25.9 C
Athens

Σκωτία – Ελβετία 1-1: Αγκάλιασαν την πρόκριση οι Ελβετοί σε σκληρή μονομαχία στην Κολωνία

Η Ελβετία βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ αλλά με τον Σακίρι να σκοράρει για 6η μεγάλη διοργάνωση στην καριέρα του, πήρε τον βαθμό που ουσιαστικά τη στέλνει στους «16» του Euro 2024

Στην πρώτη τους συνάντηση σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 28 χρόνια, Σκωτία και Ελβετία έμειναν στο 1-1 στην Κολωνία και απόλυτα κερδισμένη βγήκε η… Γερμανία που και μαθηματικά έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίνεται στη φάση των «16» του Euro 2024.

 

Η Ελβετία έφτασε τους τέσσερις βαθμούς και πολύ δύσκολα θα χάσει την πρόκριση είτε ως δεύτερη είτε ως τρίτη, με τη Σκωτία να παίρνει βαθμό ελπίδας ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής όπου θα παίξει με την ουραγό Ουγγαρία (η οποία δεν έχει βαθμό αλλά παραμένει ζωντανή στον 1ο όμιλο έστω για την 3η θέση, κάτι που μοιάζει δύσκολο).

Η Σκωτία προηγήθηκε στο 13ο λεπτό όταν σε γρήγορη αντεπίθεση ο Ρόμπερτον έκανε την κούρσα και άνοιξε την μπάλα αριστερά στον Τίρνι. Ο αμυντικός της Άρσεναλ γύρισε στον ΜακΤόμινεϊ που έπιασε το σουτ με τη μία, η μπάλα κόντραρε στον Σερ άλλαξε πορεία και αιφνιδίασε τον Ζόμερ για το 1-0.

 

Η απάντηση της Ελβετίας ήρθε με ένα ξερό, μονοκόμματο, φανταστικό σουτ του Σακίρι που βρήκε όσο χώρο χρειάστηκε για να πιάσει τρομερή εκτέλεση και να κάνει το 1-1 στο 26′. Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός βρήκε μάλιστα δίχτυα σε έκτη διαδοχική μεγάλη διοργάνωση όπου συμμετέχει!

 

Μετά το 1-1, οι Ελβετοί πάτησαν καλύτερα στο γήπεδο. Με κύριο εκφραστή των επιθέσεων τον Εντόι, η ομάδα του Μουράτ Γιακίν άγγιξε το 1-2 στο 34′ αλλά ο Γκαν εντυπωσιακά απομάκρυνε σε κόρνερ το σουτ του επιθετικού των τυπικά φιλοξενούμενων.

Προϊόντος του χρόνου, ο ρυθμός έπεσε και οι μονομαχίες έγιναν σκληρότερες στη μεσαία γραμμή με την Ελβετία να προσπαθεί με τα σουτ του Βάργκας να μη δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία στον Γκαν.

Η Σκωτία άγγιξε στο 67′ το γκολ αλλά η κεφαλιά του Χάνλεϊ σε εκτέλεση φάουλ του Ρόμπερτσον κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι. Η τελευταία μεγάλη φάση ανήκε στην Ελβετία όταν σε αντίστοιχη εκτέλεση φάουλ ο Αμντουνί έστειλε την κεφαλιά άουτ.

ΣΚΩΤΙΑ (Στιβ Κλαρκ): Γκαν, Ράλστον, Ρόμπερτσον, ΜακΤόμινεϊ, Χάνλεϊ, Τίρνι (61′ ΜακΚένα), Μαγκίν (90′ Κρίστι), ΜακΓρέγκορ, Άνταμς (90′ Σάνκλαντ), Χέντρι, Γκίλμουρ (79′ ΜακΛιν)

ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Σερ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Σακίρι (60′ Εμπολό), Βίντμερ (86′ Στεργίου), Τζάκα, Φρόιλερ (75′ Σιέρο), Έμπισερ, Βάργκας (75′ Ρίντερ), Εντόι (86′ Αμντουνί)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ / 1ος ΟΜΙΛΟΣ EURO 2024

Γερμανία – Ουγγαρία 2-0 (22′ Μουσιάλα, 67′ Γκουντογκάν)

Σκωτία – Ελβετία 1-1 (13′ ΜακΤόμινεϊ / 26′ Σακίρι)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Γερμανία 6 (7-1)
  2. Ελβετία 4 (4-2)
  3. Σκωτία 1 (2-6)
  4. Ουγγαρία 0 (1-5)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς