17.7 C
Athens

Έρβιν Ενγκαπέ, ο λαμπερός σταρ που βγήκε από το σκοτεινό τούνελ

Ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για τα κατορθώματα του κορυφαίου Έρβιν Ενγκαπέ που φρόντισε να επιβεβαιώσει πως δεν έχει αντίπαλο όταν αποφασίσει να γυρίσει τον διακόπτη και να επικεντρωθεί στο αγωνιστικό κομμάτι

Στα ομαδικά αθλήματα έχει πέσει ουκ ολίγες φορές στο τραπέζι για κάποιον αθλητή η φράση: «Ναι, είναι ξεχωριστός, αλλά όχι κορυφαίος. Δεν έχει πετύχει κάτι με την εθνική του ομάδα». Επιχειρήματα έχουν και οι δύο πλευρές που διαφωνούν πάνω σε αυτό, πολλές φορές όμως ξεχνάμε πως μιλάμε για ομαδικό άθλημα, άρα οι συμπαίκτες παίζουν ρόλο στο αν θα καταφέρεις να φτάσεις στην κορυφή του βάθρου.

Τέτοια συζήτηση ευτυχώς δεν τέθηκε ποτέ για τον Έρβιν Ενγκαπέ. Ο Γάλλος σταρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την εθνική ομάδα βόλεϊ της πατρίδας του. Ιστορική στιγμή για τη χώρα του που σε Ολυμπιάδα πανηγύρισε (επιτέλους) ένα μετάλλιο και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο.

Προκρίθηκε ως 4η από δύσκολο όμιλο κι έπεσε πάνω στο φαβορί Πολωνία που μπόρεσε να αποκλείσει με ασύλληπτη εμφάνιση, πέταξε εκτός την πιο clutch ομάδα του τουρνουά, Αργεντινή και στον τελικό με ανωτερότητα υπέταξε τους απέθαντους Ρώσους.

 

Όλες οι μεγάλες προκρίσεις και ασφαλώς το χρυσό είχαν τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον Έρβιν Ενγκαπέ: Τον άνθρωπο που έχει απασχολήσει περισσότερο από κάθε άλλον στο βόλεϊ τόσο με τα αγωνιστικά, όσο και με τα εξωαγωνιστικά του κατορθώματα. Αυτά που έχει πετύχει πάντως στο τάραφλεξ τόσο σε τίτλους, όσο και σε στατιστικά αρκούν για να τον τοποθετήσουν στην κουβέντα για το αν είναι εκείνος ο κορυφαίος ή ο Λεόν που πλέον παίζει στην εθνική Πολωνίας.

Ένας πολύ στενός φίλος του από το σχολείο, πνίγηκε σε νεαρή ηλικία και ο Ενγκαπέ ξεκίνησε να αποτυπώνει τη θλίψη του στο χαρτί. Γέμισε σημειωματάρια με στίχους και σε συνδυασμό με την αγάπη του για τη ραπ ξεκίνησε να ασχολείται χομπίστικα με το τραγούδι.

Η μητέρα του ακόμα δεν έχει… αγαπήσει τη συγκεκριμένη πτυχή στη ζωή του γιου της, αλλά τον στηρίζει γιατί ξέρει πως είναι το πάθος του. Δεν είναι ο σταρ που αρκείται στο βόλεϊ, θέλει να βρίσκεται πάντα στην κουβέντα είτε για τους σωστούς είτε για τους λανθασμένους λόγους.

Έχει τσακωθεί με προπονητές. Έχει προκαλέσει τροχαίο. Έχει πλακωθεί με ελεγκτή τρένου. Έχει αποχωρήσει από το Καζάν εν μέσω προπονήσεων χωρίς άδεια. Έχει τσακωθεί σε μπαρ. Έχει παρενοχλήσει γυναίκα στη Βραζιλία πιάνοντας τα πόδια της ενώ βρισκόταν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τη Ζενίτ Καζάν για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Οδηγήθηκε στη φυλακή για ένα βράδυ, έμεινε με άλλα 12 άτομα σε ένα κελί και την επόμενη μέρα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Σταδιακά ξεκίνησε να συνειδητοποιεί πως πρέπει να ξεκινήσει να σοβαρεύει. Μεγαλώνει πια κι έχει δύο γιους και πρέπει να τους αναθρέψει σωστά. Δεν πρέπει άλλο να κάνει τη μητέρα του να νιώθει άσχημα για τη συμπεριφορά του.

«Σταδιακά συνειδητοποίησα ότι η μητέρα μου θα υπέφερε μόλις θα διάβαζε στην εφημερίδα τις βλακείες που έχω κάνει και θα σκέφτεται ότι είμαι ένας αμόρφωτος και βρώμικος. Την έχω πληγώσει πολύ, αλλά μεγαλώνοντας κι όταν κάνεις κι εσύ παιδιά, καταλαβαίνεις ορισμένα πράγματα. Χάρη σε εκείνη είμαι εδώ», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Γάλλος.

Ο συμπατριώτης του – και θρύλος στο βόλεϊ – Ιμπέρ Ενό είχε προβλέψει πως ο Ενγκαπέ θα φτάσει πολύ ψηλά: «Έχει έναν τρομερό συνδυασμό τεχνικής και πάθους». Δεν χρειάστηκε να τον δει να κατακτά το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να επιβεβαιωθεί.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝ

Το 2018 ο Ενγκαπέ αποφασίζει να αφήσει την αγαπημένη του Μόντενα (έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα, κύπελλο και Super Cup) για να μετακομίσει στο Ταταρστάν για λογαριασμό της Ζενίτ Καζάν. Ασήκωτο το βάρος: Εκεί θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον Λεόν που έγραψε τη δική του ιστορία, τον παίκτη που ουσιαστικά αποτελεί τον άτυπο ανταγωνιστή του.

Τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα τα περίμενε. Δεν καταφέρνει να φτάσει σε μια τεράστια διάκριση με τη ρώσικη ομάδα, η οποία παρεμπιπτόντως έχει σαρώσει τα πάντα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη αλλά και στο δεύτερο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα παγκοσμίως.

Η διοίκηση του συλλόγου προχωρά σε λάθη στον σχεδιασμό της με τους προπονητές, ωστόσο χάρη στην ποιότητα της φτάνει το 2019 στον τελικό του Champions League, τον οποίο και δεν καταφέρνει να κερδίσει.

Η πραγματική ατυχία όμως έρχεται σχεδόν μετά από έναν χρόνο. Οι Αρχές στο Καζάν ανακοινώνουν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην πόλη, το οποίο αφορά σε Γάλλο. Μαντέψτε ποιος είναι αυτός.

Ο Ενγκαπέ έχει γυρίσει από τη μικρή άδεια που είχε πάρει και το περνάει βαριά. Για την ακρίβεια, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και παίρνει εξιτήριο μετά από σχεδόν μια εβδομάδα. Προφανώς και του πήρε πολλούς, πάρα πολλούς μήνες για να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό αγωνιστικά.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑ

Δεν του ταιριάζει η Ρωσία του Γάλλου. Το κατάλαβε στην Κεμέροβο όταν είχε ένα σύντομο πέρασμα το 2013. Δεν του ταιριάζει ούτε η Ζενίτ Καζάν. Πριν ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του το καλοκαίρι με την εθνική ομάδα, ανακοινώνεται από τη Μόντενα, την ομάδα με την οποία συνδέθηκε όσο καμιά άλλη.

Για εκείνον υπήρχε πάντα μια μεγάλη αγκαλιά στην πόλη του ιταλικού βορρά. Επιστρέφει για να οδηγήσει την ομάδα του Αντρέα Τζιάνι στην κορυφή και να μεγαλώσει κι άλλο την τροπαιοθήκη του, μα πάνω από όλα να βρει την ψυχική του ηρεμία.

 

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΗΡΘΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ

Ένα από τα όνειρα του έγινε πραγματικότητα στο Τόκιο. Ο Ενγκαπέ έφτασε στην κορυφή με τη Γαλλία που κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο. Ο 30χρονος αναδείχθηκε MVP με επιδόσεις που προκαλούν ίλιγγο. Και προφανώς δεν εστιάζουμε μόνο στους 26 πόντους που πέτυχε σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων…

Ο σπουδαίος ακραίος ήταν ο καλύτερος επιθετικός του τουρνουά με 124 πόντους (15.5 μέσο όρο ανά ματς) και ποσοστό αποτελεσματικότητας 51%!

Δεύτερος σκόρερ με 136 πόντους σε σύνολο (6 μπλοκ και 6 άσους) μόλις δύο πίσω από τον διαγώνιο της Αργεντινής Μπρούνο Λίμα. Εκπληκτικό ποσοστό υποδοχής στο 55%: Ένας παίκτης που κάνει τα πάντα, ένας πρωταθλητής που σου εξασφαλίζει όλους τους κρίσιμους πόντους με κάθε τρόπο και παράλληλα είναι μαχητής στην υποδοχή και ασφαλώς στην άμυνα.

Όταν ο Λοράν Τιλί εμπιστεύτηκε τον Κλεβενό οχύρωσε καλύτερα την πίσω ζώνη και βοήθησε τον Ενγκαπέ να απελευθερωθεί στην επίθεση. Ήταν τόσο διψασμένος για την επιτυχία που ταυτόχρονα δεν άφηνε μπάλα να πέσει κάτω κι έτρεχε να σώσει κάθε πόντο με αδιανόητες άμυνες.

Η απονομή έχει τελειώσει και το πρώτο πράγμα που κάνει από τα αποδυτήρια είναι να προσθέσει στο bio του στα social media πως κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με τη Γαλλία. Τη χώρα που έχει επικρίνει δημόσια για το γεγονός πως δεν στηρίζει τους γηγενείς παίκτες όπως κάνουν οι Ιταλοί και οι Ρώσοι, με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα να υπολείπεται σε ποιότητα συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Ποιος ξέρει; Ίσως αυτή η επιτυχία αποτελέσει το έναυσμα να αλλάξουν πράγματα στο βόλεϊ της χώρας. Ο Ενγκαπέ πάντως αυτό που ήθελε το πέτυχε και μάλιστα εμφατικά…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Σίνα όπως Τζολάκης: Έτσι ήρθε η θρυλική πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του UEFA Youth League (vid)

Ο Άγγελος Σίνα ακολούθησε τον δρόμο που... χάραξε πριν μερικές ώρες ο Κωνσταντίνος Τζολάκης και στα πέναλτι χάρισε στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού τη μυθική πρόκριση στον τελικό του UEFA Youth League

«Και ο Ολυμπιακός χώρια»: Ακριβώς όπως το είχαν γράψει οι ορκισμένοι εχθροί του

Ο Mythbuster γράφει για τη μεγάλη δικαίωση των εχθρών του Ολυμπιακού και εξηγεί για ποιον λόγο ο μεγαλύτερος και λαοφιλέστερος ελληνικός σύλλογος θα είναι πάντα «χώρια» από τους υπόλοιπους

Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης έζησε στην Πόλη μια βραδιά βγαλμένη από τα πιο όμορφα ποδοσφαιρικά παραμύθια

Ο 21χρονος τερματοφύλακας ήταν ο μεγάλος ήρωας του Ολυμπιακού στον δρόμο προς την ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League πιάνοντας τρία πέναλτι, σε μία βραδιά που θα τη θυμάται για πάντα ως την απαρχή ενός υπέροχου ερυθρόλευκου παραμυθιού