28 C
Athens

Στο «μάτι» του μεσογειακού κυκλώνα η Ελλάδα! – Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Ανεμοι σε επίπεδο θύελλας, έντασης 12 μποφόρ • Θα πλήξει το Νότιο Ιόνιο, μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης • Συναγερμός και στην Αττική • Tι να περιμένουμε, τι θα πρέπει να προσέξουμε

Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ και το Αστεροσκοπείο προειδοποιεί για την άφιξη του μεσογειακού κυκλώνα.

Η πιθανότητα σχηματισμού του Μεσογειακού Κυκλώνα είναι πλέον πολύ μεγάλη με βάση τα σημερινά στοιχεία και θα επηρεάσει τη χώρα μας από αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το meteo.

Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα για σήμερα Πέμπτη προβλέπονται:

Α. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7-9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο, αλλά στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η ένταση τους (9-10 μποφόρ).

Β. Από τις απογευματινές ώρες οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Την Παρασκευή

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο , την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Β. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

Το Σάββατο

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κύρια χαρακτηριστικά:

Α. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Β. Τη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

Την Κυριακή

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα.

Β. Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.

H αναμενόμενη πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα σε εικόνες:

Εξαιρετικά έντονα τα φαινόμενα ανεξάρτητα από τη διαδρομή του κυκλώνα

Αξίζει να τονιστεί πως, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι τελικά η διαδρομή του μεσογειακού κυκλώνα, είναι δεδομένο πια πως τα φαινόμενα που θα προκαλέσει στις περιοχές απ’ όπου τελικώς θα περάσει, θα είναι εξαιρετικά έντονα.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να ληφθούν από τους κατοίκους των περιοχών όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Severe Weather, μοντέλο πρόγνωσης καιρού καταγράφει δεδομένα εξαιρετικά ανησυχητικά που καλό είναι να μην επιβεβαιωθεί, καθώς εμφανίζει το βαρομετρικό χαμηλό με πίεση στα 969 mbar, κάτι που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επικίνδυνο για τη νότιο Μεσόγειο, ενώ δίνει διαστάσεις… τυφώνα στην ταχύτητα των ανέμων στο «μάτι» του κυκλώνα «Ζορμπά», όπως τον έχουν ονομάσει οι ξένοι, φτάνοντάς τη στα 213 χιλιόμετρα την ώρα και εκείνη των απλών ανέμων στα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, η μέση ταχύτητα των ριπών ανέμου του «Ξενοφώντα» κινείται στα 85-90 χιλιόμετρα την ώρα…

Σημειώνει, ωστόσο, πως το ARPEGE είναι το πιο «επιθετικό» μοντέλο πρόγνωσης και πιθανότατα να υπερεκτιμά τη δυναμική του κυκλώνα, καθώς άλλα προγνωστικά μοντέλα δεν εκτιμούν πως θα έχει αυτή τη σφοδρότητα.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει τον κίνδυνο να πέσουν σε περιοχές που θα περάσει ο κυκλώνας υψηλότατες ποσότητες νερού σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκαλέσουν οι καταιγίδες αυτές πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω ραγδαιότητας.

Δείτε στο βίντεο ένα από τα σενάρια για την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα ανοικτά της Πελοποννήσου και της Αττικής.

Τι είναι οι μεσογειακοί κυκλώνες και πώς δημιουργούνται

Οι μεσογειακοί κυκλώνες, διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές το χρόνο. Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές.

Όμως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, επειδή η Μεσόγειος δεν έχει μεγάλη έκταση ούτε πολύ ζεστά νερά, ο μεσογειακός κυκλώνας δεν αποκτά την ένταση ενός τροπικού κυκλώνα. Είναι έτσι αμφίβολο αν όντως το εν λόγω φαινόμενο στη Μεσόγειο πρέπει να θεωρηθεί κανονικός κυκλώνας.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες (με ή χωρίς εισαγωγικά) είναι πιθανότερο να σχηματισθούν το φθινόπωρο ή το χειμώνα πάνω από σχετικά θερμά ύδατα, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα από πάνω τους, ενώ οι τροπικοί κυκλώνες είναι πιο συνηθισμένοι κατά τους μήνες του καλοκαιριού. Ενώ στον Ατλαντικό ή στον Ειρηνικό Ωκεανό οι κυκλώνες προϋποθέτουν θερμοκρασίες θάλασσας περίπου 27 βαθμών Κελσίου, στη Μεσόγειο μπορούν να σχηματισθούν κυκλώνες ακόμη και με νερά με θερμοκρασία μόνο 14 βαθμών Κελσίου.

Οι Medicanes έχουν ένα ψυχρό πυρήνα και κινούνται πάντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ξεκινούν σαν απλές καταιγίδες για να εξελιχθούν σε κάτι πολύ περισσότερο, μετατρέποντας θερμοδυναμικά τη θερμότητα και την υγρασία της Μεσογείου σε ενέργεια. Αναπτύσσεται έτσι ένα ισχυρό υποτροπικό σύστημα χαμηλών πιέσεων, με πυκνά νέφη να στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι» καθαρό από νέφη, κάτι που θυμίζει πολύ έναν τροπικό κυκλώνα.

Δύο είναι οι συνηθέστερες περιοχές για τη δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα: αφενός μια περιοχή στη δυτική Μεσόγειο μεταξύ της Ισπανίας, της Σαρδηνίας και της Κορσικής και, αφετέρου, στην ανατολική Μεσόγειο στο Ιόνιο, ιδίως στο νότιο. Είναι πιθανό ότι η μορφολογία των ακτογραμμών ανάμεσα στη «μπότα» της νότιας Ιταλίας και στη δυτική Ελλάδα ευνοεί την ανάπτυξη ανέμων που στροβιλίζονται αντίστροφα από τη φορά του ρολογιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα χαμηλό βαρομετρικό σύστημα.

Παρόλο που οι Medicanes αναμένεται να παραμείνουν σχετικά σπάνιοι, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια θεωρούν ότι, καθώς θα αυξάνεται η επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων στη Μεσόγειο λόγω και της κλιματικής αλλαγής, στο μέλλον είναι πιθανό ότι το φαινόμενο -όταν συμβαίνει- θα είναι ισχυρότερο και θα μοιάζει ακόμη περισσότερο με κανονικό κυκλώνα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς