27.6 C
Athens

Αταλάντα – Λεβερκούζεν 3-0: Ιταλικός θρίαμβος και ευρωπαϊκό τρόπαιο στο Δουβλίνο με διαστημικό Λούκμαν

Ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι παρέδωσε μαθήματα... προπονητικής στον Τσάμπι Αλόνσο και η Αταλάντα κατέκτησε το παρθενικό της Europa League με πρωταγωνιστή τον εκρηκτικό Αντεμόλα Λούκμαν που πέτυχε χατ τρικ για να δώσει στην ομάδα του το τρόπαιο, το οποίο είναι το πρώτο στη διοργάνωση για ιταλικό σύλλογο στον 21ο αιώνα

Το απόλυτο όνειρο ζει στο Δουβλίνο η Αταλάντα που κόντρα σε κάθε προγνωστικό πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της!

Η τρομερή ομάδα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι κατάφερε κάτι που δεν πέτυχε καμία άλλη φέτος: να κερδίσει – ή για να το πούμε σωστά να ισοπεδώσει – με απίθανη εμφάνιση την αήττητη πρωταθλήτρια Γερμανίας Λεβερκούζεν στον τελικό του Europa League με 3-0.

Οι Μπεργκαμάσκι κατέκτησαν το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας τους (πρώτο ευρωπαϊκό) μετά από 61 χρόνια όταν κατέκτησαν το Κύπελλο Ιταλίας: αυτό που έχασαν προ ημερών κόντρα στη Γιουβέντους αλλά που δεν έριξε σε καμία περίπτωση την ψυχολογία τους.

 

Παράλληλα, έκαναν ένα τεράστιο δώρο στο ιταλικό ποδόσφαιρο και στη Ρόμα αφού κατά 99,9% (δηλαδή αν η Αταλάντα μείνει 5η) η 6η ομάδα του Ντανιέλε Ντε Ρόσι θα βγει και αυτή στο νέο Champions League όπως η ομάδα του Μπέργκαμο που έγινε και η πρώτη που κατακτά το Europa League (με τη νέα του ονομασία) από την Ιταλία στον 21ο αιώνα (τελευταία η Πάρμα το 1999).

Μια τεράστια δικαίωση για τον Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι που δημιούργησε μια επιθετική μηχανή από το 2016 και μετά από δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια βγήκε πιο δυνατή βάζοντας τα γυαλιά σε όλους.

 

Έτσι, έβαλε τέλος σε σερί 51 αγώνων (!) χωρίς ήττα που είχε η πρωταθλήτρια Γερμανίας Λεβερκούζεν σε όλες τις διοργανώσεις, με την ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο να πραγματοποιεί τη χειρότερη φετινή της εμφάνιση σε μια κρίσιμη αναμέτρηση που όμως δεν είναι ικανή να σβήσει όσα έχει πετύχει. Άλλωστε, το Σάββατο έχει τη δυνατότητα να επικρατήσει της Καϊζερσλάουτερν και να κατακτήσει το Κύπελλο ολοκληρώνοντας με εγχώριο νταμπλ (αήττητο κιόλας) τη σεζόν.

 

Ο απίθανος Αντεμόλα Λούκμαν μακράν MVP για την τρομερή Αταλάντα με χατ τρικ στον τελικό του Δουβλίνου: κανένας παίκτης από το 1969 (τότε ήταν ο Πιερίνο Πράτι στον τελικό της Μίλαν απέναντι στον Άγιαξ) δεν είχε σημειώσει τρία γκολ σε ευρωπαϊκό τελικό.

Οι Γερμανοί έκαναν νευρικό ξεκίνημα και οι Ιταλοί εκμεταλλεύτηκαν τα αμυντικά κενά της ομάδας του Τσάμπι Αλόνσο για να σκοράρουν στο 12′ και στο 26′ αφού πρώτα πίεσαν ψηλά και φυσικά δεν άφησαν τους τυπικά φιλοξενούμενους να κάνουν το παιχνίδι τους.

Ο Ντε Κετελάρε βρήκε κάθετα τον Τζαπακόστα που μπήκε στην περιοχή ανενόχλητος από τα δεξιά και την κατάλληλη στιγμή έκανε το γύρισμα για τον Λούκμαν που ξέφυγε από την επιτήρηση του Παλάσιος και με πλασέ έκανε το 1-0.

 

Ο Νιγηριανός μεσοεπιθετικός όμως δεν σταμάτησε εκεί αφού με νέα εντυπωσιακή προσπάθεια και ένα τρομερό πλασέ εκτός περιοχής έγραψε το 2-0 (προηγήθηκε λανθασμένη μεταβίβαση του Κοβάρ και ασυνεννοησία στην κυκλοφορία της μπάλας από τους Γερμανούς).

 

Μια μεγάλη φάση με τον Γκριμάλντο στο 35′ ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Λεβερκούζεν που πιάστηκε εντελώς στον ύπνο και ο Γκασπερίνι τακτικά έκανε μια… χαψιά τον ανερχόμενο – αλλά ακόμα άπειρο σε τέτοιο επίπεδο – Αλόνσο.

Ο Βάσκος προπονητής άλλαξε διάταξη, πέρασε και δεύτερο φορ στο δεύτερο μέρος αλλά η ανούσια κατοχή δεν έφερε και φάσεις. Πολλές φορές οι Γερμανοί κατέφυγαν σε βαθιές μπαλιές που ήταν βούτυρο στο ψωμί των αμυντικών των Ιταλών, οι οποίοι στις αντεπιθέσεις έδειξαν πόσο επικίνδυνοι είναι.

Ο απίθανος Λούκμαν έβαλε κερασάκι στην τούρτα και σφράγισε ουσιαστικά την κατάκτηση του τροπαίου για την ομάδα του στο 75′ με μια νέα απίθανη προσπάθεια. Στην αντεπίθεση, ο Σκαμάκα τράβηξε πάνω του τέσσερις παίκτες της Λεβερκούζεν και την κατάλληλη στιγμή άνοιξε αριστερά στον ταλαντούχο και εκρηκτικό εξτρέμ που ξέφυγε από τον Ταπσόμπα και με τρομερή εκτέλεση με το αριστερό έστειλε την μπάλα στο αριστερό παράθυρο του Κοβάρ.

 

Όταν πια όλα κρίθηκαν, ένα τακουνάκι του Σικ και δύο σουτ του Χλόζεκ έφεραν μια μικρή ανησυχία στα καρέ του Μούσο, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι αφού οι πανηγυρισμοί ξεκίνησαν από το 88′ στον πάγκο της Αταλάντα και με το σφύριγμα της λήξης έγιναν όλοι ένα κουβάρι.

ΑΤΑΛΑΝΤΑ (Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι): Μούσο, Τζιμσίτι, Κολάσινατς (46′ Σκαλβίνι), Χίεν, Έντερσον, Τζαπακόστα (83′ Χάτεμπουρ), Ρουτζέρι (90+1′ Τολόι), Κουπμάινερς, Λούκμαν, Ντε Κετελάρε (57′ Πάσαλιτς), Σκαμάκα (83′ Ελ Μπιλάλ Τουρέ)

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ (Τσάμπι Αλόνσο): Κοβάρ, Στάνισιτς (46′ Μπόνιφεϊς), Τα, Ινκαπιέ, Ταπσόμπα, Φρίμπονγκ (81′ Τέλα), Γκριμάλντο (69′ Χλόζεκ), Τζάκα, Αντλί, Παλάσιος (68′ Άντριχ), Βιρτς (81′ Σικ)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς