34.1 C
Athens

Ολυμπιακός: Το ελκυστικό πακέτο του Τζέλβε, η win-win μεταγραφή και μια μικρή αποκάλυψη για την αξία του ερυθρόλευκου brand name

Ο Ανδρέας Καταχανάς παρουσιάζει το παρασκήνιο της απρόσμενης μεταγραφής του Τζέλβε στον Ολυμπιακό, εξηγεί πώς ο Ιρανός θα συνεισφέρει και κλείνει με μια αποκάλυψη για τον παγκόσμιο σταρ που προτάθηκε από το... πουθενά στους Ερυθρόλευκους

Η μεταγραφή του Τζέλβε στον Ολυμπιακό δεν αποτέλεσε έκπληξη μόνο για τους Έλληνες φιλάθλους αλλά και για τους συμπατριώτες του Ιρανού που στα Μέσα της χώρας έκαναν λόγο για κάτι «απρόσμενο».

Ο 23χρονος κεντρικός με ύψος δύο μέτρα και οχτώ εκατοστά βγήκε για πρώτη φορά από την πατρίδα του το περασμένο καλοκαίρι όταν υπέγραψε στη Φενέρμπαχτσε, με την οποία πανηγύρισε μια τεράστια έκπληξη: όχι γιατί έφτασε στους «4» του CEV Cup – είναι σπουδαία επιτυχία αλλά όχι κάτι πρωτοφανές για το μέγεθος και τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου – αλλά γιατί ξεκινώντας ως το απόλυτο αουτσάιντερ, κατάφερε να τερματίσει 2η αποκλείοντας την πάμπλουτη Ζιράτ για να πάρει εκείνη το εισιτήριο του CEV Champions League, με τη Χάλκμπανκ να κατακτά το πρωτάθλημα.

Οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν από νωρίς μια διάθεση να κάνουν ένα άνοιγμα στην αγορά του Ιράν: Θυμίζουμε πως πριν συμφωνήσουν με τον Πέριν, στο κάδρο είχε πέσει το όνομα του Σαλέχι που σίγουρα δεν έκανε το γκελ του Καναδού αλλά έχει προοπτική να ξεχωρίσει τα επόμενα χρόνια. Ο Ολυμπιακός προτίμησε την εμπειρία για μια νευραλγική θέση που στο σύγχρονο βόλεϊ οφείλεις να πάρεις το μικρότερο δυνατό ρίσκο, αν έχεις υψηλές βλέψεις.

Εκεί όμως που τον… έπαιρνε να ρισκάρει ήταν στη θέση του Γκουσταβάο. Με δεδομένο πως ο πολύπειρος Βραζιλιάνος κεντρικός αποχώρησε, ο Ολυμπιακός είχε τον χρόνο να κινηθεί (στη συγκεκριμένη θέση οι επιλογές είναι πάντα περισσότερες) και να ζυγίσει όλα τα δεδομένα, να εξετάσει παίκτες ταλαντούχους που θα δουλέψουν με τον Αντρέα Γκαρντίνι (άλλωστε ο Ιταλός έδειξε και στη Σκρα πως μπορεί να εξελίξει αθλητές) και να ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας.

Το δύσκολο κομμάτι είναι να πείσεις έναν παίκτη που είναι σε αγωνιστική άνοδο να επιλέξει μια ομάδα που δεν θα έχει θέση βασικού, θα δει αρκετά ματς στην Ελλάδα από την εξέδρα και στην Ευρώπη θα έχει περισσότερες πιθανότητες να αγωνιστεί (ειδικά αν ο Ολυμπιακός βρεθεί ξανά στους ομίλους του CEV Champions League).

Ο Τζέλβε έπεσε στο τραπέζι και εκεί οι Ερυθρόλευκοι τράβηξαν το «λαχείο»: Εδώ που τα λέμε βέβαια δεν είναι τόσο… λαχείο.

Βασικός με τη Φενέρμπαχτσε σε όλη την περυσινή διαδρομή της σε Τουρκία και CEV Cup, βασικός και στην εθνική ομάδα της χώρας του που βρίσκεται σε μια διαδικασία αναδόμησης και έχει κάνει και αρκετά λάθη (αλλαγές προπονητών και… βιασύνη να επιστρέψει στο τοπ επίπεδο που βρέθηκε στην Ολυμπιάδα του 2016 όταν έκανε την έκπληξη και κατέλαβε την 5η θέση με τον Ραούλ Λοσάνο στον πάγκο της), με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να είναι ξανά η κορυφαία ασιατική εθνική ομάδα.

O Ολυμπιακός πήρε τις απαραίτητες συστάσεις όσον αφορά στον χαρακτήρα του – μιας και οι Ιρανοί δεν είναι οι πιο εύκολοι αθλητές σε επίπεδο διαχείρισης – το work ethic, τους χαμηλούς τόνους που κρατά και το πείσμα του να εξελιχθεί.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: Πώς γίνεται να μην πάει κάπου να παίξει βασικός; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τζέλβε είχε θετική εικόνα για τον σύλλογο (πρώτη γεύση παρακολουθώντας το κατάμεστο ΣΕΦ στον τελικό του Challenge Cup) από την περυσινή νίκη επί της Ζάκσα αλλά και από τα όσα και εκείνος άκουσε συνομιλώντας με άλλους αθλητές.

Ο Ιρανός φάνηκε ενθουσιασμένος από την προοπτική να δουλέψει με ξένους κορυφαίου επιπέδου και τοπ προπονητή και αποφάσισε να το δοκιμάσει αφήνοντας στην άκρη άλλες προσφορές (μικρομεσαίες Πολωνίας από άλλες στην Τουρκία).

Προφανώς αυτό δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις ήταν εύκολες αν και ο Ολυμπιακός συμφώνησε μαζί του με αρκετά χαμηλότερο ποσό από αυτό που θα φανταζόταν κανείς ή από αυτά που έπαιρνε στην Τουρκία. Κέρδος πέρα όλων των άλλων είναι το άνοιγμα μιας νέας αγοράς με παίκτες που έχουν πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική.

Συνοπτικά, ο ανιψιός του Μπεχνάμ Τζέλβε (θρυλικού αρχηγού της εθνικής Ιράν που έφυγε από τη ζωή στα 60 του τον περασμένο Ιανουάριο μετά από μάχη με τον καρκίνο) έρχεται στον Ολυμπιακό γνωρίζοντας ακριβώς τον ρόλο του. Ουδείς μπορεί βέβαια να προδικάσει τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της σεζόν, πώς θα προσαρμοστεί ο ίδιος ή τι θα δείξει στις ευκαιρίες που θα πάρει. Σίγουρα όμως δεν έρχεται με την… κρυάδα της πρώτης σεζόν στην Ευρώπη και κουβαλάει και κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες ατομικές διακρίσεις στην παρουσία του στο Ιράν.

Είναι αθλητικός, εκρηκτικός και γρήγορος με άμεση, εκπληκτική εκτέλεση στην πάσα μετά από καλή υποδοχή αλλά και σημαντική συνεισφορά στο μπλοκ. Υπενθυμίζουμε πως στο πρωτάθλημα Τουρκίας μέτρησε 52 μπλοκ (0,55 ανά σετ και 12ος στα συνολικά στη λίγκα) και είναι καλύτερος όταν μένει στο «3» και περιμένει τον αντίπαλο επιθετικό.

Δεν έχει σερβίς που τρομάζει (δεν παίρνει εύκολα άσο αλλά κάνει λίγα λάθη) αλλά περισσότερο μπορεί να μπερδέψει τον αντίπαλο και υπάρχουν αρκετά σημεία του αγώνα που παρουσιάζει κάποια κενά στην απόδοσή του είτε λόγω έλλειψης συγκέντρωσης είτε γιατί μπορεί να μείνει ανενεργός στην επίθεση.

Όλα αυτά είναι πράγματα που θα τα δει ο Αντρέα Γκαρντίνι, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει ένα ελκυστικό πακέτο στο πρόσωπο του Τζέλβε που ταυτόχρονα του ανοίγει την προοπτική να τον κρατήσει για τη μεθεπόμενη σεζόν αν φυσικά επιβεβαιώσει τα παραπάνω, βελτιωθεί και δείξει πως είναι παίκτης που μπορεί να αποκτήσει σταθερότητα σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

ΥΓ. Οι προτάσεις που έφτασαν στα χέρια του Αντρέα Γκαρντίνι με το που έγινε γνωστή η συμφωνία του με τον Ολυμπιακό δεν ήταν λίγες. Μια, ωστόσο, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Με απολύτως διασταυρωμένη την πληροφορία πλέον, μπορούμε να σας αποκαλύψουμε πως ο μάνατζερ του Έρβιν Ενγκαπέ πρότεινε στον Ιταλό τεχνικό τον Γάλλο παγκόσμιο σούπερ σταρ.

Μπορεί τα οικονομικά δεδομένα μιας τέτοιας μεταγραφής να είναι απλησίαστα, όχι μόνο για τους Ερυθρόλευκους αλλά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών συλλόγων, εντούτοις αυτό το γεγονός καταδεικνύει το πόσο «μετράει» διεθνώς το brand name του Ολυμπιακού…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Euro 2024 Live: Γαλλία – Βέλγιο

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τη live περιγραφή του αγώνα Γαλλία - Βέλγιο για τη φάση των «16» του Euro 2024

Σούπερ δίδυμο τερματοφυλάκων: Τζωρτζάτος τριετίας στον Ολυμπιακό μαζί με τον Ζερδεβά

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Παναγιώτη Τζωρτζάτου και μαζί με τον Μάνο Ζερδεβά θα συνθέσουν το δίδυμο τερματοφυλάκων στους Ερυθρόλευκους όπως και στην εθνική ομάδα πόλο

Επίσημο: Παίκτης της Μπενφίκα ο Παυλίδης ως το 2029

Η Μπενφίκα ανακοίνωσε τον Βαγγέλη Παυλίδη από την Άλκμααρ με συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας και αστρονομική ρήτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ