32.7 C
Athens

GP Μονακό: Θρίαμβος Λεκλέρ στο Πριγκιπάτο και πρώτη νίκη στο 2024

Έγραψε ιστορία ο Σαρλ Λεκλέρ! Ο οδηγός της Ferrari έκανε τον τέλειο αγώνα και πανηγύρισε την πρώτη του νίκη τη φετινή χρονιά και πρώτη μετά από δύο χρόνια, μειώνοντας τη διαφορά από τον πρώτο της βαθμολογίας Μαξ Φερστάπεν στους 31 βαθμούς.

Το ιστορικό γεγονός φυσικά και δεν είναι αυτό. Ο Λεκλέρ έγινε ο πρώτος Μονεγάσκος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 που κερδίζει Γκραν Πρι του Μονακό. Τουλάχιστον από τότε που οι αγώνες πήραν την επίσημη ονομασία της Formula 1, δηλαδή από το 1950 και μετά. Για να βρούμε την προηγούμενη νίκη Μονεγάσκου στο Μονακό και χωρίς να υπάρχει η ονομασία Formula 1, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1931 και τον Λουί Χιρόν.


Στο σημερινό Γκραν Πρι ο Λεκλέρ κράτησε τους πάντες πίσω του, με τον Πιάστρι να τερματίζει δεύτερος και τον Σάινθ να έρχεται τρίτος. Ο Ισπανός οδηγός μπορεί να θεωρηθεί από τους τυχερούς της σημερινής ημέρας κι αυτό γιατί στην πρώτη στροφή είχε επαφή με τον Πιάστρι που του δημιούργησε κλατάρισμα.

Γιατί δεν βρέθηκε στην τελευταία θέση; Γιατί λίγο πριν… παρκάρει στην άκρη το μονοθέσιο του, έγινε μια τρομερή σύγκρουση ανάμεσα σε Χούλκενμπεργκ, Μάγκνουσεν και Πέρες.

Το σφοδρό αυτό ατύχημα έφερε την κόκκινη σημαία και ο Σάινθ κράτησε τη θέση που είχε την ώρα του ατυχήματος πριν κάνει στην άκρη το μονοθέσιο του. Κάπως έτσι στη δεύτερη εκκίνηση του αγώνα ξεκίνησε από την 3η θέση και την κράτησε μέχρι το τέλος.

Το σφοδρό ατύχημα του πρώτου γύρου

Οι πρώτοι τέσσερις, Λεκλέρ, Πιάστρι, Σάινθ και Νόρις πήγαιναν για πολλούς γύρους τρενάκι και ήταν σε άλλον αγώνα από τους υπόλοιπους οδηγούς. Αξίζει να σημειωθεί πως το ατύχημα του πρώτου γύρου τους έδωσε τη δυνατότητα να αλλάξουν από μεσαία σε σκληρή γόμα πριν την επανέναρξη του αγώνα και να τον ολοκληρώσουν χωρίς να μπουν στα πιτ.

Από εκεί και πέρα δεν υπήρχαν ιδιαίτερες συγκινήσεις, με τους Ράσελ, Φερστάπεν και Χάμιλτον να ακολουθούν από τις θέσεις που ξεκίνησαν. Τη δεκάδα έκλεισαν οι Τσουνόντα, Άλμπον και Γκασλί.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς