31.4 C
Athens

Εκατόμβη νεκρών στην Ινδονησία μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι (pics, video)

Στους 384 οι νεκροί μετά την αρχική εκτίμηση που ήταν 48 • Το μοιραίο λάθος με την άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι

Σε 384 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την πόλη Παλού στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης των καταστροφών.

Ο αριθμός αυξήθηκε δραματικά μέσα σε λίγες ώρες καθώς νωρίς το πρωί του Σαββάτου γιατρός του νοσοκομείου έκανε λόγο στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV για 48 νεκρούς.

Το τσουνάμι ύψους έως και δύο μέτρων σάρωσε την πόλη Παλού, αφότου το τουριστικό θέρετρο επλήγη από ισχυρό σεισμό 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκτιμάται ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι αρχές που αρχικά είχαν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, στη συνέχεια προχώρησαν σε άρση της προειδοποίησης κι αυτό ώθησε πολλούς να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες με συνέπεια να βρουν τραγικό θάνατο.

Ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δείχνουν τα νερά της θάλασσας να σκεπάζουν τα σπίτια κατά μήκος της ακτογραμμής, σκορπίζοντας εμπορευματοκιβώτια και πλημμυρίζοντας ένα τέμενος στην πόλη.

«Σοροί θυμάτων βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, επειδή άνθρωποι χτυπήθηκαν από συντρίμμια κτιρίων που είχαν καταρρεύσει ή παρασύρθηκαν από τα νερά του τσουνάμι… Συνεχίζουμε να συλλέγουμε στοιχεία», δήλωσε σήμερα ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ανακούφισης Εθνικών Καταστροφών.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλά πτώματα έχουν βρεθεί κατά μήκος της ακτής της Παλού.

Παράλληλα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στις ακτές του νησιού έχουν ξεβραστεί πολλά πτώματα.

Ο γιατρός Κομάνγκ Αμπί Σουτζέντρα δήλωσε στο Metro TV ότι 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι ακόμη 12 τραυματίες χρειάζονται ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση.

Η περιοχή επλήγη την Παρασκευή από έναν σεισμό μικρότερου μεγάλου, ο οποίος κατέστρεψε σπίτια, προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 στην πόλη Ντονγκάλα, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ανέφεραν οι αρχές.

Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν διακοπές ρεύματος που έκοψε τις επικοινωνίες στην πόλη.

Το Σάββατο οι αρχές εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να συντονίσουν τις σωστικές προσπάθειες χωρίς ρεύμα και επικοινωνίες καθώς η περιοχή σειόταν από μετασεισμούς.

Το 2004, μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε ανοικτά του νησιού Σουμάτρα προκάλεσε τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 226.000 άνθρωποι σε 13 χώρες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 120.000 στην Ινδονησία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς