πριν από 23 χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν από το περίφημο περιστατικό στο κλειστό του Μετς και στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τους Αμπελόκηπους. Ο Κώστας Πολίτης, προπονητής τότε του Παναθηναϊκού αφήνει εκτός αρχικής πεντάδας τον «Gangster» και όταν του ζητάει να μπει στον αγωνιστικό χώρο εκείνος αρνείται και φεύγει από το γήπεδο. Τι και αν ο τότε ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού Παύλος Γιαννακόπουλος προσπαθεί να τον μεταπείσει, εκείνος δεν αλλάζει άποψη και ο Νικ αφήνει για πάντα τους αγωνιστικούς χώρους.

Η εποχή στον Άρη

Ο Νίκος Γκάλης πάτησε Ελλάδα το 1979. Μέχρι τότε έπαιζε σε κολέγια της Αμερικής ενώ είχε επιλεγεί και από τους Boston Celtics. Ο Άρης είχε κάνει το μεγάλο deal και τον είχε… κλέψει από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό οι οποίοι τον διεκδικούσαν. Από κείνη την μέρα και μετά η ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ πήρε άλλη μορφή. Στο παιχνίδι κόντρα στον Ιωνικό Νίκαιας, την σεζόν 1981-1982 ο Θρύλος του Ελληνικού μπάσκετ σημειώνει 62 πόντους, όμως δεν γίνεται ρεκόρ, γιατί ο αντίπαλος του και μετέπειτα συμπαίκτης του σε Άρη και Παναθηναϊκό, Παναγιώτης Γιαννάκης, έχει πετύχει 73. Για 13 χρόνια στους «κιτρινόμαυρους» ο Γκάλης θα γνωρίσει την αποθέωση. Κατακτά 8 πρωταθλήματα με τον Άρη και 5 κύπελλα.

Κεφάλαιο Εθνική

Μέσα σε αυτά τα δεκατρία χρόνια έρχονται και τα έπη με την Εθνική. Το καλοκαίρι του 1987, γινόμαστε πια πρωταθλητές Ευρώπης, με τον Γκάλη να γίνεται πια ένας μύθος για όλους τους Έλληνες. Πολλοί ήταν οι κακεντρεχείς που έτρεξαν να αμφισβητήσουν την επιτυχία των παικτών του Πολίτη, όμως το 1989 στην Γιουγκοσλαβία έρχεται η καταξίωση, καθώς η Ελλάδα κατακτά την δεύτερη θέση.

Η εποχή στον Παναθηναϊκό

Το 1992 ο Παύλος Γιαννακόπουλος θέλει να αναμορφώσει τον Παναθηναϊκό και για τον λόγο αυτό τινάζει την «μπάνκα» και τον ντύνει στα «πράσινα». Δύο πρωταθλήματα Ελλάδος μπαίνουν στο παλμαρέ του. Το μόνο που του λείπει είναι μία Ευρωλίγκα, όμως λίγους μήνες πριν έρθει, λέει το μεγάλο αντίο.

Πέρσι ο «Gangster» μπήκε στο «Hall of Fame», αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό πως είναι ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών.

Ο Γκάλης ήταν, είναι και θα παραμείνει για όλους εμάς ένα Θρύλος, που δεν θα καταφέρει εύκολα να τον ξεπεράσει κανείς άλλος…